Lunarna eklipsa, Pun Mesec u Blizancima

Lunarna Eklipsa u vazdušnom znaku nas podseća da valja postaviti dah, disanje između misli, između reči, na ovaj način osetićemo potrebnu vezu sa telom, osetićemo sigurnost i sopstvenu podršku koju dobijamo u uzemljenosti.

Eklipse predstavljaju izuzetnu energetsku kapiju, snažni portal dinamičkih kosmičkih promena koji se povremeno dešava. Na svakih 6 meseci Sunce dolazi u potrebni orbis (18°) sa Mesečevim čvorovima, svaka Lunacija u ovom periodu je značajno snažnija i uticajnija jer nosi ovaj energetski zapis. Svakih 9 godina Eklipsa se odvija na istoj osi naglašavajući odnos opozicije sa obe strane posmatrano, a svakih 18 godina eklipsa se odvija u istom znaku zodijaka otvarajući mogućnost boljeg sagledavanja. Tačnije, ovde se radi o kretanjima moćnih tela u Univerzumu i njihovim silama, ali i onim uzajamnim koje naknadno obrazuju dodirom njihovih polja. Energija, sila stvorena na ovaj način uzajamno je povezana i dalje utiče na Mesečeve čvorove. Mesečevi čvorovi su osa nastala kretanjem Meseca ekliptičnom orbitom koja konstantno rotira i oko zodijaka. Čvorovi korespondiraju sa najvišom i najnižom tačkom ove orbite. Severni Mesečev čvor će tako predstavljati smer kretanja u novo, nepoznato, unapred. Predstavljaće sećanje iz budućnosti, nešto što apsolutno postoji, ali tek dolazi i nepoznato je našoj svesti, energetske potpise, rezultate ili posledice današnjih radnji, misli i postignuća, našu slobodu da se izrazimo sada da odjekuje u daleko sutra. Južni Mesečev čvor će predstavljati rep, ono iza nas, ali naše, ono što se kreće uvek za nama, našu senku, već viđeno, doživljeno, čini se poznato, rezultate i posledice naših pređašnjih radnji i stavova, naše dugove i talente, ali i naše podsećanje na mogućnost promene kroz prihvatanje. Reklo bi se da je Severni čvor smer kome teži naše biće sa svim iskustvima i znanjima iz Južnog čvora pretočenih u svest i vrednost u ovom životu, što predstavlja Mesec.  

Sada možemo lakše sagledati i svoju natalnu postavku Mesečevih čvorova, gde to teži naš stvaralački potencijal, gde to hoćemo, potrebno je i želimo da se manifestujemo, na koju stranu i u kom smeru, kom horizontu  je zagledan naš život, naše stvarno biće.

Svaka Eklipsa direktno aktivira našu ličnu osu čvorova i na osnovu ovog znanja možemo dočekati spremnije ovu fascinantnu energiju ili prepustiti se bez opiranja ovoj intervenciji Univerzuma. Ovo je svojevrsno podešavanje, poravnanje i usmeravanje. Podsećanje Univerzuma na nas, na svrhu i misiju, na smer naše inkarnacije, na smisao. 

Pun Mesec uvek donosi pik, kulminaciju, prekid jednog i početak drugog, podvlači crtu. Ima tendenciju da dovede energiju u balans i harmoniju putem sveukupnog sagledavanja iz osnovnog modela balansa, opozicije Meseca i Sunca, Lunarne Eklipse. Svojim životom svedočimo izuzetno velikom i nabijenom energetskom potencijalu koji ima uticaj na narednih šest meseci kada se i očekuje kulminacija na ovom energetskom polju. 

Lunarna eklipsa, pomračenje Meseca odvija se u znaku Blizanci – Naša duša je spremna da preuzme darove, i to one u vidu poruka, znakova. Otvara se polje za poravnanje najpre na onom najdubljem ličnom nivou. Svaka lunacija donosi poruku i mogućnost da se oslušnemo, uspostavimo komunikaciju, a Lunarna eklipsa i to baš u znaku komunikacije otvoriće višestruke kanale, pojačaće i izoštriti naša čula, podsetiće nas na ono naše blago, dar, mogućnost da od mnoštva informacija, misli, reči i buke čujemo svoj glas, da intuitivno odaberemo ono što je naše i što nam je potrebno. 

Znak Blizanci je treći znak zodijaka, prirodni je predstavnik treće kuće. Blizanci upravljaju najpre našim mislima, umom, komunikacijom, medijima, vestima, informacijama, rečima, govorom, pisanjem, dokumentima, odlukama i namerama, svim sredstvima informisanja i komunikacije, upravlja kretanjem, vožnjom, prevoznim sredstvima. Predstavlja naše rođake, mlađeg brata ili sestru, naš komšiluk. Govori o praktičnosti jer ovo i jeste naš niži Um koji barata informacijama, podacima, znanjem.   

Ova eklipsa se odvija upravo poslednjeg dana Novembra, 30-tog, što dodatno naglašava broj 3 i povezuje nas sa trećim znakom, sa trećom kućom. 

Obratite pažnju u svom horoskopu gde se nalazi znak Blizanci, gde se smestila ova eklipsa i koji deo vašeg života je na sceni, koja oblast je osvetljena. Bilo da saznajemo nešto novo ili zaključujemo neke lekcije, sa punim Mesecom svakako će biti ono što je sasvim spremno i zrelo da izađe, da ispliva, da se rodi i odvoji od nas! 

Sunce na 8° Strelca direktno posmatra Mesec na 8° Blizanaca donoseći vrlo dinamičnu, snažnu i sigurno transformativnu energiju, istovremeno prepunu najrazličitijih promena, od smera i pravca preko boje, ukusa, mišljenja, stavova, ali sada nekako ležerno, sa lakoćom, donoseći osećaj olakšanja i neke neobične doze radosti u naš život, na lep i nežan način, s ljubavlju. Blizanci uvek podsećaju da postoji dva, da postoji izazov dualnosti, ali i ideja o spajanju, prihvatanju, o celovitosti! Mi jesmo tu da istražimo sve svoje dualitete i podvojenosti i to bez gubljenja pameti, bez skretanja sa puta, jer sve to je naše i ne treba da nas plaši već da konačno bude zagrljeno, voljeno kako bi se zavoleli u ljubavi, celi, bez strahova od naših strahova. Blizanci nas podsećaju da se ujedinimo, da su Jin i Jang jedno, kada transcendiramo dualnosti prihvatanjem snage i ljubavi, hrabrosti i nežnosti istovremeno! 

Koristeći Merkura koji se nalazi na moćnim poslednjim stepenovima Škorpiona (znak pročišćenja, transformacije) vladara znaka Blizanci prepoznajmo ovo napred-nazad, gore-dole stanje u nama. To su naše misli u nama. One zapravo i nisu naša  istina sada i ovde. Pustimo se preko svojih misli. Merkur prima izuzetnu podršku od stelijuma iz Jarca, Saturna, Jupitera i Plutona što može još jasnije privući i odrediti temu za pročišćenje i oslobađanje. Misli su interpretacija prošlih iskustava, sećanja, prošlosti i takve služe za praktičnu navigaciju životnim iskustvima, za prikupljanje podataka. Misli nisu osećaji i nisu sada. Misli umeju da stvore osećanja, umeju da nametnu starim iskustvima, sećanjima i ograničenjima i mi tada mislimo da se osećamo, čak nas u mnogome sputavaju, odlažu, obeshrabruju. Mi tako važni, pametni, iskusni, misleći, zbog važnosti iskustva, misli, zapravo mislimo kroz život zabranjujući sebi da osećamo kroz život. Misli nas odvajaju da dodirnemo esenciju života, esenciju istine koja je sadržana u srcu, duši, u osećaju. Zato ne mislimo, ne brinimo! Odvojimo se od svojih misli, od pređašnjih iskustava, odvojimo se od drame, od reaktivnosti, od traženja „krivca i pravca“, spojimo se sa svojim osećajima. Reči su tek reči, ali nas mogu lako povrediti pre ili kasnije ukoliko ne investiramo emociju, ukoliko ne osetimo reči, ukoliko ne govorimo istinu, reči u skladu sa svojim osećanjima. Misli (nam) ne mogu ništa ukoliko u njih ne poverujemo. Ovo jeste vreme dualnosti, misli će navirati, ali mi možemo odabrati, odlučiti se za srce, za intuiciju. Možemo odabrati da li je bolje da nas određuje samo prošlost ili pak možemo da se uključimo aktivno, budno istinski, dušom i srcem, osećajem u svoj život, u sada. 

Naš osećaj će nas određivati! Tek kada i sami potpuno poverujemo u svoje reči, kada su one u skladu sa našom dušom, osećajem, kada su potekle iz naše dubine, bez cenzure i recenzija, intuicijom vođene one postaju istina, naše istina, materijalizacija! 

Sunce u Strelcu naglašava pravdu i zakon, smisao i svrhu, sagledavanje puta koji smo prešli, proveravanje i podešavanje kursa, svesno sagledavanje zašto je sve ovo dobro! Iz ove perspektive mi postajemo svesni svoje misije, odavde se lepo vidi čitava 2021 godina. Smisao i svrha svega do sada postaje jasno vidljiva, opipljiva kada je i cilj opravdan, saglediv! Neverovatna godina je pred nama. Broj 21 je broj ISTINE, broj koji kroz razna tumačenja naglašava prisutnost ISTINE KOJA ĆE NAS OSLOBODITI! Saznaćemo mnoge istine, mnoge nedoumice će biti rešene, zagonetke odgonetnute. Ovo je astrološki broj koji korespondira sa znakom Strelac i odavde takođe daje značajnu sliku Istine, Pravde, Svrhe i prelaska na drugu stranu, oslobađanja, smisla, višeg znanja. Ovo je slika prevazilaženja na lak način putujući prostranstvima svoje misije, lične istine u pravcu novih ciljeva.

 

Mesec i Sunce obrazuju divan aspekt sekstil/trigon sa Kironom na 5° Ovna otvarajući mogućnost za nove isceljujuće početke, novi list, prevazilazak i oslobađanje od prethodnih bolova, stega i svega što nas je umanjivalo, mučilo, zaustavljalo i vraćalo na staro, na bolno detinjstvo, na sećanje, na nedostatke. Kiron u prvom znaku zodijaka sa dispozitorom Marsom u istom znaku, u sedištu, koji je upravo krenuo napred direktno, upravo govori o novom početku, novom rađanju, novim koracima, prvom putu, o odvaživanju da preuzmemo svoj život, da uzmemo volan svog vozila u svoje ruke, da postanemo pilot u svom avionu. Ovo je rapidno, brzo i pravolinijsko isceljenje koje resetuje našu vibraciju. Pomaže nam da uspostavimo ovaj kontakt, da ukapiramo, da uvidimo naviku, obrazac, ali da ga ovog puta počnemo koristiti za isceljenje svesno, koristiti sećanja za isceljenje, stvoriti novu praksu iz obrasca, jer misli i sećanja, baš kao i povrede tome i služe. Iskoristimo obrazac misli za postizanje isceljenja, stvaranje novog načina života i novih iskustava na osnovu toga. Isceljenje se odvija kroz svesnost, kroz razumevanje. Kada prestanemo da koristimo misli, reči, informacije kao jedini izvor rešenja, tada započinjemo proces isceljenja. Kako prestajemo da verujemo mislima, rečima (bilo svojim ili tuđim) kao jedinom i centralnom izvoru sudbine, onom koji nas određuje, identifikuje sa bolom, sa iskustvom povrede, mi ujedno pokrećemo prirodu svog unutrašnjeg iscelitelja, dozvoljavamo da počne  samoisceljenje. Ovo je vreme koje nas oslobađa teskobe bola, ipak je Kiron prelazna tačka, veoma bitan vodič i gonič od Saturna ka Uranu i obrnuto. U ovom vremenu transcendiramo, prevazilazimo svoje dualnosti, poređenje sa drugima, osuđivanje i umanjivanje u odnosu na druge. Mi ovim važnim korakom na nov način ostavljamo za sobom vreme manjkavosti, ne dovoljnosti, opterećenost svojim mislima koje su kroz čitavo doba stvarale uverenja. Snažna uverenja, čitave sisteme verovanja i to na osnovu sećanja, iskustava, bolova, poređenja, nametnutosti i ne mogućnosti prevazilaska. Nekada sam pisala o onom točku, teretani za hrčkove i poredila to sa našim sistemom uverenja, našim mislima, da mislimo da trčimo, a nigde ne stižemo, da mislimo da mislimo ali ne odstupamo, e sada je vreme da iskočimo iz ovih neudobnih šina, iz moranja i trebanja, iz zone podvojenosti i dualnosti! Uz pomoć Lunarne eklipse u Blizancima imamo mogućnost da se spojimo i prihvatimo, da se setimo da su 2 nastala od 1 udvajanjem. Da jesmo jedno, CELO i da imamo mogućnost izbora. Čitavo doba osećaja žrtve, žrtvovanja, bezvrednosti i bespomoćnosti, viktimizacije, doba Riba ostaje za nama. Upravo kroz spiritualno sazrevanje uz pomoć Neptuna u svom znaku mi ćemo se odvažiti da poverujemo u izvor, da prepoznamo pravu istinu, Vodolijanski, da se okrenemo pravom Bogu, tvorcu, parčetu univerzuma u našim očima, srcu, sili koja je satkana u nama. 

Veoma je interesantna dinamika stacionarno direktnog kretanja skoro svih sporijih planeta koje su u prethodnom periodu dugo bile retrogradne. Snažna je ovo energija, pokret unapred vibrira, trese, izaziva, podržava sve naše težnje ka najboljem. 

Neptun na 18° Riba upravo kreće stacionarno direktno i na taj način dobija posebnu ulogu tokom ove lunacije. Neptun konačno otvara, širi jedno ogromno polje, sasvim novu dimenziju dobrih i pozitivnih iluzija, snova. Razvija, razmotava, razotkriva ono što je bilo zamotano, zavijeno, skriveno! Neptun inače donosi SAN kao STANJE, koje traje! On jeste polje svih mogućnosti, a na nama je izbor o čemu ćemo maštati. Inspiracija oduvek zavisi od raspoloženja, pa je stvarno važno kako smo, koliko smo opušteni, odmorni, svoji? Sada kad smo prošli senku i strahove od mračnih sila, kad smo se na razne načine suočili sa misterijama, izolacijama, psihološkim jazovima, strahovima od nepoznatog, od mraka, od duhova, od bolesti, kada smo dotakli dno, spremni smo da se setimo sebe! Nova vera je na pomolu. Setićemo se da u suštini jesmo verujući, da potpuno prepušteni u ovde i sada, osvetljeni uvek možemo imati veru u budućnost, jer to jeste naše još od prvog udaha, to je zapravo projekcija ovih nas sada. Setićemo se da osim što imamo moć da sanjamo, takođe, imamo i super moć da te snove ostvarujemo, živimo! 

U trenutku lunarne eklipse samo se još Uran na 7° Bika ističe stacionarno retrogradnim hodom što nije mnogo čudno obzirom na njegovu revolucionarsku prirodu večitog opozicionara. Ovo bi bio Uranov unikatan potpis. Planeta buđenja, svetlosti, brzine i više svesti usporava, kulminira, nabija svoju energiju buđenja upravo iznutra, da nas probije, otvori, oslobodi do mere da ga cela Vaseljena čuje i jasno razume! 

Snažnu ulogu Uran dobija i aspektom koji obrazuje sa tvorcima eklipse, Sunce na 8° Strelca je u kvinkunksu sa Uranom što je jasna slika aktivacije Više svesti. Intuicija je snažno naglašena. Informacije dolaze neometano do našeg centra bića, do duše, Mesec je u Blizancima, ali ovog puta mnogo su jasnije, sve je kao na dlanu, naš um je spreman i sposoban da poruke preuzme, čuje i dešifruje, razume, jer postoji prisutnost ljubavi! Osim što razumemo, sa Mesecom u znaku Blizanaca u stanju smo da osetimo informacije, srcem, dušom! Merkur zatim egzaltira Urana i u stanju je da privuče mnogo informacija, da ih razloži do najsitnijeg detalja i razume, da ih oseti i da ih implementira na potrebna mesta. Otvoren je kanal našeg unutrašnjeg prenosa, komunikacije, zdrave cirkulacije, s ljubavlju. Naš um je sada u stanju da informacije dovede u kontakt sa centrom duše, sa intuicijom i da kroz ovu saradnju selektuje i živi samo one informacije koje donose najveće dobro! Poslušajmo zato ove poruke sa pažnjom, sa nežnošću, celim svojim bićem, jer tako ćemo biti u stanju da govorimo i živimo najboje za nas, istinu. 

Mesec obrazuje aplikacioni kvinkunks sa Venerom pa je jasno da se valja usredsrediti na lepotu, prilagoditi svoja osećanja i potrebe sa željama. Pustiti stare stvari i navike, zadržati samo ono što nam odgovara i prija. Paziti šta želimo, jer možda nam se i ostvari. Ovaj aspekt nas podseća da želimo lepe želje, jer tome i Venera i Mesec teže. Da nije nužno niti uputno da želimo ružne stvari ni sebi ni drugima.

Lunarna Eklipsa u vazdušnom znaku nas podseća da valja postaviti dah, disanje između misli, između reči, na ovaj način osetićemo potrebnu vezu sa telom, osetićemo sigurnost i sopstvenu podršku koju dobijamo u uzemljenosti. Povežimo se sa meditativnim stanjem, sa mirom i stvorimo ovo stanje u osećaju, u Mesecu u Blizancima. Lagano zatim Suncem iz Strelca proširimo ovo osećanje, proširimo stanje mira i ljubavi, mentalne harmonije. Budimo u poziciji posmatrača, iskoristimo vazduh za let i zauzimanje ptičje perspektive, dišimo kroz ovo,  jer ćemo tako imati priliku još više da sagledamo, da vidimo, da čujemo, osetimo mnogo veći prostor.

Nižu svest, praktični um, sećanja i dosadašnja uverenja možemo prevazići upravo uz pomoć radoznalosti i potrebe za novim, za povezivanjem sa unutrašnjim osećajem, intuitivnim delom koji već dovoljno glasno govori iz nas, povezivanjem sa višim nivoima svesti. Ovo je zona u kojoj se ne možemo projektovati jer iskustva nema, pa se na taj način pred nama otvara naš stvarni život, naša istina koja će nas osloboditi ka našoj lakoći i lepoti življenja. 

Radoznalost i otvorenost za slušanjem i osluškivanjem će nas voditi u ovom vremenu ka istini koja će osloboditi stvarne nas.

Rituali za ovaj period.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Rituali za Pun Mesec u znaku Vodolija

Naše emocije su odraz našeg odnosa sa nama samima. Zato, držimo fokus na sebi i svom suptilnom biću, svojim osećajima. Sve promene se događaju kada smo voljni, željni, odlučni i istrajni, kada znamo gde to idemo i šta to hoćemo da ostvarimo!

Saznaj više