Ono što je energetski prisutno kod nas kao nesvesna energija koja je često potiskivana, živi u delu Južnog čvora i čovek treba da bude dovoljno hrabar da uđe u to i dovoljno plemenit, da to može da živi. Oni koji su to napravili u svom životu, imali su mogućnost i da razviju više ideale ka kojima u svakom razvoju i evoluciji težimo.

Jako dugo je postojala dualna podela i uverenje da je Severni čvor nešto dobro, a Južni čvor nešto malefično i ona je nasleđena od tradicije sećanja predaka i gena koji su u duoteističkom svetu i religiji stvarali podele na dobro i zlo. Ono što je energetski prisutno kod nas kao nesvesna energija koja je često potiskivana, živi u delu Južnog čvora i čovek treba da bude dovoljno hrabar da uđe u to i dovoljno plemenit, da to može da živi. Oni koji su to napravili u svom životu, imali su mogućnost i da razviju više ideale ka kojima u svakom razvoju i evoluciji težimo. Čovek u jednom trenutku treba osetiti i živeti tu svoju energiju i tek u toj energiji može da razvije prave potencijale svog Severnog čvora i ono što govori o pravilnom putu u evoluciji. Ali, bez razumevanja Južnog čvora i animalnog dela koji nosi u sebi, čovek od Severnog čvora dobija samo ego strukturu, samo mentalnu prirodu koja mu se čini logična, jasna i bliska, ali bez mogućnosti da zaista živi duhovnost. Paradoks u svemu onome što danas znamo je da bez življenja tog duhovnog dela, sve ostalo je samo sukob suprotnosti, jer spojiti nešto u jedno, čovek može da uradi samo ako prevaziđe sebe kao onu ličnost koju poznaje. Dovoljno je da bude hrabar da skoči u ono što ne zna kako bi u tom bazenu sećanja svojih predaka bio dovoljno siguran i svetao, kako bi ispunio stvarne potrebe svakog od njih, doveo tu energiju unutar sebe u stanje balansa i došao do kreativnog cilja koji je dalje vođen pozicijom i vladarem Severnog čvora. Tek tada i na taj način se budi prava priroda Severnog čvora kod čoveka.

Kada u bilo čijem horoskopu pogledamo poziciju Severnog čvora ili Zmajeve glave, trebamo znati da je bez Južnog čvora on uvek deo koji naglašava mentalnu prirodu čoveka i stvaranje karme. Čovek preko tih usta Zmajeve glave stvara sudbinu, jer naprosto proguta određeni događaj, on zapravo nešto uzme šta god da je vezano za Severni čvor, a to je ono što će kasnije on i njegovi potomci da metabolišu. U zavisnosti od onoga šta je čovek radio, to će biti posledica, zato je Severni čvor uzrok svih budućih događanja. Ali, ako postoji svest i osećaj koji ide iz tela šta je ono što je potrebno da se uzme, tada nećemo uzeti stvari koje su nam nepotrebne, nego ćemo uzimati ono što je svrha naše evolucije. Dakle, ne možemo doći u dodir sa Severnim čvorom na pravi smisleni način bez da smo najpre ušli na vrata Južnog čvora, jer su vrata Južnog čvora energetska potka za koju moramo biti bliski. To je naš unutrašnji deo prirode sa kojim moramo uspostaviti iskreni, bliski odnos i povezati se sa planetom Zemljom, kako bismo mogli da razvijemo Nebo. Svaka ideja da je Nebo suprotstavljeno Zemlji i da na Nebu postoji Svet pravednika a da je ispod zemlje slika palih anđela, uvek je duoteistička i samim tim predstavlja polje sukoba. To je svakako neznanje, jer na tom Nebu nikada neće biti te sreće, zato što čovek ne živi vezu koju ima sa Zemljom. Južni čvor nas povezuje sa jezgrom Zemlje i njegova energija ide iz 8. kuće i iz prirode Plutona, pa od njega zapravo i krećemo u stvarnom duhovnom razvoju.

Ako na nivou osnovnog Zodijaka pogledamo prirodu Severnog čvora kao glave Zmaja, on bi primarno bio vezan za polje 11. znaka Vodolije. Vodolija je ljudski znak koji teži da ide ka Nebu, to je onaj gornji deo koji teži ka gore, ali to ne uspeva ukoliko nema energiju koja ga povezuje sa jezgrom Zemlje. Priča Severnog čvora je uvek drugi korak, priča Južnog čvora predstavlja jako energetsko polje na kome treba da ispunimo svoje karmičke zadatke i steknemo energiju koju imamo od predaka, a koju nosimo u sebi i da to dovedemo u stanje balansa. U emotivnom smislu polje Južnog čvora predstavlja polje zahvalnosti Zemlji na kojoj živimo, to nije ljubav, nego zahvalnost i uvek je potrebno da bude više zahvalnosti nego ljubavi. Ljubav dolazi kao sledeći korak iza polja zahvalnosti koje se vezuje za polje Južnog čvora i da bismo se razvili u tom emotivnom smislu, prvi korak je uvek veliki osećaj zahvalnosti. To je osećaj da smo duboko povezani sa Južnim čvorom, gde više nema osećaja straha i to polje velike energije uspevamo da prepoznamo. Deo Zmajevog repa je daleko više Jin deo, a polje Zmajeve glave je Jang deo koji je usmeren ka nečemu što je novo i što hoće da ide ka napred.

Uran je vladar 11.znakaVodolije i kao što znamo egzaltira u 8. znaku Škorpiona gde je sedište i egzaltacija samog Plutona kroz koga je izražena priroda Južnog čvora. To ukazuje da je najveći domet Severnog čvora njegova sposobnost da koliko god ide daleko i ima vezu sa najdaljim delovima naše svrhe, on uvek ima osnovu u jezgru Zemlje ili Plutonu. To su dve prirode koje imamo u sebi, a u periodu u kojem se sada nalazimo Uran i Pluton su u kvadratu i za našu evoluciju nikako ne bi bilo mudro da zauzimamo bilo koje dve strane. Jer, ako bismo se zauzeli za stranu svog oca npr. i rekli da je bolji od majke, ili da je majka bolja od oca, imali bismo lični problem, jer su nam potrebne obe energije. Obe energije je potrebno da poštujemo kroz unutrašnji osećaj za balans, jer odatle ide dalje naše delovanje.

Ključna simbolika Severnog čvora je vizija koju nosimo i u Severnom čvoru imamo svest o budućnosti ka kojoj idemo i težimo, šta god da je to. Da bismo to dobro razumeli moramo se setiti da su to Mesečevi čvorovi i da sam Mesec ima svoje 3 prirode. Prva njegova priroda je izražena u samom Mesecu, druga priroda je izražena u bivšem Mesecu koji dolazi iz Južnog čvora, a treća priroda je budući Mesec koji ide iz Severnog čvora. Na taj način razumemo i suštinu naše Duše koja ima ova 3 svoja ključna entiteta koja uopšte nisu samo iz ovog života, ali vibriraju zajedno kao 3 stanja vode koja zajedno egzistiraju. Severni čvor i njegov vladar je ono čemu naša Duša teži, kao naš budući Mesec i to je uvek priča o nastavku loze i svemu onome što će naši potomci imati. To govori i o našoj deci, ali i o usmerenju naših predaka i koliko mi sada u ovom životu radimo nešto što će biti važno za naše potomke videćemo ako imamo nešto važno na Zmajevoj glavi. Da li imamo nešto što će doneti neku ključnu odluku ili izazvati preokret ka budućnosti, ka nečemu novom? To nije samo nastavak loze, to je i nastavak neke ideje, jer imamo ljude koji su značajni po svom delovanju i koji su preneli nekima svoje znanje možda ne direktnosvojim potomcima, jer možda čak nisu ni imali potomke, ali su imali određenu ideju. Severni čvor se povezuje sa Vodolijom, sa idejama i društvenim zbivanjima i on hoće da ukaže i na ideje za koje se zalažemo i koje živimo, jer ono što smo tu postavili može da utiče na druge ljude. U određenim horoskopima ljudi koji su po nečemu bili poznati ta ideja se vidi, a ona živi i nakon njihove smrti, jer sve što ide preko Severnog čvora živi u budućem vremenu. Zmajeva glava je budućnost, ona govori o sledećoj imkarnaciji koju mi već sada živimo na nesvesnom nivou i svakom svojom akcijom je stvaramo.

Severni čvor je mesto gde stvaramo karmu, gde uzimamo i stvaramo iskustva gutajući određene stvari koje ćemo posle morati da metabolišemo i sve ono što danas imamo kao karmu u bilo kom polju, uvek je uzrokovano onim što smo nekada sami progutali. Nekada će se na Severnom čvoru naći malefik, možda će sam Severni čvor ili njegov vladar imati neku aflikciju i osobi će relativno biti lagano da pokrene nešto kroz Severni čvor i nešto uzme, jer mesto gde je Severni čvor predstavlja mesto lakoće.Ali,odatle kasnije lako može da se izazove neka posledica ako to nije u skladu sa energijom koju nosimo duboko u sebi, što zapravo prepoznajemo kroz druge ljude, jer sve što dolazi iz Južnog čvora ide iz priče energije koju nosimo u sebi i koja se vidi kroz naše pretke, a naše pretke vidimo u svetu oko nas i ako smo učinili neku akciju koja nije u skladu sa svim ljudima, mi stvaramo posledicu koja će u jednom trenutku tražiti da se metaboliše. Čovek mora da bude jako zdrav i snažan da bi mogao da stvara povoljnu karmu, ali ako to nije, njegova budućnost ide u bolest. Da bi čovek znao koliko nešto može da uradi i pokrene, on mora stalno da bude u vezi sa svojim Južnim čvorom, sa svojom energijom i svim onim što nosi duboko u sebi i da to drži u balansu. Sa tom osnovom i sa tom energijom on može da pokrene, uzme nešto što želi i to otplati svojom energijom, ali ako to uzme a nije u stanju da tu stvar otplati energijom i balansom u tom delu, čovek jednostavno stvara dug koji se vidi u određenim okolnostima. Te okolnosti se nekada čine kao određena nepravda koja se nekome događa, ali je to sve pravedno iz ugla kosmičkog sistema i balansa koji traži.

*******

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati ovde.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Postnatalna eklipsa

Postnatalna eklipsa jeste prvo pomračenje koje se dešava nakog rođenja osobe i ovo pomračenje predstavlja kanal za suptilniji nivo bića koja prolaze kroz nas. Ona je uvek povezana sa svetlosnim nivoom postojanja – sa onim nivoom odakle Vatra i Vazduh dolaze.

Saznaj više

Slike aspekata Neptuna

Pozicija Neptuna u svakoj natalnoj karti je jedna misterija, jedna tajna, ali on je od velike važnosti, jer je ključna planeta za celinu, kvalitet i dubinu života, kao i za sve ono što nekoga čini jedinstvenim. Čitav jedinstveni kod života u čemu je neko jedinstveno spiritualno biće koje ima neku sudbinu i svrhu, živi u Neptunu.

Saznaj više

Priroda Donjeg Neba

Donje nebo ili Imum Coeli ili dno neba je najdalja tačka od vrha neba i to je deo koji nikada ne možemo videti, jer je tačno ispod nas. On je vrlo duboko unutar našeg postojanja, a samim tim i vrlo daleko od naše svesti, a predstavlja temelj i mesto odakle počinjemo ovu inkarnaciju. Četvrta kuća predstavlja početak života i opisuje rano detinjstvo kada je dete povezano sa majkom kao jedan entitet.

Saznaj više