U horoskopu dve ključne tačke definišu sudbinu, prva je IC ili Donje nebo kao izvor snage i osnova iz koje se kreće, a druga tačka je MC ili Gornje nebo ili Sredina neba koja predstavlja cilj ka kome se teži. Ove 4 uglovne tačke predstavljaju antene preko kojih se povezujemo na primarno sećanje predaka i na primarnu sudbinu koju iz nekog razloga dobijamo.

U horoskopu dve ključne tačke definišu sudbinu, prva je IC ili Donje nebo kao izvor snage i osnova iz koje se kreće, a druga tačka je MC ili Gornje nebo ili Sredina neba koja predstavlja cilj ka kome se teži. Sredina neba je obećanje predaka natusu da će dostići i ostvariti tu tačku, šta god da ona predstavlja. Obe ove tačke nas povezuju sa poreklom, IC ili 4. kuća i MC ili 10. kuća nas povezuju sa roditeljima i to je naša prva priča predaka, dalje Asc / Des osa isto govori o precima kao roditelji roditelja itd. Ove 4 uglovne tačke predstavljaju antene preko kojih se povezujemo na primarno sećanje predaka i na primarnu sudbinu koju iz nekog razloga dobijamo.

Deo koji je povezan sa Sredinom neba je priča koja ide iz ugla cilja, ugla težnji i ugla onoga ka čemu želimo da idemo da se ostvarimo ne samo kao jedinka, već da ostvarimo i generalno sećanje kojem pripadamo. Najdominantniji predak uvek predstavlja tu težnju koju imamo kroz 10. kuću, jer on je neko ko nas usmerava i neko ko stoji iznad nas. U krajnjoj liniji MC predstavlja i okvir realnosti kao što je država, zakoni i sve stvari koje su iznad nas i koje nam definišu neki put. Stoga, MC je deo u našem horoskopu koji je izražen kroz težnju sazrevanja i kroz težnju ka kojoj idemo, jer primarni predstavnik 1. kuće Mars uvek teži da egzaltira u 10. kući u znaku Jarca. Na taj način svaka osoba je predstavljena ne samo 1. kućom, nego i 10. kućom koja predstavlja i jednog od roditelja koji je osobi nesvesni uzor i koga prihvata ili ne prihvata, ali koji svakako stoji iznad nje kao bitna tačka kojoj teži. Još dublje od jednog od roditelja, uvek je to neki predak koji predstavlja putanju i to zovemo sudbinom koja je svakome data kao jedan okvir koji će se u vremenu otkrivati i povezivati. Deseta kuća je i kuća vremena, jer njen prirodni vladar je Saturn i sve vreme u jednom životu je prikazano kroz 10. kuću. 

Deseta kuća je jako povezana sa 4. kućom koja je emotivna podrška i kanal odakle uglavnom vodimo sećanja, ali ono što treba da se materijaslizuje, konkretizuje, ostvari, pretvori u cilj i u jednu tačku, izraženo je kroz 10. kuću. Težnja ka njoj je prirodna kao što je prirodno i da vladar 1. kuće ili Mars uvek ide ka 2. kući vezujući se za materiju imajući primarnu potrebu da preživi. Isto tako 10. kuća kao glavna kuća svih materijalnih ostvarenja i konačno kao cilj svake realnosti predstavljene u vremenu predstavlja vezu koja govori o snažnoj tendenciji materijalizacije, povezujući sve zemljane kuće i zemljane znake u jednu celinu. Dakle, priča o MC –u je priča o našoj materijalizaciji i priča o tome koliko smo spremni da se povežemo sa konkretnim ciljevima u svom životu. Da bismo te ciljeve ostvarili, potrebna nam je podrška iz 2. i iz 6. kuće, odnosno podrška svega onoga što je povezano sa materijom. To je jako važna pozicija za čoveka, jer uvek posle Ascendenta, prva kuća koja govori o samom čoveku je upravo 10. kuća i on može da ima dobro stanje ovde i da egzaltira u 10, ili može da ima problem sa nečim što je iznad njega i sa autoritetima i to definiše njegovu prirodu i njegovu sudbinu. Uvek je potrebno da imamo u vidu da živimo na planeti Zemlji i sve što je u vezi ostvarenja zemaljskih ciljeva koji ne moraju biti samo materijalni nego da su konkretizovani i ostvareni, uvek su upravo vezani za 10. kuću. Kako bi razumeli neku osobu, njenu težnju i kompletnu životnu priču, potrebno je da pogledamo šta radi vladar 1. kuće i šta radi vladar 10. kuće, jer oni zajedno daju glavnu težnju i usmerenje u životu. Kada definišemo nečiju profesiju o čemu govori Sredina neba, mi zapravо govorimo o nečemu što čoveku pomaže da izrazi sebe i svoju životnu priču. Nekada neko možda ne igra najbolju ulogu kroz posao koji ima, ali iz ovog ili onog razloga je to ono što je prihvatio i to je sećanje nekog pretka kojeg je prihvatio kao vrlo dominantnog i čijim putem nesvesno ide.

Za razliku od zemljanog trougla realnosti o kojoj govori MC, u 4. kući egzaltira Jupiter koji prirodno dolazi iz 12. znaka i na taj način formira donji, vodeni trougao. Vodeni trougao je osnova koja predstavlja podršku zemljanom trouglu i da bismo ostvarili sve ono što imamo kao svoj cilj, potrebno je da imamo dobru vodenu podlogu, bilo da imamo posebne talente, nasleđe ili sve ono što stoji unutar našeg temelja, kako bismo iz tog temelja mogli da izrastemo. Serija 10je ostvarenje cilja na ovoj planeti, glavni vodič karme i onoga što bi čovek trebalo da ispuni da bi bio u skladu sa svojim unutrašnjim potrebama i sa precima. Neko je dobro vođen tim delom i ima harmonično postavljenu energiju predaka koji međusobno sarađuju i omogućuju mu da se ostvaruje, međutim, kod nekih ljudi tu postoji nesporazum u genetici i u samoj bazi serije 4. Tada čovek ima problem sa najosnovnijom emotivnom postavkom koju je dobio od porodice da se razvija dalje i da se popne na vrh svoje planine i ako nešto snažno ne podržava 10. kuću, čovek često u svom životu ostaje nedovoljno realizovan. Da bi osoba bila potpuno zaokružena i snažna, neophodno je da sva 4 ugla rade i funkcionišu za nju, jer ako ima samo jedan deo koji dobro funkcioniše a ostali delovi ne funkcionišu dobro, ona će biti u različitim problemima. Ta saradnja je najvažnija pre svega zbog energije, zdravlja i vitalnosti, ali takođe, čovek mora da ima i ostvarenje cilja kroz 10. kuću, mora da ima unutrašnji potencijal serije 4 i Južnog čvora iz kojeg može da pokrene veliku energiju, mora da se ostvari i kroz svoju ličnu prirodu 1. kuće koja je povezana i sa njegovim ogledalom ličnosti i 7. kućom partnera. 

Sva 4 ugla bi čovek trebalo da ostvari, ali MC je najznačajniji za ostvarenje cilja, materijalizaciju i konkretno postignuće nečega što mu je dato. Stoga, kada u tom svojstvu posmatramo horoskop, najpre gledamo da li postoji planeta u bliskoj konjunkciji sa MC-om, jer će ona jako odrediti sudbinu. Vrlo često kažemo da je neko rođen pod nekom zvezdom i planetom koja stoji na Vrhu njegovog neba i da je to njegova sudbina, jer ta planeta najčešće definiše da li je osoba srećna i da li ima dobru podršku ili je nema, a tada se u vremenu pojavljuju određeni problemi i prepreke. Druga stvar koju gledamo su aspekti koji postoje prema samoj osi MC / IC i da li postoji nešto što osobi daje snagu i na kraju, gladamo kakvo je stanje sa samim vladarem 10. kuće. U idealnom smislu i kod onih koji imaju jaku sposobnost ostvarenja cilja videćemo da imaju jaku kombinaciju nekoliko stvari pri čemu je vladar 10. kuće odlično postavljen sa Saturnom, sa nečim u znaku Jarca ili u 10. kući, jer to su sve faktori koji podržavaju to ostvarenje i sećanje predaka. 

Primer 1: David Livingstone

 

Bio je veliki istraživač neispitanih prostora u 19. veku i prvi je otkrio određene predele u Africi kao npr. Viktorijine vodopade po čemu je postao poznat, kao i sva plemena i područja u današnjoj Zambiji ili Zimbabveu. Ti predeli u Africi su bili potpuno nepoznati i do pre 150 godina se nije uopšte znalo da postoje, sve dok ih sredinom 19. veka Livingston nije otkrio sa svojom ekspidicijom. On je Ascendentalni Škorpion sa MC-om u Devici koja voli da analizira i istražuje, posebno kada je povezana sa prirodom Škorpiona. Mars kao vladar Ascendenta je egzaltiran u znaku Jarca i pravi jak trigon ka MC-u, a Mars u Jarcu je inače okrenut ka prirodi i ruralnim područjima, te može biti okrenut i prema krajevima koji su mimo društvenih tokova, što podvrđuje i Mesec u Škorpionu u 12. kući koji je vladar 9. kuće i ima sekstil ka MC-u. Iz svega ovoga se može zaključiti da je njegov cvilj ostvarenja da ide i istraži nešto u dalekim prostranstvima, jer je Mesec vladar 9. kuće u 12. kući u Škorpionu gde je u padu i svakako predstavlja nešto što je veoma neispitano i opasno, a to je čak i mesto gde je on završio život, jer je umro u današnjoj Zambiji. Mars kao vladar Ascendenta je u sekstilu sa Mesecom vladarem 9. kuće što ga opisuje kao velikog putnika, a sve to je povezano dobrim aspektom ka MC-u, što mu je dalo jaku energiju i volju da ide i ostvari svoj cilj. Merkur kao vladar MC-a je u egzaktnoj konjunkciji sa Fortunom koja nagoveštava da će imati određenu sreću i u znaku Ovna, pa je izvesno da će biti prvi u onome što radi. Merkur se najbolje povezuje trigonskim aspektom sa Neptunom u Strelcu, čiji je dispozitor Jupiter u 9. kući na 29. stepenu Raka, što i opisuje nepoznate predele Afrike koja je inače predstavljena znakom Raka, a 29. stepen predstavlja nepoznate i neistražene predele. Sredina neba ili MC u njegovom slučaju daje podršku iz nekoliko uglova i on je mogao da ostvari svoj cilj, a ostvarena 10.kuća čini da osoba postaje poznata i da ima uticaj na veliki broj ljudi.

Deseta kuća predstavlja veliko Ja koje želi da se istakne i koje je po nečemu značajno, što može biti i kroz karijeru, ali i na bilo koji drugi način kada neko postane poznat po nečemu. Ona najbolje pokazuje šta će neko biti u vremenu, jer 1. kuća koja govori o samoj ličnosti je ipak ispod horizonta i nešto što se ne vidi, a 10. kuća je najvidljivija kuća iznad horizonta i predstavlja ono u šta osoba vremenom izraste. 

*******

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati ovde.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

ZNAK 11:11

Nalazimo se u jedanaestoj godini i ona je posebno značajna. Broj 11 je značajan u astrologiji zato što predstavlja Urana i određeno buđenje, a činjenica je da je Uran upravo ove godine definitivno ušao u znak Ovna gde će ostati narednih 7 godina.

Saznaj više

Slike aspekata Saturna

Saturn je priča o jednom od najvažnijih zakona koje imamo u životu i sa kojim se stalno iz života u život poistovećujemo, odnosno trudimo se da uđemo u sklad sa tim zakonom. Zakon Saturna izražen je kroz vrlo mističnu silu gravitacije koja je osnovna sila inercije koja nas vodi putem koji zovemo sudbina. Sudbina je gravitaciono izražena u svakom životu, ona je inertivna sila unutar nas i svako od nas ima svoju gravitaciju kojoj teži i koja nas vodi da idemo ka određenoj jednačini.

Saznaj više

Priroda Zmajeve glave

Ono što je energetski prisutno kod nas kao nesvesna energija koja je često potiskivana, živi u delu Južnog čvora i čovek treba da bude dovoljno hrabar da uđe u to i dovoljno plemenit, da to može da živi. Oni koji su to napravili u svom životu, imali su mogućnost i da razviju više ideale ka kojima u svakom razvoju i evoluciji težimo.

Saznaj više