Transpluton energija – super kvalitet Device (prvi deo)

Transpluton “planeta”, uticajno telo Univerzuma donosi veoma moćne kvalitete znaka Devica. Moderna Astrološka istraživanja dokazuju da vlada Devicom, ili bar sazvežđem Devica, makar kao snažni suvladar uz Merkura!

Posmatrajući istoriju astrologije pre otkrića spoljašnjih planeta, tradicionalne planete (Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn) su dobile zajedničku vlast, svako nad po dva znaka, dok su svetla (Sunce i Mesec) vladala po jednim znakom. Vremenom, sa otkrićima spoljašnjih planeta, astrolozi su radili na identifikaciji uticaja i tako su Uran, Neptun i Pluton dobili pridruženo vladarstvo nad Vodolijom, Ribama i Škorpijom (prethodno su ovde vladali Saturn, Jupiter i Mars). Još od otkrića Plutona, 1930. godine i njegovog kasnijeg astrološkog uparivanja i označavanja kao suvladara Škorpije, preostale su samo dve planete koje dele vladavinu nad po dva znaka. Danas, Venera vlada i Bikom i Vagom, dok Merkur vlada Blizancima i Devicom. 

Možda se ubrajate u one koji duboko veruju da je pravi vladar Bika zapravo Zemlja. Shodno tome, skromna Devica je opet nekako umanjena. Ne deluje sasvim tačno Merkurova vladavina nad ovim perfekcionističkim znakom, čak iako je u pitanju egzaltacija Merkura. Moja 3. kuća počinje u znaku Device, pa je to možda moja devičanska sklonost da želim lepo da organizujem stvari, čak i u kategorije, ili je možda moj Mesec iz Blizanaca taj koji ima osećaj da Merkur ne objašnjava u potpunosti ideju o Devici kao pčeli radilici, iscelitelju i onom koji postoji da bi radio u službi, služeći drugima. Ovde na scenu stupa Transpluton, koji se u mojoj natalnoj karti našao na značajnom 15 sepenu znaka Lav i to usred moje prve kuće.

Naime, Transpluton je hipotetička planeta koja postoji samo kao matematički proračun sve dok tehnologija ne uznapreduje na način koji nam omogućava da doživimo planetu (ili njen nedostatak) na opipljiv, čulni način. Ipak, što se tiče Transplutonovog uticaja, mnogi renomirani astrolozi istraživači su mnogo pre mene dali svoje dragocene studije i dokaze. U prilog tome, ja ću izložiti svoje iskustvo i tumačenje. Naravno, na vama je da sami odlučite da li ćete ovaj uticaj uzimati kao relevantan i značajan u tumačenju horoskopa.

TRANSPLUTON

Transpluton “planeta”, uticajno telo Univerzuma donosi veoma moćne kvalitete znaka Devica. Moderna Astrološka istraživanja dokazuju da vlada Devicom, ili bar sazvežđem Devica, makar kao snažni suvladar uz Merkura! 

Transpluton se veoma sporo kreće, sporije od Plutona jer je i udaljeniji od njega. Oko 4 godine ima snažan uticaj na svaki pojedinačni stepen zodijaka, pa zaključujemo da je potrebno preko 1000 godina da bi napravio svoj povratak. Veoma snažno deluje u konjunkciji do čak 6 – 7 stepeni orbisa. 

Svi ostali aspekti takođe aktiviraju uticaj, mada ne postoje dokazi da lakši aspekti donose lakše i lepše okolnosti, jer ovde se radi o težnji ka iskonskom perfekcionizmu i to putem prihvatanja devičanskih alata Kritike, Zavisnosti i Samoumanjenja do Samodovoljnosti, Nezavisnosti, Unutrašnjeg zadovoljstva.

Ukoliko se Transpluton planeta nađe u blizini Ascendenta, vladara Ascendenta, Sunca, Meseca, Venere, osobine Device mogu biti izuzetno naglašene u astroanalizi, čak i ako ne postoji ni jedna planeta u ovom znaku.

Fenomenalnim zapažanjima i potvrdama kroz brojna istraživanja o uticaju Transplutona u Lavu, astrolog Lynn Koiner je iznela i tvrdnje o dostojanstvu ove planete sa kojima se u potunosti slažem i tvrdim da golicaju znatiželju, da otvaraju još mnoga zatvorena vrata u našim ličnim dubinama.

Glavno dostojanstvo, SEDIŠTE Transplutona je u znaku Devica.

IZGON Transplutona bi bio u znaku Ribe. 

Ribe su vrlo idealistički znak i kritične tendencije Transplutona mogu uništiti snove i iluzije Riba. 

Transpluton je EGZALTIRAN u Vodoliji. 

Reformatorski kompleks Transplutona može se koristiti na pozitivan i podržavajući način kao i svaka opozicija kada je usmeren ka širokim društvenim potrebama.

Transpluton je u PADU u znaku  Lav.

Kada su kritični, perfekcionistički zahtevi Transplutona usmereni na pojedinca, to može ozbiljno kazniti i potkopati ego. 

Dugi niz godina, od oktobra 1935. godine Transpluton se  nalazio u Lavu, a 2011. godine počeo je prelazak u znak Devica što je finalno zaokruženo 2014. godine. Transpluton se kreće veoma sporo, i jedan stepen zauzima po nekoliko godina. Prvi put je ušao u znak Devica u oktobru 2011. godine, a zatim je bio retrogradan na prvom stepenu i ponovo se vratio u Lava januara 2012. godine. Tu je ostao do septembra 2012. godine, kada je ponovio ulazak u Devicu. Još jednom se vratio u Lava u februaru 2013. godine, gde je bio na poslednjem stepenu Lava do avgusta 2013. godine, kada je opet bio u Devici do marta 2014. godine. Prateći ovaj progres, sigurna sam da uočavate velike promene u smislu službe, služenja i samovrednovanja, ukoliko je aktivirao vašu natalnu postavku, ili progresije.

Nakon što je napustio znak Lav, ovde se neće vratiti sve do leta 3269. godine, kada će u toku biti početak kulminacija Doba Vodolije! Transpluton će se u znaku Devica zadržati sve do decembra 2103. godine, odnosno do početka 2104. godine kada će početi svoj prelazak u znak Vaga, pokrećući tako još jednu dvogodišnju prelaznu fazu. Kada Transpluton uđe u novi znak označava prvu pojavu nove vrste duhovne energije na Zemlji. Pošto je to transpersonalna planeta koja je najudaljenija u našoj postavci Sunčevog sistema, ovo je energija koja je toliko ogromna,  sveobuhvatna da je uglavnom mogu osetiti samo na najširem i najdubljem nivou oni sa izraženim globalnim senzibilitetom.

Većina naših savremenika je rođena sa Transplutonom u znaku Lav. Ukoliko je ujedno i natalno naznačen znak Lav, bilo da je Ascendent u Lavu ili Sunce, Mesec ili Venera, Transpluton planeta će veoma naznačiti osobine Device, pa samim tim ove planete i Asc kao da se nalaze u Devici. Boravkom u Lavu energija se izražavala kroz srce, kreativnost, spontanost i ponos Lava, a sada ulazimo u dugotalasni evolutivni proces energije izražene kroz služenje, obuku, pročišćenje i poniznost Device. Preći ćemo sa iskustva preplavljenosti ljubavnom energijom Univerzima i Božanske Majke na učenja ili Božansku diskriminaciju, kako da prihvatimo i izrazimo tu ogromnu duhovnu, otkupljujuću i obnavljajuću božansku silu.

TRANSPLUTON U NATALNOJ KARTI  

Renomirani astrolog i istraživač Lynn Koiner istražuje uticaj Transplutona još od 1972. godine i prateći njene smernice nalazim da su neverovatno tačne. Prema njenom istraživanju, Transpluton sa jakim aspektima u natalnom horoskopu pojedinca podstiče na kritiku, perfekcionizam, snažnu privlačnost ka samodovoljnosti i želju za davanjem dok istovremeno ne dobija ništa zauzvrat. Ljudi sa jakim uticajem Transplutona imaju tendenciju da imaju hiperkritične roditelje, što kasnije u životu dovodi do preuzimanja obrasca samokritike i osuđivanja. Često su ovo perfekcionisti, osećajući da ništa što postignu nikada nije dovoljno dobro. Oni žele potpunu kontrolu i samodovoljnost, zapravo kao način i sredstvo da izbegnu žrtvu i kritiku drugih. Oni daju i uvek daju, ali nikako ne žele da budu primaoci dobročinstva drugih ljudi, jer bi to značilo da se odreknu svoje autonomije i da se otvore za sud drugih. Ovo je zapravo jasno opisano i nametnuto kroz odnos sa roditeljem kritičarom, gde smo najpre u prirodnom položaju primaoca uvek dobijali umanjenje, kritiku i znanje o ličnoj nedovoljnosti. 

Transpluton je planeta koja se veoma sporo kreće, a trenutnom brzinom se pomera manje od jednog stepena svake 3-4 godine. Ovo verovatno objašnjava zašto su mnogi astrolozi ovoj hipotetičkoj planeti dali vladavinu nad Bikom, ali to je upravo i razlog zašto širi transplutonski uticaj na svet uopšte, zvanično nije otkriven do sada. Kao spoljna planeta, uticaj Transplutona doseže daleko izvan pojedinca u područje kolektiva. Baš kao i sa znakovima Škorpija, Vodolija i Ribe, uticaj Merkura, kao jednog od njegovih vladara i dalje se može videti u Devici, jer Merkur i dalje ima značajan uticaj na najskromnije astrološke znake. Devica je znak samosvesti i svesti o tome kako neko komunicira i utiče na svet oko sebe. Merkur predstavlja samoorijentisane, intelektualne aspekte Device. Predstavlja brz, analitički um, obraćanje pažnje na detalje, fine organizacione veštine i slično. Transpluton, kao spoljna planeta, predstavlja onu stranu Device koja je orijentisana na druge i fokusirana na svoj uticaj na kolektiv. Predstavlja Devicu kao pomagača, iscelitelja, davaoca i vrednog radnika. To je strana Device koja prepoznaje njen praktični uticaj na one sa kojima komunicira, a takođe je i strana Device koja prepoznaje i reaguje na kritike i presude drugih. Vrebajući u senci daleko iza Plutona, Transpluton efekti se osećaju i primećuju čak u fizičkom domenu, dok sama planeta ostaje nevidljiva. Transpluton je skromna planeta, koja svoju poniznost deli sa znakom Devica. Želja da se vredno radi bez priznanja, želja da se ostane iza, neupadljivo. Iza zavese, Transpluton analizira, kritikuje, pomaže i leči, uvek nastojeći da usavrši sebe baš kao i drugog.

Transpluton planeta, energija ili pozicija se izražava kroz super kvalitete Device – čistoću, red, sve na svom mestu, kriticizam – samokritika, probirljivost, naravno, uz sve ovo ide i manjak samopouzdanja, naročito u ranom detinjstvu!

Kriticizam, osudjivanje, prosuđivanje, merenje, analiza. naročito sebe i usled toga se javlja nedostatak samopouzdanja.

Transpluton planeta praktično može da zamrzne uticaj planete sa kojom je u konjunkciji i da gura jako u neki uspeh, odnosno žrtvuje se da bi se natus dokazao. Mesec na primer, u konjunkciji sa Transplutonom značiće da sve mora da bude apsolutno u tačku precizno. U detinjstvu, ovo može biti veliki problem sa samopouzdanjem. Mama je snažno kritikovala natusa i terala ga da se popravlja, to jest svi su posmatrali natusa kao pod mikroskopom i zato je natus naučio da se trudi i da se popravlja, da nikad nije dovoljno dobro. Sve je pod mikroskopom, nije dovoljno dobro, kritikuje i popravlja druge da ne bi neko prišao njemu, unutrašnjosti – jer unutra je najveća kritika! 

Baš zbog toga ovi ljudi se NE vezuju za druge. Mogu posvetiti čitav život pročišćenju kroz zdravlje, hranu, promene u ishrani, u navikama, u rutini koja praktično narušava zdravlje – odnosno prlja telo!

Kada je u pitanju Transpluton planeta u konjunkciji sa Suncem, Mesecom, Venerom ili Ascendentom veoma su moguća autoimuna oboljenja jer ovi ljudi mogu biti jako nezadovoljni sami sobom! Prepuni su sumnje u sebe. Telo se praktično stalno okreće protiv sebe i to postaje navika, a takva navika donosi autoimuno oboljenje! Kritikom, ove osobe traže i pronalaze šta ne valja!!!

Transpluton planeta naglašava pročišćenje i čistoću tela, misli i uma!

UTICAJ TRANSPLUTONA U KUĆAMA ZODIJAKA (natalno i/ili u  trazitima)

Pogledajte u svom natalnom horoskopu ili u tranzitima gde se tačno nalazi Transpluton i obratite pažnju na njegov uticaj. 

Pozicija Transplutona po kućama zodijaka pokazuje gde su nam kao dete postavljeni perfekcionistički zahtevi i gde kao odrasli postavljamo perfekcionističke zahteve. 

”Perfekcionista je onaj koji se plaši kritike.” Ako je osoba savršena i uvek u pravu, neće postojati ranjiva područja za kritiku koja će naći uporište. Perfekcionizam i nastali strah od neuspeha i neodobravanja uvek vode ka sledećem kvalitetu, samodovoljnosti! 

Položaj Transplutona pokazuje gde psihološki moramo biti samodovoljni.

Prva kuća je kuća ličnosti, fizičkog izgleda, početak KRITIKA, “UBIJANJE U POJAM”, STID I STRAH ZBOG NEDOVOLJNOSTI  kasnije SAMOPOUZDANJE, SAMODOVOLJNOST, NEZAVISNOST, HRABROST uvek je važno povezati se ponovo sa onim što je vaše, jedinstveno, sa svojom unutrašnjom snagom, elanom, energijom.

Druga kuća je kuća novca, talenata i vrednosti. Na početku OSEĆAJ MINORNOSTI, NEDOVOLJNOSTI, BEZVREDNOSTI, kasnije FINANSIJSKA NEZAVISNOST, OSEĆAJ TELA, FIZIČKE LEPOTE, promene na finansijskom planu, razvitak postojećih darova 

Treća kuća je kuća komunikacije, obrazovanja, braće i sestara. NAJPRE ZAVISIMO OD NEČIJEG MIŠLJENJA ILI ONI OD NAŠEG, kasnije se javlja ČISTIJE POLJE MISLI, JASNIM IZGOVARANJEM POTREBA I ISTINE. Reči i misli ŽALJENJA I SAMOKRITIKE mogu uvek pokrenuti pročišćujuću lavinu KRITIKE koja sve stavlja na svoje mesto. 

Četvrta kuća je kuća doma, porodice i dubokih korena. Najpre SEĆANJE NA RODITELJSKU KRITIKU DOVODI DO TAKVE NAVIKE, OSEĆAJ NEUDOBNOSTI. Kasnije PROMENA, SELIDBA, NEZAVISNOST. Mogli biste se preporoditi promenom mesta boravka, potpunim preuređenjem doma po svojoj želji ili selidbom. 

Peta kuća je kuća dece, kreativnosti i romanse, ljubavi. Na početku je NEDOSTATAK INTERESA, MRZOVOLJA, STARMALOST, kasnije UVOĐENJE ZADOVOLJSTAVA U SVOJ ŽIVOT, igra ili kreativni izraz mogu zapaliti moć Transplutona koji će vas povesti direktno do vašeg unutrašnjeg deteta. 

Šesta kuća je kuća rada i zdravlja. Početak se manifestuje kao ZDRAVSTVENA ZAVISNOST OD DRUGIH, POREMEĆAJ ISHRANE, ZDRAVLJA, RADOHOLIČARSTVO DO POTPUNE ISCRPLJENOSTI, a kasnije POČETAK POSLA KOJI VOLI, ISCELITELJSTVO KROZ  ISCELJENJE. Transpluton donosi novi početak sa novim zdravstvenim režimom, reorganizacijom kancelarije, promenom posla, usavršavanjem veština. 

Sedma kuća je kuća partnerstva. Početak se ogleda kroz NESIGURNOST U JAVNOSTI, STRAH OD KRITIKE DRUGIH. Kasnije se može manifestovati preko SAMOKRITIČNOG PARTNERA KRITIČARA I PRIHVATANJE LJUDSKOSTI U TEŽNJI KA SAVRŠENSTVU. Kroz odnose se možete ponovo roditi. Transpluton stvara druge nas, nove, dovoljne, celovitije. 

Osma kuća je kuća smrti i ponovnog rođenja, seksualnosti. Na početku je AMBIVALENTNOST, OBAMRLOST, EKSTREMNO PONAŠANJE, a kasnije PREVAZILAZAK KROZ TEŠKO ISKUSTVO, PREKIDI, BOLNA ODVAJANJA, dok u dobrim aspektima ISKUSTVO KOJE MENJA OBRASCE I UVERENJA, ISKUSTVO KOJE DAJE SIGURNOST, ZADOVOLJSTVO. Energija se uzburkava duboko u vašem podzemlju, prihvatite je, pustite da vas nosi, da vas obriše, opere. 

Deveta kuća odgovara visokom obrazovanju, religiji, dalekim putovanjima. Na početku su KRITIČKA UVERENJA, VEZANOST ZA UVERENJE O NORMALNOSTI ZAVISNOSTI. Kasnije se razvija UOČAVANJE STANJA, PREVAZILAZAK UVERENJA DUHOVNIH ILI FIZIČKIH, DALEKA PUTOVANJA, SVOJEVOLJNO NAPUŠTANJE I PREKID PRELASKOM NA BOLJE. Transpluton ovde pokreće psihu duhovnim učenjima ili uočavanjem bolne istine o stanju, ali ovo iskustvo vaš život vodi u potpuno novu perspektivu 

Deseta kuća je kuća karijere i javne reputacije. Na početku je NEFUNKCIONALNOST, SVAKI CILJ PADA POD NALETOM KRITIKE, NEMA AMBICIJE JER POSTOJI UVERENJE O LIČNOJ NESPOSOBNOSTI, a kasnije AMBICIOZNA BORBENA LIČNOST, DELUJE HLADNOKRVNO I VRLO SAMOSTALNO, KORAČA SMELO PUTEM SVOJIH OSTVARENJA I SAMOSPOZNAJE SVOJE ZADOVOLJSTVO. Transpluton u 10. kući može voditi do samouništenja kao jedinog preostalog cilja, zato je veoma važno postavljati nove zadatke, rešavanje novog cilja, postignuća, karijera natusa vodi u hrabrost i ambiciju. 

Jedanaesta kuća pripada grupama, prijateljima i organizacijama. Početak odogovara ZAVISNOSTI OD DRUŠTVA, TRENDOVA, GRUPA. Kasnije, OSAMOSTALJIVANJE, OSNIVANJE ORGANIZACIJA I GRUPA ZA REŠAVANJE ZAVISNOSTI. Predavanje društvenoj stvari može doneti vaš Transplutonski zaokret ili sastanak sa prijateljima može pobuditi osećaj nezavisnosti. 

Dvanaesta kuća je kuća krajnjeg razrešenja, pronalaženja rešenja u univerzalnoj svesti. Na početku je KRITIKA IZA LEĐA, STRAH JER SU DRUGI BOLJI, STID, UVERENJE O ZAVISNOSTI OD RADA, DOBROTE, LEPOG PONAŠANJA, PROJEKCIJA SKRIVENIH NEPRIJATELJA. Kasnije, USPOSTAVLJANJE SVOG MIRA I PRIHVATANJE DA SE NE SLUŽI NIKOME I NIČEMU 24/7, NAPRASNI ODLAZAK NA DALEKI PUT, MEDITACIJE,  NESVESTICA, KLINIČKA SMRT, ZATVOR ILI BORAVAK U BOLNICI MOGU POTPUNO DA PREORJENTIŠU NATUSA NA SEBE I SAMODOVOLJNOST. Svaki zaron u mrak, snove, meditaciju ili okean je zapravo duboko povezivanje u okeanu blaženstva, pronalaženje svrhe, a zatim izronite na svet isceljujući sebe i druge svojim iskustvom.

Ključne reči ličnosti za Transpluton su: Perfekcionista – perfekcionizam, samodovoljnost, reformatorski kompleks (kompleks popravljača – ovo je način kreativnosti za Transpluton, jer uključuje održavanje visokih standarda i kontinuirano unapređivanje) i otuđenje.

Samodovoljnost je transplutonski ideal. Savršenstvo nije praktični ideal jer je to nemoguće postići. Ipak, samostalnost je uvek moguća. 

Konstruktivno korišćen – samokritičnost i neprekidna uzbuđenost zbog nesavršenosti mogu motivisati pojedinca da neprekidno teži ka boljem napretku, postizanju standarda izvrsnosti i uvođenju poboljšanja tamo gde je potrebno za boljitak svih. Ako dete ima samo jedno iskustvo odobravanja od roditelja perfekcionista, to će se preneti u odraslo doba kao obrazac za pronalaženje zadovoljstva. Što više iskustava odobri roditelj perfekcionista, to će pojedinac naći više zadovoljstva u životu.

Sa druge strane, destruktivno korišćen perfekcionizam nikada ne dozvoljava pojedincu da bude zadovoljan. Uvek nezadovoljan i uznemiren samooptuživanjem, ego umanjuje nisko samopoštovanje, slika koju roditelj nepravedno projektuje. U očekivanju neuspeha, pojedinac bolno odlaže ili odustaje pre nego što putem napora usledi plod. Natus može zauzeti neodgovoran stav, premeštati se sa jednog posla ili veze na drugi i nikada zaista ništa ne pokušati. Takav stav jača uverenje da je roditelj perfekcionista uvek u pravu i sledi zaključak – „Ja sam neuspeh“. Ovakvi ekstremi postoje, kada natus nikada nije doživeo nikakvo odobrenje roditelja perfekcionista.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Povezanost Duša – drakonski horoskop

Svako u sebi nosi priču ne samo svog života, već i mnogih drugih koji su nesvesno isprepletani međusobno. Drakonski horoskop je jedan od onih horoskopa koji nam otvara tajnu sliku Duše koja opisuje veze sa ljudima koje poznajemo iz prošlih života, ukazujući nam da naša osećanja nisu i isključivo naša…

Saznaj više

Androgini – vesnici Novog Doba

Uran je Bog Stvaraoc, a njegov znak Vodolije je treći ljudski znak Zodijaka – znak Univerzalne svesti, u kome otkrivamo da smo svi mi Stvaraoc i da je poreklo svakoga od nas – božansko, sa neizmernim stvaralačkim potencijalom.

Saznaj više