Taj veličanstveni Saturn, gospodar prstenova i karmički učitelj, jedini je koji unosi red u našem životu i vraća nas na početak dok ne savladamo karmičke lekcije.

Koliko ste puta ostali bez daha pred njegovim savršenstvom? Obavijen predivnim prstenovima s punim pravom nosi naziv Gospodar prstenova – onaj koji određuje granice sveukupne materijalne stvarnosti.  

Saturn je planeta savršenstva, učitelj i kipar naših sudbina. Onaj koji nas vraća na početak svaki put kad poželimo ići prečicom, u našim očima često grubi učitelj. Taj veličanstveni Saturn, gospodar prstenova i karmički učitelj, jedini je koji unosi red u našem životu i vraća nas na početak dok ne savladamo karmičke lekcije. Saturn je u stvari naša davna akcija (nekadašnji Mars) koju smo u prošlom životu koristili kako bi ostvarili naše ciljeve. Sad je on Sudac koji korigira odluke koje smo tada donosili. On je priča o uzroku i posljedicama. Koliko će biti lako ili teško ovisi od same postavke Saturna u natalnom horoskopu. Njegova postavka u kući i aspekti koje gradi kao i njegov dispozitor biće nam smjernica i daće nam uvide o kojim se to lekcijama radi. 

Saturn u horoskopima država i nacija govori o uređenosti jedne države i na taj način daje pojedincu sigurnost kroz zakon, red, financije. Saturn predstavlja strukturu u kojoj uređeno i civilizirano društvo funkcionira. U natalnoj karti države možete vidjeti kako pravni sustav i zakon funkcionira i u kolikoj mjeri je ta država uređena. Saturn u kartama država predstavlja i kolektivnu karmu gdje vidimo što su nam preci ostavili. Ovaj planet je sudac koji donosi odluke na osnovu prijašnjih akcija cijelog kolektiva, zato ga treba dobro proučiti. 

U natalnoj karti Hrvatske obradit ćemo Saturna i vidjeti što od njega možemo očekivati. Hrvatska je nastala nakon raspada Jugoslavije i ovo je njen prvi Saturnov povratak. 

Ascendent je u Strijelcu i u konjunkciji sa Mjesecom. Možemo reći da osobine ovog znaka krase optimizam, entuzijazam, idealizam kao i slobodoljubivost. Veliki su i strastveni putnici. Kao i svi Strijelci vole dobar provod, dobru hranu i žele uživati u svim ovozemaljskim užicima. Vidimo jednu naciju koja želi živjeti dobro i uživati. Nadalje vidimo da je vladar Asc Jupiter, otišao u znak Lav u konjunkciju sa Marsom i Venerom – želja za glamuroznim i lijepim životom. Cijeli ovaj stelij nalazi se u 8. kući gdje vidimo da će sam narod za boljim životom posegnuti putem kredita. Tako se i dogodilo, banke su davale kredite a narod ih je uzimao misleći da će ih lako vratiti. Kako 8. kuća govori i o zaduženju same države predpostavljamo da su i dugovi same države veoma veliki, a samim ti i cijele nacije.   

U drugoj kući, koja govori o bankarskom sustavu i prihodima nacije kao i o stabilnosti valute nalazimo veličanstvenog Saturna. Druga kuća počinje na 28° Jarca sa umjetnutim znakom Vodenjaka u kojem je Saturn. Saturn u drugoj kući govori o tome da treba racionalno trošiti novac, štedjeti, jednom kad se uđe u dugove i dužničko ropstvo jako teško se iz njega izlazi. Saturn se nalazi u Vodenjaku gdje je Sunce u padu a Neptun egzaltiran. Svijest o novcu je sasvim iskrivljena. Neptun stvara iluziju. Nadalje, Saturn je u opoziciji sa Jupiterom orbisa 8}a preko njega i sa cijelim stelijem u 8. kući u Lavu. Velika zaduženost kako nacije tako i samog pojedinca.

Dispozitor cijelog stelija u Lavu je Sunce koje se nalazi u Raku i koje je u inkonjunkciji sa Saturnom. Odjednom smo dobili sve na dlanu i nismo se znali prilagoditi. Drugi vladar Vodenjaka je Uran koji se nalazi prvoj kući u konjunkciji sa Neptunom i inkonjukciji sa stelijem iz Lava. Cijeli ovaj začarani krug prati Neptun koji nosi veliki problem u osvješćivanju činjenice koliko je cijela nacija i sam pojedinac (pre)zadužen.

To je slika karmičkih sjećanja. Kao nacija Hrvatska je dobila mogućnost napretka ali sa željom da sve dobije odjednom, jer je bio obećan dobar život i sve lako. Sada, kada je dug veliki a primanja mala osjeća se teški, hladni dah Saturna. Dug je došao na naplatu.

Prvi Saturnov ciklus koji nastupa nakon 28-29 godina donosi buđenje, preispitivanje i sjećanja. Kako je Saturn planeta koja je često retrogradna, za kartu Saturnovog povratka koristimo trenutak kada je Saturn prvi put došao na natalnu poziciju u tačan stupanj i minut. Tokom njegovog prvog ciklusa Saturn je prešao preko svih planeta u natalnoj karti i na taj način je probudio sjećanja naših predaka. Koliko će biti lako ili teško vidimo kroz njegovu natalnu poziciju. U natalnoj karti Hrvatske vidimo ogroman financijski dug kako svakog pojedinca tako i dug cijele nacije.

Pogledat ćemo kartu Saturnovog povratka. Ovo je horoskop koji opisuje mapu vremena od oko 28 godina. Ovaj horoskop ima dvanaest kuća (koristit ćemo sistem jednakih kuća) i svaka od njih predstavlja period od oko 2,5 godine i pokazat će nam u kom periodu će se aktivirati ova simbolika. 

Prvi Saturnov povratak dogodio se 04.02.2021. te će prva kuća i njen vladar opisati prvih 2,5 godine.

ASC je u znaku Strijelac a na samom Asc je južni Mjesečev čvor. Vidimo da se natalni i Asc Saturnovog povratka poklapaju te je Južni Mjesečev čvor točno na Mjesecu u karti proglašenja države Republike Hrvatske. Ovaj 2,5 godišnji period počinje sa južnim čvorom koji govori o gubicima i financijskim problemima budući da je Mjesec i vladar 8. kuće u natalnoj karti Hrvatske.

Južni Mjesečev čvor je u kvadratu sa Neptunom koji je vladar 3. kuće pa se sve to zataškava i pokušava prezentirati narodu na opet iluzorni način.    

Jupiter kao vladar ovog perioda odlazi u 2. kuću u Vodenjaka u konjunkciji je sa Saturnom i Suncem i na vrhu je T-kvadrata sa Mjesecom u padu u Škorpionu i Uranom u padu iz Bika. Ova opozicija Mjeseca i Urana ide preko ose 10/4 što nagovještava probleme vlasti i pobunu naroda. Mjesec i Uran su u kvadratu i sa natalnim Jupiterom i Saturnom preko ose 2/8. Ovaj period u kom je i Mjesec uključen sa kombinacijom Urana upućuje na revoluciju i želju za promjenama u cijelom narodu.

U ovom prvom Saturnovom povratku u periodu od dvije i pol godine vidimo da je situacija dosta ozbiljna i da može doći do promijene u političkom vrhu a iz razloga očajne ekonomske situacije u cijeloj državi. Imali smo u 5. mjesecu lokalne izbore. Politička atmosfera se znatno promijenila. U većini gradova na vlast su došli neovisni kandidati. Ekipa iz iz HDZ-SDP-IDS-a, koja je bila na vlasti ovih 29 godina polako odlazi. 

Budući da je period narednih dvije i pol godine predstavljen 2. kućom a u njoj se nalazi cijeli stelij čiji je vladar Uran u padu u Biku i u opoziciji sa Mjesecom u padu iz Škorpije, preko ose 4/10, ni ovaj period nije ništa sretniji od prvog. Problemi i nezadovoljstvo u cijelom narodu. Uran je i u kvadratu sa natalnim Jupiterom i Saturnom koji opet idu preko ose 2/8. Ponavlja se isti problem ekonomske prirode. 

Pogledaćemo još i Solarnu eklipsu od 10. juna 2021. u znaku Blizanci i na koji način će ona utjecati na razvoj događaja. Pomračenja Sunca i Mjeseca u kartama država imaju veliku ulogu. Atmosfera se osjeća i prije nego se ova nebeska pojava dogodi.

Solarna eklipsa za Zagreb, glavni grad Hrvatske je na 20° Djevice. Na ovom stupnju se nalazi Denebola (maglina), a vladar Asc je retrogradni Merkur u 10. kući u konjunkciji sa Solarnom eklipsom čiji je i vladar i u kvadratu je sa Neptunom na 23° Ribe. Ova slika sve govori. Velike manipulacije iz kruga 10. kuće, kuće vlasti. Ova Solarna eklipsa odugrava se točno na DSC natalne karte Hrvatske i u opoziciji sa natalnim Mjesecom. Sedmo polje govori o javnim neprijateljima ali i o javnosti. Narod (Mjesec) može se pobuniti. Nešto se želi zataškati, opet je Neptun glavni lik ove eklipse. Kako će djelovati ova pomrčina Sunca na Hrvatsku vidimo preko vladara ove eklipse Merkura koji se u karti osnivanja nalazi u Raku u konjunkciji sa južnim čvorom i opoziciji sa Uranom i Neptunom. Uran je vladar 2. kuće dok je Neptun vladar 3. kuće. Javnost će biti obavještavana po malo, dozirano, u kakvom je ekonomskom stanju država i narod. Opet na svoj neptunovski način. 

Cijela ova priča je krenula nizbrdo od 3. mjeseca 2020. kada je tranzitni Veličanstveni Saturn kročio na tlo Vodenjaka, gdje je bio u konjunukciji sa natalnim Saturnom dok je drugi vladar 2. kuće, Uran iz Bika u kvadratu sa natalnim Saturnom. Cijeloj ovoj situaciji je pogodovala CORONA koja je samo ubrzala proces. Sve se srušilo na brzinu kao jedan jaki potres. Uran je izvukao tepih ispod nogu Saturnu i ovaj se srušio. Natalna pozicija Saturna nije obećavajuća. Temelji nisu dobro postavljeni i to je karma naših predaka. 

Drugi Saturnov ciklus daje mogućnost da krenemo iznova graditi kvalitetnije i bolje. Kako budemo postavili ovaj drugi Satrunov ciklus ovisi o nama koliko smo iz ove lekcije naučili. Saturn se vraća ponovno na natalnu poziciju za oko 28-29 godina da iznova provjeri što smo napravili.

Još danas trebamo razmišljati kako i na koji način osigurati budućem naraštaju bolju i sigurniju ekonomsku budućnost.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Konjunkcija Jupitera i Urana

Iduće godine, tačnije 21. aprila 2024. čeka nas egzaktna konjunkcija Jupitera i Urana na 21˚ Bika. Konjunkcija ove dve planete se događa okvirno svakih 14 godina, a poslednja koja se odigrala u istom znaku je bila 8. maja 1941. na 25˚ Bika.

Saznaj više

Buđenje ili resetovanje

Kako je astrologija pre svega nastala i postoji u skladu sa prirodom i čovekom onda je izvesno da će uključenost severnog Mesečevog čvora nositi neku pozitivnu poruku ili kako se to kaže “na prvi pogled neuočljiv benefit” koji će se tek kasnije pokazati kao koristan.

Saznaj više

Ukrajinska i svetska kriza

Namera ovog teksta nije da opisujem kompleksne istorijsko političke događaje koji su doprineli eskalaciji ove, po čitav svet opasne situacije, već da ih iz astrološkog ugla sagledam i objasnim, kako bismo razumeli uticaje koji počinju da oblikuju našu novu stvarnost.

Saznaj više