Saturn u Vodenjaku donosi smisao strukturiranja i oblikovanja novoga svijeta. Vodenjak je znak inovacija, Saturn znak pravila. Saturn u Vodenjaku označava nova pravila.

Noćas, 17. decembra 2020. Saturn je nečujno i tiho ušetao u znak Vodenjaka, točnije u 4h 10m 05s. 

Nakon dugog boravka u Jarcu, gdje nam je donio strogost, disciplinu, restrikciju, izolaciju, ograničenja, zatvaranja, konačno je prešao u Vodenjaka. Saturn nije ništa drugo nego vraćanje čovječanstva na pravi put, gdje se moraju poštovati pravila. Saturn je gospodar karme, a svi znamo da kada se ne poštuju pravila onda Saturn izgleda kao najveći neprijatelj, a ne kao veliki učitelj. Ušao je u Vodenjaka i iza sebe ostavlja tako tešku i tmurnu klimu, rekli bismo okus olova u ustima, svih nas. Ulaskom u Vodenjaka nam nosi dašak svježeg zraka za sve ove siromašne ljude svijeta nakon nezaboravne 2020. godine.

Saturn u Vodenjaku donosi smisao strukturiranja i oblikovanja novoga svijeta. Vodenjak je znak inovacija, Saturn znak pravila. Saturn u Vodenjaku označava nova pravila. Vodenjak je znak kolektivnosti i osjećaja pripadnosti. Zbog toga Saturn u Vodenjaku označava nova globalna pravila. Vodenjak je i znak humanosti ali i prvi znak napretka. U prošlosti, prijelaz Saturna u Vodenjaka često se poklapao s razdobljem velikog napretka na polju znanosti, tehnologije i inovacija. Ovaj tranzit Saturna kroz zračni znak Vodenjaka omogućava stvaranje struktura (Saturna) potrebnih za napredak (Vodenjak). 

Tijekom posljednjeg tranzita Saturna u Vodenjaku (1991/1994) svijet je bio svjedok širenja osobnih računala koje su do tada bila ekskluzivna privilegija samo za nekolicinu odabranih. Početkom devedesetih godina došlo je do širenja Interneta koji je do tada bio isključivo privilegija vojske. A ako bolje pogledamo World Wide Web je savršeni izraz Saturna u Vodenjaku (infrastruktura) u znaku zraka (komunikacija i kontakata) obilježen kolektivom (globalna međusobna povezanost). Ta je revolucijapromijenila način komunikacije. U tom istom vremenu se i Hubble teleskop lansira u orbitu (koji će najvjerojatnije biti glavni junak tokom slijedećih evolutivnih otkrića u fizici) i digitalizacija oživljava. Od tada smo počeli pohranjivati fotografije na računalo i slušati pjesme u MP3 formatu.

Vraćajući se u prošlost na prethodne tranzite Saturna kroz Vodenjaka (1962/65; 1932/35; 1903/06; 1873/76) pronalazimo izume koji su promijenili svijet. Možemo spomenuti samo neke: izum telefona (komunikacija 1876. godine), te iste godine Pavel Jabločkov izrađuje žarulju na naizmjeničnu struju i tako donosi osvjetljenje u gradove. Prestaje doba mraka. Prvi let braće Wright (1903.) koji je trajao samo jedan minut. Te iste godine bračni par Curie dobiva Nobelovu nagradu za kemiju i fiziku, za dva novootkrivena radioaktivna elementa Radij i Polonij. Albert Einstein je postavio teoriju relativiteta 1905. godine koja govori o opštoj zakonitosti prostornih (Uran) i vremenskih (Saturn) odnosa u prirodi.

Kristofor Kolumbo tražio je Indiju i otkrio Ameriku i na taj način otkrio cijeli kontinent za koji nismo ni znali i zauvijek promijenio topografiju našeg planeta. Ovaj tranzit Saturna u Vodenjaku otvara vrata novom dobu, u kojem se ne smijemo sputati starim idejama i predodžbama.

Dakle, životinje su uspjeli klonirati, jedemo genetski modificiranu hranu. Živimo u dobu novih otkrića pa sve je moguće, kloniranje ljudi i izmjena DNK zvuči kao naučna fantastika. Ali tako je bilo sa svim otkrićima do sada. Možda nas očekuju neotkriveni svjetovi, Kristofor Kolumbo je tražio Indiju, a pronašao Ameriku. Možda budemo u mogućnosti putovati svemirom u bliskoj budućnosti, možda počnemo uzgajati biljke na drugim planetima. Zvuči nemoguće ali možda se, kao u vremeplovu, dogodi pronalazak koji će nas transportirati u budućnost i  vraćati u prošlost. Čeka nas uzbudljivo doba Vodenjaka. Vodenjak je probuđeni čovjek, u njemu je svijest jako budna i u astrologiji kažemo da je Merkur planeta vladar Djevice i Blizanca, ljudskih znakova, u Vodenjaku ljudskom znaku, povezan sa  višim razinama svijesti. Misao je kao munja, koja nas može transportirati gdje god želimo. 

Nije toliko važno ono što tražimo, već zaprepaštenje onim što neočekivano možemo pronaći. 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Rusija i 26º fiksnih znakova

Sledeća, 2012. godina, je po mnogo čemu bitna za najveću zemlju na svetu, Rusiju. Marta 2012. godine se dešavaju predsednički izbori – na kojima će izvesno pobediti Putin – a tokom juna imamo kvadrat između Plutona i Urana koji aktivira Mars/Uran kvadrat iz horoskopa Nove Rusije (i to su u pitanju 8. stepenovi kardinalnih znakova!).

Saznaj više

Večni Rim i 3º Bika

„Svi putevi vode u Rim“, kaže čuvena izreka, a da li ste se ikad zapitali preko kog nam se to stepena unutar Zodijaka otvaraju vrata za Rim? Zanimljivo je da Italija u svojoj karti ima Mesec (život, žene) u prvom polju (glavni grad, Rim) ali na 3º Škorpiona!

Saznaj više

SAD i Rusija: 11º Bika – 11º Škorpiona

U nedelju, 03.novembra,2013. (nakon četvrtog Uran-Pluton kvadrata od 01.novembra), dogodila se poslednja eklipsa u ovoj godini, i to ovaj put Solarna (Mlad Mesec, tj. Sunce-Mesec konjunkcija u blizini Severnog Mesečevog čvora) na stepenu egzaltacije Urana, na 11º Škorpiona!

Saznaj više