Ulazimo u sezonu eklipsi koje uvek donose energiju velikih promena. Otvara se prilika za nove početke, nove ideje, inspiracije!

Solarna Eklipsa, pomračenje Sunca i mlad Mesec u znaku Bik u 5. kući, predstavlja završetak jednog i početak drugog, potpuno novog ciklusa. Ulazimo u sezonu eklipsi koje uvek donose energiju velikih promena. Zapravo, pred nama je delimična Solarna eklipsa, sve je novo jer se i konjunkcija svetala kreće ka Severnom mesečevom čvoru koji otvara priliku za kontakt sa budućim, priliku da ostavimo novi otisak svoje duše, novo sećanje, ono koje je stvarno, istinski naše. Da odaberemo iz mnoštva sećanja i ostavimo inprint nas i naših stvarnih potreba. Severni mesečev Čvor uvek je priča o smeru gde smo se zapravo uputili, o budućem vremenu, sećanju, inkarnaciji. Otvara se prilika za nove početke, nove ideje, inspiracije!  

Mesec i Sunce se nalaze na 10 stepenu znaka Bik koji govori o manifestaciji, o ostvarenjima, gradnji, celini, ciljevima, pa i svemu što je novo jer se broj 10. svodi na na broj 1.

Kada posmatramo osu čvorova – nosače eklipsi u ovom vremenu, koji se nalaze u fiksnim znacima, u Škorpionu Južni čvor i u Biku Severni Mesečev čvor primetićemo najpre da su veoma energetski uzemljeni znaci, govore o veoma fiksnim životnim navikama koje posedujemo. U periodu eklipsi u ovim znacima svakako će na meti promena kod svakoga od nas biti sve one ustaljene, boldirane, nepomične navike I setovi fiksnih neupitnih programa, opsesivnih vezanosti ili tvrdoglavih ne puštanja, sve ono što samo vode Škorpiona mogu da razore i transformišu. Ove eklipse su tu da zapravo energetski rasčiste put za nove početke, da rasčiste sve ono što nas sputava da budemo snažni i fleksibilni u isto vreme.

Znak Bik želi da se vratimo osećaju, senzaciji zadovoljstva i uživanju u svom životu. Znamo i sami koliko je to važno za naše mentalno zdravlje i dobrobit – to je od vitalnog značaja. Naročite benefite možemo dobiti ako smo dobro orijentisani u svom umu. Ukoliko smo pak opterećeni i zabrinuti non stop ovo može da nas uvede u porast, u još više brige, nesporazume i nezadovoljstvo. Više igranja, više uživanja će nas izvesti iz uma, lagano uhvatiti za ruku i povesti u naše srce. Posebno je dobro i podiže energiju ako uradimo nešto kreativno. Zahvaljujući energiji kreativnosti otvaramo vrata samopomoći i podrške univerzuma.

Energija Škorpiona signalizira potrebu za istinom, a samim tim i lepotom. Koliko god da se plašimo mraka i dubine jer se ništa ne vidi, otkrivanje istine uvek donosi svetlost kroz uzdizanje energije što nas oslobađa i dovodi u udobnost, u olakšanje. Na ovaj način se stvaraju uverenja o olakšanju. Obratimo pažnju na jasne signale, dozvolimo im da nas inspirišu. Proaktivnošću na ovom nivou mi preuzimamo signal i šaljemo ga Univerzumu kao jasan znak da smo u TIMU, da smo na mreži, da smo spremni. Vežbaj puštanje, baš kao što se vežbaju koraci, potezi, tehnika trbušnog plesa. Vežbaj to uvijanje, fleksibilnost, ritam, strast, vežbaj vrhunsko zavođenje, umetnost i ples, divljenje bez požude, balans istovremenog uvezivanja i razvezivanja, osvešćivanja više vrednosti svakim sledećim pokretom. Oslobođena, lakša, sa svojim nebom i svojim zvezdama, sa svojim snovima i željama, to si ti!  Dodirni, oseti, prihvati sebe, sa obe ruke, umom, telom i dušom, stopalima oseti tlo, oseti sigurnost leta i let sa Zemlje!!!!

Obzirom da Eklipse dolaze u ciklusima, grupisano na svakih 6 meseci, omogućavaju nam na taj način da njihov uticaj upijamo i živimo, prihvatamo i podržavamo sve do sledeće grupe. Solarna Eklipsa može biti potpuna (totalna), prstenasta (anularna), delimična (parcijalna) i hibridna (kada se u središnjoj fazi eklipse zapaža kao potpuna, a izvan središnje faze kao prstenasta). Ovako različite vrste pomračenja nastaju jer je putanja Meseca zapravo eliptična. Kada je Mesec udaljeniji, ne zaklanja u potpunosti Sunčev disk vidljiv sa Zemlje mi zapažamo delimičnu Solarnu Eklipsu kao što je ova pred nama. Kada je Mesec bliže Zemlji može potpuno da zakloni Sunce posmatrajući sa Zemlje, tada nastupa potpuna Solarna eklipsa. 

Postoje specifičnosti koje posebno ističu razliku između Solarne i Lunarne eklipse, one se najpre odnose na polaritet, tačnije senzibilitet i tako na sam smer dejstva. Naime, spoljne aktivnosti su pojačane tokom pomračenja Sunca i ova akcija se da videti, dok je za vreme pomračenja Meseca karakteristična velika unutrašnja napetost, emocije se uskovitlaju kako bi se posložile. 

Solarna Eklipsa u znaku Bik u 5. kući povešće nas u novo poimanje vrednosti, udobnosti, lepote, u nove potrebe i neke nove srećne avanture. Otvara se polje da stečena imanja, posede, vrednosti i naučene karmičke obrasce vezanosti konačno oslobodimo, proširimo, produbimo, uvećamo. Otvara se mogućnost da zaplovimo poljem svoje obilate budućnosti, sreće, bogatstva, ali onako kako smo i dizajnirani na potpuno, na celo! Izuzetna energija zadovoljstva, bogatstva, obilja će biti oslobođena u ovom vremenu i zato je jako važno da budemo budni u srcu, jer upravo ovde dolazi do podešavanja. 

Mesec je u znaku Bik egzaltiran i ukazuje gde treba da se otvorimo i koliko kako bismo bili spremni za darove, za čaroliju i magiju koju nam priprema umnogostručena Venera sa Jupiterom na stepenu svoje egzaltacije. Čim prihvatimo našu istinu na svim nivoima i sve nivoe istine, avantura  zvana život sreće, radosti i obilja može da počne. Sunce je pomračeno, a Mesec egzaltiran govori da je potrebno direktno da se povežemo na svoj srčani centar i svoj osećaj mira tu, u grudima.

Mesec će najpre obrazovati sekstil sa veoma kreativnim Marsom u Ribama na 11 stepenu, koji je ujedno u sekstilu sa Suncem i Uranom u Biku. Ovo je ogromna aktivacija strastvene energije, ljubavi, svega što nam uzburkava krv i podseća nas da smo jedino zaljubljeni u život zapravo živi, podseća nas da smo slobodni da uživamo u životu. Sve ovo ukazuje na pravi put, konačno vođen našim slobodnim izborom, i još mnogo više od toga. Uran kao označilac Vodolijanskog doba nas gura i podstiče na ubrzanje, na promene, prekide, na oslobađanje od destruktivnih energija koje još koristimo jer nismo sagledali koliko su štetne. Oslobađa nas od vezanosti, od onoga što “imamo”, a bespotrebno je ili već iskorišćeno, staro, a zauzima nam i dalje misaonu pažnju svojim postojanjem, čime nas ostavlja “site”, ali nezadovoljne ispred spektra novih Univerzalnih darova. Uran u Biku u ima za ideju da nas oslobodi vezanosti za zemlju i prizemljenost, za materiju, stvari, ali takođe da nas otvori za istinsku vrednost. Da nas vrati nama, unutra, u stvarnu stabilnost, udobnost, koja nas izvodi iz svedenosti, iz zone ”komfora” koju smo tražili izvan nas, koju smo toliko veličali prilagođavali se i pronalazili kako smo znali i umeli ili mislili. Da nas oslobodi dosadašnjih postulate vrednovanja bez obzira na sadržaj, forme koja je ispunjavala kriterijume kolektivnog dobra, zacrtanih materijalnih vrednosti i propisanih potreba za zadovoljstvo. Da se tako oslobođeni materijalizujemo na potpuno novi način, a kao rezultat, ako ništa drugo, stvoriće se nova vrednost, nov sistem vrednosti, Autentični, posebni i originalni MI! Uran je tu da podstakne našu višu svest.

Uplesaćemo u ovaj Vaseljenski event ni manje ni više nego kao direktni provodnici, nebo će imati aktiviran direktan kontakt sa našim bićem, sa našim telom, preko Urana, Meseca i Sunca.

Mesec obrazuje konjunkciju sa Uranom, naše emocije mogu biti oslobođene, iznešene instiktivno, baš kao i svi naši postupci. Akcenat je na potrebama koja nas zadovoljavaju, koje su lepe i lagane, ali sa Uranom važno je da budu i krajnje uzbudljive, nesvakidašnje, iznenadne što će uzdići energiju, ali uz pomoć energije Bika bićemo u stanju da asimilujemo i uzmemo stvarnu esenciju, pravu vrednost. 

Sunce konjunkcija Uran je aspekt koji privlači neočekivano, stvara nove ideje od kojih iskre lete, ipak tu je smisao za smirenost znaka Bik, pa sva urgentnost, dobija smiraj i u najboljem slučaju odlično uzemljenje za laganu, voljnu kreaciju, sigurnu investiciju u ono što stvarno vredi.

Mesec i Sunce u konjunkciji sa Uranom doneće nove nekonvencionalne pravce, oslobađanje od navika, ne pridržavanje običaja. Veoma uzbudljive životne prilike se otvaraju sada, snaga turbulencije može biti vrlo jaka, kao dodir struje, groma, svetlosti, elektriciteta, snažne intuicije. Ukoliko smo osećali nestabilnost u životu u proteklom periodu, sada je važno posvetiti posebnu pažnju miru, sopstvenom telu, uzemljenju, odmoru, spavanju, redovnim meditacijama svemu onome što će doprineti osećaju smirenosti, harmonije i postizanju neophodnog balansa.

Ljudsko telo, Mi smo zapravo zamišljeni oduvek za ovu misiju, ali smo se bavili otuđivanjem, boravkom izvan sebe, tražeći vrednosti napolju, u materijalnom imetku dugo, dugo. Zanemarivali smo stvarni i jedini posed, svoje telo, svoe zadovoljstvo, svoju radost. Telo kreirano po zamisli Univerzuma, adaptirano za nežni dodir, zagrljaj Majke Zemlje, stvoreno sa svrhom i vrednošću nad vrednostima dobijenom nakon postizanja cilja, isceljenja razdvojenosti Neba od Zemlje! 

Samo retki su se usuđivali da budu posebni, svoji, da prihvate sve delove kao sebe i sve ono što dolazi, da se ucele, postanu celoviti i da propuste svetlost kroz sebe. 

Sada je vreme da retki postanu češći! 

Šta god da nam se događa ili da prolazimo, najvažnije je kako mi na to odgovaramo, reagujemo. Egzaktan aspekt svetala u astrološkom tumačenju dodaje snagu i veliku energiju, dodaje svest o osećanjima, o emocionalnom uplivu trenutka. Uvek će imati potku uronjenu doboko u odnose, od najbanalnijih crno-belo, dan-noć, do onih bliskijih partnerskih, sve do dubokih ličnih osvešćivanja emocija, najveće slabosti, ali i najveće moći našeg bića, a sve sa idejom prihvatanja i objedinjenja u jedinstvu. Konjunkcija stvara novo seme iz tog odnosa i pruža priliku sada da odaberemo prihvatanje i jedinstvo i iz objedinjene, celovite energije, da zasejemo bolje i kvalitetnije nego ikada do sada. Tako Solarna eklipsa i mlad Mesec podižu u prvi plan odnose, a na nama je izbor da odnos prihvatimo, objedinimo ili ne, da tako započnemo novi ciklus uvećani, vredniji za to što smo odabrali.

Fokusirajmo se jasno na to kakve odnose kreiramo, kako odgovaramo, kako reagujemo na ono što otkrivamo, saznajemo, na ono što dolazi u naš život, jer to je ono što nam može povratiti snagu, ojačati nas, uvećati moć..  

Dakle, zamislimo ovako, postoji određena energija koja dolazi u našem pravcu, na nama je izbor: 

da je prihvatimo jer je energija, jer je došla do nas i naša je, jer ćemo tako uvećati svoje energetsko polje, a time što je u sebi uvrnemo u osmici, recikliramo, transformišemo i obojimo u svoje boje povećaćemo svoju moć ili 

možemo odabrati da se borimo protiv ili da je negiramo, odbijamo, gledamo preko nišana ili ignorišemo što kao rezultat može dati samo trošenje i umanjenje dosadašnjih energetskih resursa. 

Izbor je naš, kako ćemo reagovati na energiju. Taj naš odgovor je najvažniji faktor, bilo da se kroz događaj osećamo krajnje radosno i zadovoljno ili ne, bilo da osećamo podršku izobilja ili ne, bilo da privlačimo super stvari u život ili ne. Sve je u reakciji, u odgovoru, u našem izboru, u toj našoj dubokoj vezi (povezanosti), u tom odnosu koji za sebe ostvarujemo sa sobom kroz date energije, događaje, kroz okolinu ili kroz odnose sa drugim ljudima.

Super stvar je što naše misli neće stvarati nikakav otpor ili pritisak jer upravo one natrpane iskustvima iz prošlih sećanja blokiraju otvaranje u srčanom centru.

Naš um, naše misli ne predstavljaju našu intuiciju ili naše istinsko sada. 

Merkur je na 0 stepenu znaka Blizanci i otvoren je više nego ikada za nova saznanja, potpuno nova iskustva i učenja. Misli su brze, kao i reči, zato neka budu svesne, konstruktivne, a ne samo puko ćaskanje…

Ovo je vreme koje budi laika u nama da bi prihvaćen otvorio polje isključivosti, pripadnosti, određenosti tuđom voljom, da bi mogli da naučimo, da se uzdignemo više od sebe, da prevaziđemo… Vreme je da se oslobodi u nama iskonsko pravo na radost, da se oslobodi i preuzme potpuna odgovornost za sopstvene sisteme vrednosti i sopstveno uživanje u onome što nas čini srećnim i zadovoljnim!

Potrebno je gajiti sopstvene vrednosti kao i sopstvenu viziju na svakodnevnom nivou!

Ova Solarna eklipsa je po mnogo čemu posebna i specifična, nazvala bih je DRAGOCENA! Omogućava nam da budemo u sadašnjem trenutku i prostoru koji mi odaberemo, da primetimo i osvestimo čudo zvano život, da osetimo zahvalnost u duši jer smo energetski spremni za glavnu promenu, mundani ali i vrlo lični događaj koji se priprema već neko vreme – jedan od glavnih događaja 2022. godine!

Ascedent trenutka nalazi se u promenljivom znaku Strelac koji obiluje avanturom i proširenim horizontima. Ascedent na 13 stepenu Strelca astrološki simbolizuje akciju, energiju i hrabrost koju donosi znak Ovan. Broj 13. takođe predstavlja sveti broj boginje žene, majke, planete Zemlje, sveti ženski princip i suptilnu ali veoma moćnu Jin energiju. 

Jupiter u 3. kući, vladar lunacije je u veoma prisnom zagrljaju sa egzaltiranom Venerom dispozitorkom svetala baš na stepenu njene egzaltacije koja će i ući u egzaktan aspekt samo nekoliko minuta nakon eklipse. WOW je izraz adekvatan slici koja nas sve obasjava čarolijom sa neba. Ovaj događaj se zaista jako retko dešava, tačnije dogodio se pre više od 500 godina baš na tom istom stepenu, pa nam dodatno privlači posebnu pažnju.

Sada imamo mogućnost da dozvolimo božanskoj inspiraciji da nas uceli, ojača, da nas pokrene, da smeni u nama što je neophodno, da otvori naše srce kako bi se uklonile sve barijere.

Dozvolimo lepoti, lakoći, obilju, ljubavi, radosti i uživanju da borave u našem životu, prihvatimo ih u celosti udobno. Mlad Mesec i Solarna Eklipsa u Biku snažno pulsira najlepšim aspektom godine Venera u bliskom zagrljaju sa Jupiterom u znaku čarobnih Riba. Ovo je jedan od najsrećnijih, najblagorodnih tranzita. Donosi romansu, ljubav, obilje protočnost, sve što nas raduje i što čini da se osećamo dobro, sve se proširuje! Svako interesovanje za muziku, za kulturu, za izlaske, za uživanje u životu bilo da je trenutna zaljubljenost ili uopšte ljubav prema životu, sve nekako pupi i cveta. Radost i zahvalnost rastu, osećaj sreće je prisutan, optimizam i zadovoljstvo! Označava oslobođenje, nezavisnost koji rastu snažno u ovom periodu. Možemo da istražujemo nove mogućnosti, da započinjemo nove kreativne projekte, pronalazimo nove načine zarade, da se otvorimo za eksperimente. Takođe, možemo uočiti svoju posebnost, unikatnost i započeti potpuno nov način samopoštovanja. Otvara se polje u kom gledamo sebe na divniji način, a istovremeno nam ne smeta što to i svi drugi rade, jer mi i jesmo apsolutno različiti, a tako isti, ljudi! Moguće je zagrliti sve različitosti ovim aspektom. Optimizam je u vazduhu, u stanju smo da osetimo da možemo da stvorimo uspeh na svakom polju. Osećamo to obilje u sebi, pozitivne promene u životu, mogućnost lakog i brzog ostvarenja svih snova. Mi smo studenti života i zato nam sve ide lako! Možemo raditi potpuno neverovatne stvari, učiti nove jezike, kulturu, umetnost, muziku i sve drugo što nam omogućava da se kreativno izrazimo. Naznačena je avantura koja pomaže da se povežemo i vidimo sebe u budućnosti iznad horizonta, da uspemo da imamo izuzetne rezultate! Ništa nam nije potrebno, sve imamo! Nisu nam potrebni drugi ljudi, vezanost, dodaci, pomagači, navijači. Mi jesmo Univerzum i to je dokaz da smo prihvaćeni, da smo SVE! Konjunkciju Venere i Jupitera svakako posebno obeležava, uvećava i veoma bliska i retka konjunkcija sa Neptunom koju Jupiter obrazuje na 166 godina u znaku Ribe. Jasno je da se ove tri planete odlično osećaju u znaku Ribe što će doneti naglašenu harmoniju, jedinstvo, ljubav, romantiku, prihvaćenost, transcendentalno razumevanje, osećaj posebnog sjaja, čak prosvetljenja, osećaj međusobne povezanosti, ali i povezanosti duše na izvor.

Ukoliko vam u ovom vremenu pođu suze radosnice ili tuge, pustite ih neka teku, neka vam pročiste te fiksne barijere, vezanosti, zaglavljenosti. Pustite da se pročiste putevi za svetlo.

Nije da mi do sada nismo svetleli! Problem se javljao jer smo u međuvremenu navikli da ne palimo svoje svetlo, da ne čistimo puteve sopstvene svetlosti i da svoje svetlo ne koristimo da sijamo kako zaslužujemo, sjajno, blistavo, jasno, snažno, jedinstveno!!! Setimo se sebe i svoje svetlosti, poklik je ove Solarne Eklipse u znaku Bik.

Rituali za ovaj period.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci