Mars je prirodni predstavnik 1. kuće, tako da nije slučajno da je vladar 1. kuće nosilac energije koja god to planeta bila. Ta energija čini prirodu natusa i njegovu sudbinu na osnovu vladara izlazećeg znaka i aspekata koje on pravi. Ali, u dubljem delu energija 1.kuće uvek se oslanja na natalnog Marsa, jer nas Mars kao i vladar 1.kuće vezuje za 1. čakru koja dodiruje zemlju.

Mars je prirodni predstavnik 1. kuće, tako da nije slučajno da je vladar 1. kuće nosilac energije koja god to planeta bila. Ta energija čini prirodu natusa i njegovu sudbinu na osnovu vladara izlazećeg znaka i aspekata koje on pravi. Ali, u dubljem delu energija 1.kuće uvek se oslanja na natalnog Marsa, jer nas Mars kao i vladar 1.kuće vezuje za 1. čakru koja dodiruje zemlju.

Mi smo rođeni na ovoj planeti kroz 1. kuću i možemo reći da zaista izlazimo iz 1. čakre iz koje dolazi svo karmičko sećanje koje nosimo kroz prirodu vladara 1. kuće i prirodu Marsa. Vladar 1.kuće je zapravo lični Mars i on će se prvo izraziti, ali na dubljem nivou je to uvek Mars u svojoj esenciji. Mars je uvek naša energija, iako nam se ponekada čini da taj Mars deluje kroz neke druge ljude. On je, npr. vladar 7. kuće ili je vladar 11. kuće i mi vidimo da neka druga osoba kod nas deluje na ovaj ili na onaj način, ali to je samo zato što ne poznajemo dovoljno prirodu svoje energije.

Priroda naše energije uvek živi u dubokom nesvesnom delu kao što Mars to i jeste i upoznati svog Marsa, znači napraviti jedan od najvažnijih koraka u spoznaji svoje sudbine. Mars je energija kojom smo povezani sa bivanjem na Zemlji i njegova funkcija je instinkt za preživljavanje. Marsu koji ne nosi sofisticiranost u svom postojanju najbitniji je kvantitet, on za kvalitet pita tek u kasnijem postojanju. Njega interesuje količina energije koju ima i što je snažniji, to je bolji, oseća se jače, jer njemu je potrebna snaga i energija i on obično ne pita na koji način dolazimo do te energije. Mars je životinja koja postoji unutar nas i nema izražen kvalitet svesti da će se baviti nivoom kvaliteta onoga što dolazi i on će reći da cilj opravdva sredstvo.

Kroz više iskustava na Zemlji Mars ili ta životinja koja uvek stoji u nesvesnom delu svakog čoveka postaje sve iskusnija, svesnija i shvata da je zapravo kvalitet bitan da bi dobila kvantitet, jer se energija jako lako istroši i izgubi ako ne zna da kruži, da opstaje i da traje i čovek ulazi u problem. Iz ugla Marsa svaki problem koji čovek ima je izražen kroz slabost, jer po njemu je snaga ispravnost a slabost greška. On će reći da je 1. kuća naša snaga i da moramo biti zdravi, vitalni i jaki, jer smo tada ispravni i da određena količina energije može da ispravi svaku nepravilnost. Mars je onaj ko više od bilo kojeg drugog znaka trči ka 2. kući, jer ni jedan znak ne traži toliko snažno uzemljenje kao Mars. Mars trči ka 2. kući u kojoj Venera uživa, ali Marsa uživanje u hrani ne zanima uopšte, on će izuzetno brzo da pojede sve nezavisno od toga da li mu se to dopada ili ne, ali njega interesuje cilj i završetak onoga što stoji pred njim. Mars ide ka 2. zato što tu ostvaruje zadatak da se poveže sa zemljom odakle dobija energiju koja je izražena na nivou čiste fizičke snage, na nivou zdravlja, na nivou materijalne snage, a svaka od ovih snaga je sredstvo da on bude ispravan. Ovaj unutrašnji instinkt je kod nekoga jače, a kod nekoga slabije izražen i tek kroz evoluciju, kroz vreme Mars postaje svesniji da mu je bitan i kvalitet,odnosno način na koji dolazi do energije. Mars je najdalji od Venere u smislu principa svog delovanja, on jako malo razume bilo koju vrstu ponašanja i manira i veoma je direktan u onome što traži i što radi. On to tek sa evolucijom uči i stiče da bi zapravo mogao da svoju energiju učini postojanom, da zaista bude snažan u svim oblastima života i da na kraju bude slobodan. Poenta Marsa je u energiji koja nas oslobađa, ali to stičemo kroz evoluciju sposobnosti da budemo povezani sa zemljom, da budemo snažni i ispravni.

Mars predstavlja prirodnu 1. kuću i samim tim priča o našoj sudbini i karmi, a sama reč karma znači akcija što je zapravo Mars. Svu karmu koju imamo u životu ispisujemo odlukama Marsa i cela sudbina koju nosimo dolazi preko modela delovanja koji je toliko nesvestan i vođen je animalnim delom koji čovek u sebi nosi. Taj animalni deo je vrlo često uplašen i frustriran na raznim nivoima, pa su akcije koje ovaj deo čini jako često usmerene samo na cilj, a način na koji dolazi do tog cilja, zapravo ispisuje našu sudbinu. Te, ako taj način nema neki visoki kvalitet, ako Mars ne dolazi na ispravan način do energije, ako životinja u čoveku nije dovoljno smirena i izbalansirana, to opisuje snažniju sudbinu i karmu. Sve te životinje koje mi nosimo su naši preci i ta energija je ostala kao zapis sećanja energetskog nosača pretka, jer na kraju kada neko ode, sva energija koja ostaje je kao jedna životinja. Naša uloga je da uđemo u kontakt sa tom životinjom, sa Marsom i da učinimo da on bude snažan i ispravan i rad sa tim nesvesnim delom u sebi je energetski rad. To je rad na polju izmene sudbine, jer ne postoji sudbina koja ne može da se otplati uz određenu količinu energije i zato što sva sudbina i jeste nastala kao rezultat energetskih zapisa. To je stvar energije, stvar Marsa i toga da li čovek zaista može svojom energijom da preuzme priču svojih predaka ili sebe iz prošlih života i da tu stvar otplati, da nema nikakav dug i da može da ide ka slobodi. Cilj Marsa je da nam da slobodu, on apsolutno ne voli dugove i zato je Saturn u padu u prvom znaku, u Marsovom znaku. Mars je okrenut ka direktnom i oslanja se na ono što može da uradi sam i ako se on pita nikada se ne bi ni za šta zaduživao.

Kao što znamo svaka planeta svoje sedište ima u centru svog znaka, pa bi i mesto vladavine Marsa bilo na 15. stepenu Ovna i njegov put u vremenu je da ide do mesta svoje egzaltacije u 10. znaku kroz kvadratni ugao. Mars je slika zgusnutog kvadrata i zato i egzaltira u kvadratnom znaku od sebe u znaku Jarca gde je njegova maksimalna evolucija. Kako Mars vremenom dobija iskustvo, on postaje Saturn i mi kažemo da je Saturn samo ostareli Mars. Dolazak Marsa u znak Jarca na vrh planine gde je na 28. stepenu njegova egzaltacija je svakako postizanje cilja u karijeri ili u nečemu što će on izgraditi vremenom. Od mesta gde je on u sedištu do stepena egzaltacije je 77 stepeni i ovaj odnos od 77 govori da je on nastao kao sedmi od sedmog (Vaga), što je zapravo sam znak Ovna.

Prva kuća je nastala iz prethodnog života kao rezultat odnosa, kao sedma od sedme i prava priča koja sudi Marsu jesu odnosi, jeste Vaga. Svaka suprotna kuća od nekog znaka posmatra i sudi znaku preko puta, ona ga uvek posmatra kao sudija, ocenjuje o njemu i daje mu odraz u čijem ogledalu on vidi sliku sebe. Svaki Mars, svaka 1. kuća nastala je iz odnosa koje smo nekada negde ostvarivali i jako je bitan konačan balans te energije. Koliko smo svojom energijom preterivali ili pritiskali tas jedne strane više nego druge, takav rezultat dobijamo kao svoju energiju, svoju 1. kuću i na taj način dobijamo 77 stepeni kao mogućnost da dođemo do stepena svoje egzaltacije. Ako smo imali prilično dobar balans, mi ćemo imati mogućnost da Mars ode u polje gde je vrlo jak, gde je energija vrlo velika i gde možemo steći poziciju da budemo energetski snažni da otplatimo dugove svojih predaka ili neke svoje ranije greške.

Egzaltacija na 28. stepenu Jarca je mesto gde je Mars zaista lider svim svojim precima i on može svu tu energiju skupiti u jedno da svi oni rade za njega, da sve različitosti koje postoje kod predaka funkcionišu zajedno kao jedno. Neko je rođen sa egzaltiranim Marsom i darom da može da ostvari ovu veliku snagu, a neko mora da radi jednim delom na tome i to je put evolucije da se energija dovede u stanje ispravnosti. Mars koji je egzaltiran na 28. stepenu Jarca je onaj koji je naučio da deluje ispravno u skladu sa Saturnom, to su akcije koje su ispravne, koje ne nose dugove i koje mu daju mogućnost da ovlada svojom sudbinom. Ta mogućnost dolazi kroz znanje da je Mars rezultat Vage, rezultat balansa i odnosa koje je čovek imao i sada u ovoj inkarnaciji bez da mu ona zavisi od neke prethodne, čovek sa određenim balansom može uspostaviti to stanje energije koja mu je potrebna da se popne na vrh planine. Uspostavljanje balansa znači da osoba ima strpljenje, da može da održava mir i da iz tog mira ume da deluje, da ume da deluje iz savršenog stanja balansa, a tada se penje gore na vrh svoje planine.

Nekada je svoju životinju vrlo teško obuzdati, a za znak Vage koji je suprotan, potrebno je da čovek ima strpljenja, da se nikada ne žuri i da ima osećaj da ima dovoljno vremena, ali Mars je ona energija u nama koja sve voli brzo da radi. Mars je brzina na svaki način i za njega je izazov da može da funkcioniše uredno i balansirano dok čini neku akciju, pa svako nestrpljenje koje čovek ima primarno dolazi od neizbalansiranog Marsa. Kada kažemo neizbalansirani Mars je kao da kažemo da data životinja koju čovek ima nije izbalansirana, što nije mnogo ni čudno, jer su životinje divlje i reći životinji da ima taj osećaj nije nešto što se postiže mentalnim stanjem. To je jedan odnos poverenja u kojem je životinja smirena i u kome ona to može da oseti. Mars u čoveku čini sve ono što je najdalje od odnosa, od aspekata, od znaka Vage na kraju, jer Mars ne obraća mnogo pažnju na odnose i aspekte. Mars ne obraća mnogo pažnje ni na šta osom na sebe, on veruje u to da je sam i kao sam može da postigne sve, jer deluje iz znaka u kome je sam, u kome je jedan što je Ovan i ide ka znaku u kome je takođe sam, a što je Jarac. Stoga, Mars ne traži pomoć, ne traži odnose, zapravo on najmanje traži odnose, ali ipak mora da ima odnos sam prema sebi kao ravnotežu, kao balans, kako ne bi došao u stanje da doživi nestrpljenje koje će ga onemogućiti da ovlada svojom karmom, jer sa tim nestrpljenjem on ne može stići dalje.

*******

 

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati ovde 

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

ZNAK 11:11

Nalazimo se u jedanaestoj godini i ona je posebno značajna. Broj 11 je značajan u astrologiji zato što predstavlja Urana i određeno buđenje, a činjenica je da je Uran upravo ove godine definitivno ušao u znak Ovna gde će ostati narednih 7 godina.

Saznaj više

Slike aspekata Urana

Prolazeći kroz aspekte tradicionalnih planeta pitamo se šta je Uran u svačijem horoskopu. Da li on kao takav postoji, ili je on tek jedna munja koja se samo ponekad pojavi i čovek to živi u jednom trenutku? Da li je Uran jedno obećanje ljudskoj rasi da će ikada doći do tog svog stanja višeg energetskog i mentalnog nivoa, do višeg stanja svesti, ili je to samo nešto što se u jednom trenutku pojavljuje kao začin, što se dešava kao nešto što izlazi iz svih pravila potvrđujući nam da život koliko god se mi trudili da bude kreditibilan i da bude jednačina, uvek je iznenađenje koje nas vodi da idemo korak dalje ili korak ispred?

Saznaj više

Krila Zmaja

Na eteričnom nivou svako nosi veliki potencijal energiju prirodi Zmaja koji se sastoji iz 3 dela koje je potrebno oživeti, spojiti i ujediniti kako bi zaista bio aktiviran. Severni čvor kao Zmajeva glave nosi prirodu Urana, Južni čvor kao Zmajev rep je u prirodi Plutona, a odnos Urana i Plutona uvek predstavlja antipod koji imamo u sebi.

Saznaj više