Oseća se snažna vibracija nas samih, oslobođenih, spremnih za novi korak, novu stazu, novi let! Posejmo sada seme sebe svuda po sebi, primiće se, iznići će ljubav, jer to smo mi u suštini!

Veoma je naglašena energija transformacije, rastvaranja, ali i potpuno novog stvaranja. Energetska reciklaža je u toku i bilo bi izvrsno, mudro uhvatiti ove tokove, kreirati, stvarati novo dobro. Raditi možda po prvi put ono što smo oduvek želeli, ono za šta smo talentovani, što nas čini srećnim, što nas zadovoljava. Stvarati iz svega što se pred nama stvori, dogodi. Posebno je prozvana emocionalna karika i zato glavna promena ne mora biti na vidljivom, opipljivom, materijalističkom nivou, nivou koji daje odgovor na Koga i Šta. Ovog puta transformacija može biti mnogo dublja ličnija, intimnija, na emocionalnom nivou i može se oglednuti vrlo često u odgovoru na pitanje Kako, Na koji način…? Zapravo, glavna promena može biti u načinu na koji radimo to što radimo, dišemo, volimo, bolimo, grlimo, ljubimo, ostavljamo, oslobađamo…  

Ascendent trenutka je baš kao i Mesec i Sunce i Merkur u znaku Škorpion, što daje osnovnu sliku emocionalne prepunjenosti, osećaja pritiska i svega onog što smo pod tepih gurnuli, zabacili pozadi da se ne vidi, stali preko toga da izgleda kao da smo prešli, prerasli, prevazišli, da nas ne ometa. Sve to izlazi u prvi plan jer je naše, jer kako drugačije da prevaziđemo ako ne osetimo, ne osvestimo, ne zagrlimo? Sve to dugo potiskivano dobija glavnu ulogu upravo kako bi se pročistili! Mogućnost pročišćenja se javlja baš na ovom nivou i valja ga prihvatiti u celosti.

Obratimo pažnju gde u našem natalnom horoskopu pada znak Škorpion, gde tačno pada ova Lunacija, jer upravo ova oblast našeg života je primarno prozvana na promene i transformacije za napredak.

Svetleći par, Sunce i Mesec susreću se u strastvenom zagrljaju u Škorpionu. Osvetleće se mnoge naše dubine u potrazi za blagom suštine. Sa ciljem da se osvesti, otkrije i oslobodi naša bit, naš celokupni sadržaj, naši pravi dragulji mogu zasijati sa vodolijanskom energijom koju Mesec i Sunce primaju sa 23° stepena.

Škorpion je fiksan vodeni znak, ženski znak kojim vladaju planete Mars i Pluton. Najpre na nivou tela važno naglašava naše reproduktivne organe, kao i sve čistače u organizmu i debelo crevo. Škorpion takođe vlada najmanje shvaćenom ili najteže prihvaćenom 8. kućom našeg horoskopa koja govori o svim tabu temama, o pročišćenju, o tuđem novcu, o pozajmicama i kreditima, o seksualnosti, o liniji između života i smrti, a o smrti naročito! O svim temama nelagodnim i neprijatnim, o onome od čega se preznojimo živi i želimo da promenimo temu! O tom uskom grlu, o brzoj reci koju treba znati preplivati, strahu koji valja prevazići, o traumi koju treba umeti transformisati u lekoviti izvor! Poznato nam je da škorpion ima svoj otrovni rep, bodež kojim napada dok se brani ili se brani dok napada koje koristi u stvari kako bi došao do istine u plemenitom tumačenju, ali takođe i za usmeravanje snažne agresivne energije u cilju mučenja do uništenja, što je tamna strana Škorpiona. Iako vodeni emotivni znak Škorpion poseduje veoma moćnu energetsku komponentu. Naime, ovo je voda koja se kreće, nepredvidiva je, ima moć da hrani, zaliva, napaja, ali i da razara, nosi, ruši i plavi. Voda koja ima moć da menja obale – Reka!

Ovo je energija senzitivnosti, intuitivnosti, snažnog emocionalnog naboja. Oseća sve ovaj Mars, instinktivno reaguje na svaki emocionalni nadražaj. Ovde je iz ugla Marsa opisana osetljivost i ranjivost, ali i snaga i hrabrost jedne trudnice, strast flamengo plesa, opisana je princeza na zrncetu peska, hrabri vitez kome je ljubav inspiracija i vodilja, ovo je ostrašćeni rat, za moć, za prevlast, borba za ruku voljene princeze. Sa druge strane znak Škorpion poseduje jednu specijalnu osobinu, on eliminiše sve što je staro i što stari, što nam više nije potrebno, ne služi. To je energija Plutona koja udružena sa Marsom daje posebnu dubinu i intenzitet znaku Škorpion. Ovo je veoma ostrašćena energija moćna da transformiše, da otkrije svaku istinu, da promatra i nadgleda sve i svakoga, skenira vrlo detaljno. Ovo je energija koja otkriva sve tajne, koja sadrži duboku unutrašnju moć, ali takođe ima velike probleme sa kontrolom ukoliko se manifestuje iz nižih vibratornih nivoa. Ukoliko nema svesti o nameri koja je za više dobro, za opšte ili lično više dobro tada se ova energija propušta kroz bodež, kroz rep i uništava sebe i/ili druge. Ukoliko se pak visoko vibratorna namera propusti osnažena energijom Škorpiona u mogućnosti smo da svedočimo stvarnim transformacijama, restauracijama, opraštanjima, otpuštanjima, prepuštanjima. 

Broj 15 se aktivira tokom moćnog Mladog Meseca u Škorpionu. Osim samog datuma 15. novembar kada je ova Lunacija, takođe, Mars koji je pre samo dva dana krenuo direktno nalazi se na kraljevskom 15° stepenu, na centralnom stepenu svog sedišta i odavde dodatno aktivira broj 15, broj alhemije, pretvaranja i stvaranja. Ovo je broj magije, čarobnjaka, vizije i svih mogućnosti. 15 stepen u Zodijaku predstavlja vrhusku poziciju, energetski sublimat svakog znaka i njegovih odlika. Zaista, sa Ascendentom skoro na centru znaka Škorpion i Marsom kao prvim dispozitorom na stepenu vrhunskog vođstva, ovo može biti idealna prilika za magično transformisanje energije u pozitivnu alhemiju.

Mars na kraljevskom 15° znaka Ovan u 5. kući je pre samo dva dana krenuo direktno. Hrabrost je na ceni, ali i u modi! Važno je ne bežati od dolazećeg. Ukoliko imamo naviku ili ponekad umemo da dramimo, stvaramo, a zatim upadamo u stresna stanja i krize, ako od muve pravimo slona, baš sada je vreme da se ove bede ratosiljamo. Ove osobine, navike nam prave gužvu u sobi talenata, sabotiraju nas, a potpuno su bespotrebne i precenjene. Sada smo u mogućnosti da osvestimo balastne tegove za koje smo mislili da su potreba, da ih se oslobodimo za svagda. Nema potrebe da na ružan način privlačimo pažnju kuknjavom, zapomaganjem, plakanjem, dramom i vikanjem, da uvlačimo okolinu u svoju kontrolnu dramu, da tražimo njihovu svetlost i negu ili svesnu pažnju da se okrene nama i ogreje nas, dok u stvari lutamo tražeći sopstvenu nit, zrak i pažnju mi postajemo kontrolori, manipulatori.

Otvara se polje za jasno sagledavanje i svesno preuzimanje kontrole nad svojom potrebom za kontrolom, manipulacijom, mogućnost za svesno odricanje od ove navike, baš sada! Veoma su naznačene intenzivne emocije u ovom vremenu, ali se i otvara prilika za pronalaženje načina za svesnu ekspresiju tih intenzivnih potreba, emocija i to na bezazlen, nepovređujući način. Ne možemo silom, dramom i kuknjavom privlačiti pažnju drugih, nekoga upariti, zalepiti niti za sebe, niti za nekoga. Ne možemo preuzimati kontrolu nad situacijom na taj način. Kontrolisanjem drugih mi sebe obmanjujemo, stvaramo privid kontrole spolja kako bi prikrili nemoć iznutra. Tu duboko unutra postoji problem, jer je svega već previše, sve je nabacano i nagurano, a lično, bolno i emotivno i ko sad to da pipa, i ko sad tu da pravi raspored. Vrlo logično javila se nemogućnost postizanja kontrole unutar sebe, bežanje od sebe. Ali ovo vreme donosi ređenje! Možemo, umesto drame zaroniti još dublje, duboko, tamo gde je mirno i tiho, odatle svesno doneti novi, lep, ljubazan, udoban i lagan način za iskazivanje ove snage, hrabrosti, ove brze moćne reke emocija i osećanja!

Rekla bih za ovaj period: GORI POD NOGAMA! Pitanje broj jedan je kako nam idu okretne igre, da li znamo da se krećemo s noge na nogu kao u plemenskim ritualnim obredima, možda je naša izuzetna veština folklorni ples, kolo, trbušni ples, da se dobro isplešemo uz klupsku muziku ili pak znamo neki od balskih plesova valcer ili tango? Igra će nam biti od velike koristi, pomoći će nam da na najlakši način prihvatimo našu energiju. Da ponovo pokrenemo našu krv, cirkulaciju svih telesnih tečnosti! Pustimo ovu silu našeg bića davno zakopanu da nas dobro oznoji, da protekne kroz nas. Naime, sagorevanjem svega što nam više ne služi dolazimo do dna, do sebe, do suštine i odavde mi smo regenerisani, srećni, prirodno zahvalni i radosni. Oseća se snažna vibracija, jedinstvena energija pročišćenja, energija kojom puštamo sebe i dozvoljavamo sebi.. Možda bolno, možda grubo, možda cepanjem, možda kidanjem, hirurškim odstranjivanjem, jednostavnim odvajanjem, rastankom, prekidom ili jednostavnim puštanjem u "pa šta bude"… Ne treba brinuti, možemo se dogoditi samo mi, sušti, puki mi, ali nekako novi, najlepši i najvredniji sebi, a tako i vaseljeni celoj.

Velika podrška Mesecu i Suncu dolazi od stelijuma moćnika Jupitera, Plutona i Saturna iz znaka Jarac. Ovaj niz, spoj, energetski zapis koji prave Pluton, Jupiter i Saturn je veoma redak (prethodni put 1285. god, a pre toga 1894. PNE) i zato bi valjalo upiti svaku kap mudrosti. Moć integracije, harmonizacije i balansa donosi saglasje ovih planeta. Posedovanjem i praktikovanjem discipline koja je jedan od krucijalnih segmenata za savladavanje i prevazilaženje svega, a naročito sebe, mi postižemo ovladavanje sobom, što je suštinska težnja znaka Škorpion!

Treba koristiti alate koje nam Univerzum daruje, mogućnost razlučivanja, odabira kao i potpunu disciplinu, mogućnost prihvatanja sopstvene emocionalne dubine kako bi postigli maksimalni uspeh. Ovaj kontakt na duboko emocionalnom polju je veoma važan, čak i ako je sve potpuno nevidljivo, nesvesno, ipak to je neizostavni deo nas. Naime, ukoliko bi bili emocionalno nepovezani, neprihvaćeni, neosvešćeni mi ne bi imali šansu da priznamo, da kažemo istinu, svoju stvarnu duboku potrebu, osećaj. Na kraju, Škorpion i jeste vodeni znak, on traži od nas da osećamo, da intenzivno duboko osećamo. Škorpion traži od nas da smo svesni i povezani sa svakom ćelijom svoga tela, svakom kapi krvi, znoja i suzom koju posedujemo! Tek odavde mi smo sposobni da spoznamo, prihvatimo i priznamo, da se oslobodimo straha od priznanja da je sve to najpre naše, da umesto straha osetimo ljubav, radost priznanja, jer priznanje, uistinu prihvatanje znači da u potpunosti sve zalažemo, investiramo u prevazilaženje, u kretanje napred spiralnom stazom integracije ka novom višem nivou! Nešto nestaje kako bi se bolje i mnogo kvalitetnije stvorilo tu za nas, jer vredimo! 

Sada smelo i hrabro, puni tog unutrašnjeg samopouzdanja ozarenog sa centra Škorpiona, iz dubine izvučenog, iznešenog sve do 15° Ovna, sa sjajem u oku i vedrinom u grudima, novim elanom, sa svim snovima, potrebama i željama, sa punim poverenjem u SADA i SEBE zakoračimo stazom SVOJE KREACIJE!

Uzmimo konačno taj skiptar svoje celosti, svog energetskog carstva u sopstvene ruke! Popijmo nektar života iz pehara naše suštine, rodimo se ponovo po meri naše volje! Setimo se svih nadanja, naših vizija, snova. Setimo se svoje svrhe i misije, jer samo to nam može održati pravac, pokazati pravi kurs, smer. Zauzmimo se za sebe ovako izmenjene, strastveno i nežno u isto vreme. Podignimo taj glas iz dubine našeg bića koji urla, šapuće, GLASAJMO ZA SEBE!

Vrlo važnu ulogu igra i Venera koja takođe aktivira stelijum iz Jarca, izazovnim aspektom otvara mogućnost, novu priliku za rešavanje ovih dubokih i verovatno neudobnih pitanja. Diplomatija, pregovaračke moći i vrhunska sposobnost za odmeravanje strana, pronalazak njihove prave mere i idealnog balansa. Setićemo se da vredimo. Osvešćeni danas mi smo u stanju da dobro odlučujemo i za juče i za sutra.. Da okrenemo drugi list. Da spremno hrabro krenemo. Za ovaj tren, period, ovaj ovakav život smo imali sve ove pripreme. Ovaj aspekt nas ipak upućuje da više i dublje slušamo, unutra, sebe. Da osluškujemo svoje telo, svoju intuiciju. Da je sve na planeti povezano tom divnom isceljujućom Yin energijom, ženskim principom, podržano od Planete Zemlja.

Merkur obrazuje važan podržavajući aspekt sa Uranom donoseći nam harmoniju na nivou viših sfera, naš mentalni nivo dobija podršku. Kako lagano ali vrlo smelo prilazimo dobu Vodolije, tako je svaki kontakt sa Uranom posebno važan i značajan. Svako valja dobro osetiti i tumačiti, otvarati se za nove sfere, nova polja, nove horizonte, a kada je naročito Merkur u pitanju otvarati se za nove misaone prostore, oslobađati se starih ustaljenih misaonih ograničenja, naučenih obrazaca. Otvoriti se za činjenice da je lakše koristiti nove tehnologije koje nam štede i vreme i nas, spašavaju nas od “preko preče, a okolo bliže” ustaljenih obrazaca. Sve novo počinje sa hronokratorima i njihovim prvim susretom u znaku slobode, ali sve pre toga je najava i zato su važni ovi aspekti, putokazi Univerzuma! 

Oseća se snažna vibracija nas samih, oslobođenih, spremnih za novi korak, novu stazu, novi let! Ovo je emocionalno fluidno vreme promena, naglašenih transformacija, oslobađanja sa ciljem olakšanja prirodnog toka. Sve je sada vrlo spremno za novu mladost, za setvu. Posejmo sada seme sebe svuda po sebi, primiće se, iznići će ljubav, jer to smo mi u suštini!

Rituali za ovaj period.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Rituali za Pun Mesec u znaku Vodolija

Naše emocije su odraz našeg odnosa sa nama samima. Zato, držimo fokus na sebi i svom suptilnom biću, svojim osećajima. Sve promene se događaju kada smo voljni, željni, odlučni i istrajni, kada znamo gde to idemo i šta to hoćemo da ostvarimo!

Saznaj više