Vreme ja da odlučno, hrabro, kažemo IDEM bilo da ulazimo ili odlazimo! Okružite se vedrim bojama, ljudima, učinite sve potrebno i ustanite već jednom. Preuzmite odgovornost za sebe, ovo je prilika da budete EKSTREMNO KREATIVNI.

U trenutku Mladog Meseca u Lavu povezuju se Mesec i Sunce sa 26° Lava u konjunkciji sa Merkurom na 28° Lava podržavajućim trigonom sa Marsom na 24° Ovna, koji nam omogućava da stvaramo, kreiramo akcije, ali iz dubokog mira, ako se stvarno fokusiramo na metu! Ovde postoji jasnoća svetlosti zore, dana, koja Marsa može povući na iskrenu, najbolju akciju, onu inspirativnu, da ne uđe u reaktivnost iz brzopletosti i nestrpljenja i na taj način probudi sve niske strasti, od grešaka do nezgoda i povreda, već dostojanstveno da iskreira, u ovde i sada najbolju prevazilazeću akciju, za tu promenu na ćelijskom nivou. Napravimo taj korak ka novom pre nego što Mars krene retrogradno, uradimo to što odlažemo. Vreme ja da odlučno, hrabro, kažemo IDEM bilo da ulazimo ili odlazimo! Okružite se vedrim bojama, ljudima, učinite sve potrebno i ustanite već jednom. Preuzmite odgovornost za sebe, ovo je prilika da budete EKSTREMNO KREATIVNI.

Petnaesti dekanat zodijaka, poslednji u znaku Lav je u prirodi Marsa. Mitološki, ovde Herkul ubija Nemejskog lava a tumačenje ukazuje na prisustvo velike hrabrosti u borbi da se neko ili nešto pobedi. Ovaj dekanat može biti težak i problematičan ukoliko je loše postavljen Mars i natalu, jer su određeni stepeni u ovom dekanatu vezani za nasilje. Posmatrajući ceo znak Lav možemo da vidimo – različite varijante i delove nasleđa, tradicije i genetike koju nosimo. Lav ukazuje na nasleđe od oca, od naših muških predaka, od muške genetike svakako. Treća dekada znaka Lav može biti opasna i ponekad ukazati na sukob sa ocem, na borbu protiv njega ili na problem u tom domenu. Zaključujemo da ovo vreme snažno ističe energiju u prirodi Marsa što ukazuje izražavanje velike preduzimljivosti i poriva za akcijom, pa je nepophodno da se pronađe način da kreativno ispoljimo svoju energiju, jer svaki bes i ljutnja nose tendenciju da se vrate kao bumerang, da ustvari  povrede samu osobu.

Na dan Mladog Meseca u Lavu u pravoslavnom kalendaru zabeležen je veliki praznik – Preobraženje Gospodnje kada je prema Jevanđelima iz Novog Zaveta Hrist postao Svetlost. Tavor je planina na kojoj se pojavila Svetlost prilikom Isusovog preobraženja. Otuda postoji i pojam ”Tavorska Svetlost”. Učenje o ovoj svetlosti je dalje formulisao Grigorije Palama braneći prakse koje su se obavljale u manastirima na Svetoj Gori od optužbi da su Jeres, gde jasno tvrdi da ova svetlost nije Božanska suština, jer ona je nedokučiva i nepojmljiva, nije ni anđeo, jer nosi oznake religije. “Ona ponekad čini da čovek izađe iz tela, i ne odvajajući ga od njega uzdiže telo do nesagledivih visina. Ponekad, pak, preobražava telo, unoseći u njega svoju krasotu, dok na čudesan način ova svetlost koja obožuje telo ne postane vidljiva i telesnim očima.”

Na ovaj dan pre nešto vremena, susreli su se i zavoleli moji mama – Mesec i tata – Sunce, pa se tako slike nižu, polje svetlosti se širi i raste. 

Herojstvo ima mnogo oblika, ljudi se danas junače na razne načine. Neko izgovara DA, a neko pak NE, ali jedno je zajedničko, to rade veoma HRABRO! Ne morate se boriti za svoju državu ili spasiti nečiji život da biste dobili titulu heroja, čak i oni koji govore o nepravdi su heroji. Iznošenje svog glasa je herojski čin. Tako je i odluka o nošenju zaštitne maske. Sa ovom pandemijom, postoje dani kada je samo ustajanje iz kreveta herojsko. Filozof i psiholog iz devetnaestog veka Vilijam Džejms verovao je da je strast za ratom urođena u ljudskoj prirodi. Ali on je takođe rekao da je moguće uspostaviti meru mira tako što ćemo naučiti da kanališemo svoje borbene instinkte na različite načine. Kako kaže: „Moramo izmisliti nove prodajne prostore, mesta za plasman herojske energije.“ Naravno, svako sportsko angažovanje, bilo kroz vežbu ili učešće u događajima i druge slične aktivnosti koje pobuđuju i kanališu energiju Marsa u određenoj meri ispunjavaju tu ulogu. Mars, energija koja živi u svima nama je podsticajna za borbu protiv zla i nepravde. Mars zna da rad na prevazilasku problema ili ispravljanju grešaka daje živost, osećaj energetskog protoka i svrsishodnosti. Potrebno je puno odmora i jasnog fokusa na centar mete, kako ne bismo promašili i vratili se na neko neželjeno prethodno. Imaćemo mnogo prilika da budemo heroji tokom sledećih nekoliko meseci, obzirom da će se Mars u Ovnu kretati retrogradno (9. septembar – 14. novembar) kome će prepreke, rampe i blokade, testove i ispite nastaviti da prave ozbiljne, poslovne, planete iz Jarca. Mars je već u svojoj senci, možemo osećati svrab akcije, tokom Mladog Meseca u Lavu. Pravo je vreme da razmislimo o kreativnim načinima da kanališemo svoju urođenu herojsku prirodu. Mogli bi se odlučiti na borbu za neku stvar ili započeti kreativni poduhvat poput knjige ili umetničkog projekta. Započeti dizanje tegova u teretani ili se odlučiti na uvođenje režima hodanja koji prija našoj fiziologiji. Vizualizujmo jaču, inspirativniju verziju sebe – a zatim preduzmimo male, postojane korake da to manifestujemo. Umesto da “sedimo i gledamo vesti” ili da krstarimo društvenim mrežama, čime rizikujemo da postanemo još više razjareni onim što vidimo (ili onim što „vlasti“ žele da vidimo), preduzmimo neku vrstu nadahnute, inspirativne  akcije. Ako i naiđemo na otpor nepokornih planeta Jarca, valja zapamtiti da je to proces, a ne glupo ćutanje! Samo budimo strpljivi. 

Upustimo se u pročišćenje tela u ovom periodu. Probajmo neki lični post, ili iskoristimo napetost kvadrata izborom nekog učitelja – Gurua za zdravu ishranu, detox, mršavljenje… Možda će svaki čas biti potrebno junaštva i hrabrosti kroz ovaj proces, ali rezultati su garantovani, ako strpljivo ne odustajemo. Ipak, na ovaj način sebi dozvoljavamo da smo zdravi i snažni za sve što predstoji, a ovo sebi svi dugujemo. Retrogradni Mars nas podseća da ne započinjemo nove poduhvate dok postoje oni stari, nedovršeni. Možda nešto treba uraditi ponovo. Takođe, ova energija može razviti ljutnju u vezi događaja iz prošlosti za koje sada saznajemo. 

Čak četiri planete se nalaze u znacima svog sedišta, to znači da možemo pronaći balans, i mir i snagu istovremeno, ma šta da se dešava.

Mars obrazuje kvadrat, napet aspekt sa planetama iz Jarca Saturnom, Plutonom i Jupiterom. Ova energija ukazuje na postojanje težnje za kretanjem i prevazilaženjem, ali da postoje određene kočnice, prepreke, prepone, zastoj zbog radova ili odron na putu… ova energija nas podseća da je neophodno biti selektivan u vezi smera upućivanja i korišćenja naše energije, gde se trošimo, šta radimo, u šta ulažemo akciju. Jarac nas podseća šta smo ono hteli, koji su naši ciljevi, šta je svrsishodno, u šta ima smisla investirati energiju, šta je produktivno. Ako pažljivo odaberemo, kanališemo precizno, posvećeno, šta je važno za nas, gde ćemo uputiti naše namere, naše misli, emocije, ako se fokusiramo ovde energija Mars-Saturn može nas i podržati da postignemo cilj po cilj, korak po korak. Strpljivi i precizno posvećeni možemo postići i više od očekivanog! 

Trenutak Mladog Meseca u Lavu obojen je snažnim energijama sa izraženim fiksnim i kardinalnim oznakama i sa njom ne možemo šarati i ići u trista pravaca kao kada ima dosta naglašene energije iz promenljivih znakova.

Sunce, Mesec i Merkur iz Lava obrazuju egzaktan kvinkunks, tenzioni aspekt sa Saturnom iz Jarca ovo nas može uputiti na važnost pronalaska kompromisa. Ni jedna strana ne popušta, ne odustaje, zato je krucijalno pronaći delove koje možemo pustiti, gde popustiti, gde prilagoditi, ući u kompromis ili ne. Nositi zaštitnu masku ili ne, a šta ćemo sa decom u školama? Da li ćemo se odlučiti na vakcinisanje? Koje pravilo ćemo prihvatiti, a koje odbiti? Ovo donosi tu tenziju, i zato treba odlučiti veoma oprezno. Šta ćete prihvatiti, zadržati, sleći ramenima, a za šta ćete koristiti energiju Marsa za jasno NE?

Energija fiksih znakova kroz četiri planete donosi rigidnost, mišići i kosti su stegnuti, tetive i ligamenti su skupljeni, skraćeni, kalcifikovani od stajanja, od straha, od ne korišćenja, pa samim tim i naš manevar je daleko manjeg opsega, pokreti su ograničeni.

Energija kardinalnih znakova preko pet planeta  podseća na arhetip vođe, na pokret, na potrebu i adekvatnu snagu za promenama.

Neptun solira u promenljivoj energiji svog sedišta i poklanja nam odatle obilje mira, dubine i širine, ma šta da se dešava, daje nam snagu podrške iz najšire perspektive, prižajući sigurnosnu mrežu Univerzuma, ukoliko se prepustimo i poverujemo da smo živi i po mraku.

Ukoliko se i sa ovim ipak ne usudimo sami na kreativni korak, u trenutku Lunacije tu je i egzaktni podržavajući aspekt – sekstil Urana sa Venerom koji svojim visoko energetskim dejstvom dođe kao nežni alarm, koji oživljava i izvodi iz romantizma i melanholije, uljuljkanosti i ušuškanosti, poziva nas na buđenje dolivajući dozu novih mogućnosti, spoznaje istinske vrednosti, one unutrašnje, lične, intimne, nove motivacije, dozu budućeg !!! 

Želje koje sada postavljamo mogu zaista biti super snažne, ali ako nemate jaku vezu s arhetipovima, ne očekujte posebnu podršku, odnosno ukoliko retko svirate violončelo, ne očekujte glavnu ulogu u Bečkoj filharmoniji. Mlad Mesec u znaku Lav donosi boje, on ide sa opremom za igranje u pesku gde god da krene, tu su i kofica i lopatica i grabuljice i sandale i kupaći. Energija Lava je energija igre i dečije veselosti u svemu. Lav zna da je život zabavan. Kada kupuje namirnice, vozi svoja kolica sa strašću dive dok peva na potuno rasprodatom koncertu pred masom obožavaoca. Ha! Probajte, odazovite se na ručak kod nekoga sa naznačenim znakom Lava. Pa taj poslužuje letnje voće u jarkim bojama, slaže ih veoma insirativno na tanjuru, zamišljeno poput slikara dok zbori sa muzama. Salata liči na Ajfelov toranj sa tri boje klica na vrhu koje se vijugavo uzdižu ka nebu kao iz bajke o čarobnom pasulju. Stvarno, ova energija kada kreira, sve što radi zaslužuje aplauz. Neki kažu da je za divljenje ono gde i kako on živi, pa odatle inspiracija. To nije baš tačno. Znao je on za slavu oduvek. Energija Lava vodi raznim putevima, živeo zasigurno u velikim kućama sa raskošnim baštama, ali je takođe boravio u jednosobnim garsonjerama u prizemlju i ono najvažnije – bio je podjednako srećan. E to je tačno! „Ljubav je svuda“, objašnjava ova energija, tu je ta vrlo TRANSPARENTNA TAJNA. Ovo je energija davanja – koja nadoknađuje ljubav za kojom svi čeznemo. Lavlje srce je široko, veliko. Ova radost ne poznaje granice. Osmeh neprestano zrači. Ukoliko upitate ove ljude "Koja je tajna sreće?" možda i zastanu na tren, ali vrlo brzo će svi kao kodirani reći „Hmmm…ja stalno otkrivam nove. Ali evo trenutno moje omiljene slike: Neka sve što radite bude sa osmehom, bezbrižno i odvažno, baš kao ruža koja cveta u korovu ili cvet lotosa koji iz blata izniče.”

Lav je sjajna snaga, satkana od zvezda. Holivudski glamur. Mi kroz glumce i filmove usvari gledamo oslikane kvalitete Lava koji nam nedostaju u životu: važnost, razigranost, dečja radost, to je primarna ideja. Mi volimo da vidimo ljude koji su bogato nagrađeni samo zbog toga što znaju da se istaknu i izraze. Oni žive svoj san: “Igrati na veliko, biti poseban i zabavljati se!” je njihov moto, životna filozofija. Ali, Lav je ovih dana pomalo mrzovoljan. Ova energija poručuje da je naša opsesija slavom otišla predaleko. Javlja se veća svrha, intuitivni glas: „Zašto ceniti samo nekoliko ljudi, kada svi imaju posebne odlike i osobine? Tačno je! Svi imaju znak Lav u svojim natalnim kartama. Osetimo ljubav i snažnu riku iz ove oblasti našeg života!” 

Probajmo, poigrajmo se. Može to biti i sa svojim izgledom, jarkim pramenovima u kosi, samo se povežimo i osetimo samu potrebu, ali budimo potpuno iskreni sa sobom i otvoreni za ovu ljubav. Bićemo iznenađeni onim što sledi. Ljudi su skloni udruživanjima. Oči im postanu malo svetlije jer se to mi “preobraženi” ogledamo u njima, osmesi postaju iskreniji, jer naša smelost je prenosna, zarazna. Ova energija stvara inspiraciju da inspirišemo dalje… Naime, svakog dana mi vidimo ljude čiji nas izbor inspiriše – poput šalterske službenice koja uvek nosi seriju prstenja vrednu divljenja, bar po jedan na svakom prstu, uključujući i oba palca. Ovaj “mali” kreativni detalj daje nam podsticaj svaki put kada to vidimo. Uz prstenje, ona takođe nosi blistav osmeh i izgleda da uživa u svom poslu (ili ja to sanjam). Ovo podiže dan. Naravno, lavlja energija je ona što privlači pažnju, bilo kako bilo, može i čudno da se kanališe i stvara sasvim suprotno iskustvo. Kada ljuti dečak glasno besni, urla, jer ne dobija još nešto, na sve to, teatralno ispusti parče pice i kako to samo ume da se namesti, dobije mrlju od čitavog jelovnika na majici, bermudama, čarapama i patikama. Kada volimo sebe i volimo ono što radimo, ceo svet činimo srećnijim i udobnijim. Celo polje se napaja vitalnošću mnogih pojedinaca koji radosno postaju stvaraoci svog sjaja, kreatori sopstvenog života po meri. Iako su nas često upozoravali da ne mislimo previše na sebe, naša srca ustvari jačaju kada to radimo. Kad znamo da smo u nečemu dobri, kada izrazimo svoje strasti i svoje radosti bez izvinjenja ili straha, kada stavimo kikice ili jarke pramenove u kosu samo zato što se tako osećamo, mi ustvari prizivamo energiju Lava u svoje polje. Ha ha… Čekanje na odgovor Lava je takođe zabavan deo. Krajnje je individualno i nepredvidivo kako će se manifestovati. Još nekoliko dana je Sunce u Lavu, sjajne boje, nalet hrabrosti ili jednostavno uživanje u osećaju Sunca na svojoj koži, zagrljaju toplote. Mogu vas pohvaliti na poslu ili možda dobijete iznenadni poziv na zabavu. 

Zapamtite da dete može da skoči i zagrli svoja kolena, može da ne padne! Bilo da sebe zateknete kako pevate u punoj snazi i jačini ili ulovite sebe kako vas boli svaki mišić na stomaku od smeha, u veštom ređanju salate ili vas možda samo strefi u trenutku kad se najmanje nadate da se ponovo iznova zaljubljujete u svoj život, to je vaša energija interpretirana kroz ovaj sjajni filter Lava.

Bilo bi dobro još zapamtiti da APSORPCIJA STRASTI U BILO ČEMU JE ZNAK NAŠE STVARNOSTI, CELOVITOSTI, KREATIVNOSTI, dok je STRASTVENA APSORPCIJA nešto nalik na stvaranje bombe, gde prikupljamo energetske elemente automatski, gladno, a onda spremno samo čekamo okidač. Kada smo potpuno i srećno zaokupljeni nekom aktivnošću, uživajući u svakoj njenoj nijansi, angažovanom rešavanju njenih zagonetki sa simpatijom, Mi smo probuđeni, postavljeni na naš energetski tok, sasvim balansirani, u harmoniji sa prirodom, centrirani oko svoje ose…

Zahvalnost je jedan od mnogih produkata koji se stvara i akumulira upravo KREATIVNIM STVARANJEM, a zahvalnost dalje povlači um iz one beskrajne petlje negativnosti, STVARA RADOSNI ANGAŽMAN, i tako naše svetlo biće sija iznutra ka spolja stvarajući NOVU SJAJNU STVARNOST! Pomenuću samo da kreativni blokatori postoje, da, oni su u nama, i vrlo su uhranjeni! Npr. ako nešto radimo samo za novac ili jer to neko zahteva od nas, direktor, šef ili zato što ljudi očekuju, partner očekuje od nas, deca, bliski i dalji rođaci, prijatelji ili neprijatelji, ako smo preokupirani idejom kako i koliko bolje bismo trebali nešto da radimo, kako će to primiti drugi – mi odstupamo od sebe, od sopstvenog identiteta, od stvarne kreativnosti. To vam je kao da se motivišete ubodom igle u zadnjicu ili koristite bič kao motivaciono sredstvo! E, pa sigurno je da nećete “taknuti” onu spontanu kreativnost, radosnu, usmerenu! Pre svega ka sebi, za SEBE, a tek onda ka drugima, za druge. 

Ovo se često prepoznaje kao zamka ega i istovremeno podiže senku Lava i to onu da nam je bitnije da sijamo drugima, da nas drugi vide, pohvale i glorifikuju – to je glavni KREATIVNI BLOKATOR, na to smo posebno ranjivi svi u domenu postavke znaka Lav i/ili Sunca u našem natalnom horoskopu! Glavni protivotrov, vakcina (ali ona stvarna, zdrava, bezbedna) za kreativnu anksioznost jeste izbor da se povežemo sa svojim centrom i osvestimo ZAHVALNOST na svemu što već imamo! Zahvalnost otvara srce svetu oko nas na isti način kao kada smo zaljubljeni i svet nam se čini mnogo prijatniji za život. Osim sreće oseća se plima inspiracije, postajemo dostupni da primimo sve ideje i nadahnuća koja nam se jave…

Dakle zvuči vrlo jednostavno, ali ovom periodu je prethodila ozbiljna priprema kroz najpre najveće nosače promena koji utiču na čitavu epohu, zatim kroz mnoge retrogradnosti, energetsko polje eklipsi, zatim svetlosno podešavanje kroz zvezdanu kapiju.. Spremni smo za promenu stavova koji uporno potražuju od nas vreme, trud, moranje i određenu disciplinu! Sav ovaj alat posedujemo i scena je tu, SPREMNIJI SMO NEGO IKADA!

Mi nismo nosioci frustrirajuće energije u potrazi za krivcem, puni gneva i srdžbe. 

Mi smo ovde sa našom ljubavlju, strašću, sa srcem koje znak Lav nesebično oživljava kod svakog od nas i pruža svetlosnu podršku da zasijamo, obasjamo još više i šire.

Srećno nam bilo šta god da radimo ili nastavljamo. Neka ovo vreme rasplamsa naše potencijale, blagoslovi i inspiriše sve nas!

Rituali za ovaj period.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Mlad Mesec u znaku Blizanaca

Otvara se mogućnost sa mladim Mesecom u Blizancima da sagledamo više mogućnosti, da iskoristimo dar komunikacije sa Božanskim i aktivacijom celovitosti dobijemo prevod unutar našeg tela očitan kroz osećaj, kako je i šta najbolje za nas.

Saznaj više