Planetarni svetovi u Natalnom horoskopu

Planete su tela na nebu koja se kreću i predstavljaju život, dinamizam. Zahvaljujući njima, krug koji svakako postoji neovisno od planeta, dobija inteligenciju koja ne bi postojala bez planeta. Suština je u tome da je čitava podela kruga na 12 delova, a nakon toga i na sve ostale stepenove, nastala upravo na osnovu kretanja Meseca. Mesec je jedini satelit koji obilazi ovu planetu i predstavlja vrata za Svemir, a u njegovom dodiru sa Suncem dobija se stvaranje, početak.

Planete su tela na nebu koja se kreću i predstavljaju život, dinamizam. Zahvaljujući njima, krug koji svakako postoji neovisno od planeta, dobija inteligenciju koja ne bi postojala bez planeta. Suština je u tome da je čitava podela kruga na 12 delova, a nakon toga i na sve ostale stepenove, nastala upravo na osnovu kretanja Meseca. Mesec je jedini satelit koji obilazi ovu planetu i predstavlja vrata za Svemir, a u njegovom dodiru sa Suncem dobija se stvaranje, početak. Otac i majka Neba stvaraju prvi znak konjunkcijom na nultom stepenu Ovna nastaje prvi znak – znak Ovna. Sledeći znak Bika nastaje narednom konjunkcijom – kada Mesec obiđe ceo krug i ponovo se susretne sa Suncem. Sledeći put kada se sretnu nakon sledećih 30° nastaje novi svet – svet Blizanaca, pa Raka, Lava, Device, Vage, itd.  Njihovih 12 susreta dalo je rođenje jednog kruga, inteligenciju kruga.

Generalno, Sunce nosi život, a Mesec predstavlja kanal, pa bismo se mogli zapitati zašto su znaci kojima vladaju Sunce i Mesec – znak Lava i znak Raka, kao najznačajniji za stvaranje i život, od kojih sve nastaje, zauzeli tek 4. i 5. mesto u zodijačkom krugu. Zašto ne zauzimaju prvo mesto? Razlog za to je numerološke prirode. Naime, ova dva znaka, 4 i 5, zajedno daju 9. Svakako bi to mogli dati i znaci 3 i 6, 2 i 7, kao i 1 i 8, ali oni nisu spojeni dok 4 i 5 jesu, a nastanak dolazi od konjunkcije, spajanja dva znaka koja daju jednu celinu.

Čovekova priroda je  sačinjena od elemenata zemaljskog i od elemenata kosmičkog. Mesec nosi genetiku, pretke i sve ono što osobu vezuje sa porodičnom karmom, sa sudbinom onoga što ide ka njoj iz prirode 4. kuće, a Sunce, koje je uvek simbol života, oživljava sve i daje rast svemu. Upravo iz tog razloga svaki horoskop koji postoji dobiće život u onoj tački u kojoj biva dodirnut od Sunca. Potrebno je da Sunce obrazuje konjunkciju sa datom natalnom planetom, da bi ta planeta postala oživljena, da bi dobila život, svoju priču i krenula napred, što se događa u prvih godinu dana života jer za godinu dana Sunce prođe ceo Zodijak, pređe preko svih planeta, budeći ih i dajući im život. Iz horoskopa urađenog za trenutak kada Sunce dođe na istu poziciju gde se nalazi natalna planeta (stepen, minut i sekund) dobijamo širu priču upravo o toj natalnoj planeti, a takav horoskop zove se persona chart ili lični horoskop određene planete.

Trenutak dolaska Sunca prvi put nakon rođenja, na primer, na natalnog Marsa (na stepen, minut i sekund gde se nalazi natalni Mars) je trenutak kada Mars koji je za sve ljude tada bio na tom mestu, postaje živ i vrlo ličan, njegov.  Drugim rečima, da bismo procenili kakav je Mars iz dubljeg ugla u ovom horoskopu napravićemo taj persona čart za trenutak kada Sunce u prvih godinu dana života dođe na tačku gde se nalazi natalni Mars i posmatrati uglove i planete. To govori da svaka osoba ima tako 10 persona horoskopa u isto vreme. Prvi horoskop koji je definisan Suncem  i od njega sve kreće.

Ako se želimo da vidimo šta živi u nečijoj glavi, o čemu čovek misli, potrebno je napraviti njegov lični Merkurov horoskop. Sasvim je ispravno da prvi persona chart koji se pravi bude onaj koji će biti vezan za vladara Ascendenta samog natalnog horoskopa. Ako je neko ascendentalni Rak, najvažnija priča ide iz Meseca i stoga najpre posmatramo Mesečev persona chart koji će opisati glavni tok sudbine natusa.

Theodore Bundy

Na primeru Teodora Bandija se može uzeti da je njegov natalni horoskop u stvari njegov persona chart jer je Lav na Ascendentu, ali može se posmatrati, kao mogući značajni predstavnik za njegov život, horoskop Jupitera jer se Sunce nalazi u znaku Strelca. U persona chartu najpre posmatramo Ascendent i MC jer su to najličnije tačke. U ovom slučaju se taj Jupiter odnosi na Vagu. Vaga na Ascendentu ukazuje na odnose. Posmatra se i MC kao bitan faktor koji će govoriti o onome šta će biti. MC predstavlja budućnost svake osobe. Svakako da je pozicija planete za koju se radi persona chart u samom tom chartu veoma važna (u ovom slučaju Jupiter), pa posmatramo poziciju u znaku, kući, aspektima i dispozitora (u odnosu na iste faktore). Konkretno, ono što se ovde vidi jeste Ascendent u Vagi i pozicija Neptuna u 1. kući, koja nekada može govoriti i o tome da ovakva osoba možda ima duhovnu priču, duhovnu misiju. To je svakako moguće, ali Neptun je pored pozicije i aspekata predstavljen i svim onim faktorima koji ga čine, a ovde konkretno postoji egzaktna konjunkcija Meseca i Saturna na 21° Lava – stepenu pada Neptuna, pa se mora uzeti u obzir da je ovo tačka koja vuče u sebi negativne, slabe Neptunove osobine, i da svakako, gde god da se on nalazi, u sebi nosi i tu sliku „pada“ , što je ovde u 1. kući. Nadalje, Venera kao vladar Ascendenta nalazi se na 29° Škorpiona, a dispozitor Venere je primarno Mars, i nalazi se praktički u konjunkciji sa Mesecom i Saturnom.

Vrlo zanimljiva i bitna stvar je što su Mesec i Saturn vladari  4. i 10. kuće u ovom horoskopu i što će svakako govoriti nešto o njegovim roditeljima.

Ted Bundi je rođen iz veze svoje majke i njenog oca (njegovog dede). Ima Neptuna u 1. kući te je on postao psiholog i bio je vrlo poznat. Ima u natalnom horoskopu Neptuna na vrhu 3. kuće što mu je dalo okrenutost ka izučavanju  dubine. Ipak ,Teodor Bandi je poznat po tome što je serijski ubica žena, što je otrkiveno dosta nakon njegovog prvog ubistva. U ovom horoskopu Venera je na 29° i ima kvadrat sa Saturnom, što je ovde manje bitno, ali dispozicijom odlazi u tačku 19° Lava. Kako se zna da MC predstavlja ono što će biti, posmatramo MC koji je u ovom slučaju u znaku Raka, a Mesec je u konjunkciji sa Saturnom na stepenu pada Neptuna i govori o njemu u vremenu. Njegova karijera je krenula veoma dobro, što se ovde vidi iz Jupitera u 3. kući u vrlo snažnom sekstilu sa Ascendentom. Njega je bilo čak i veoma teško otkriti, jer je uvek imao jedan korektan stav. To su njegove dve prirode. Jedan deo je predstavljen vladarem Ascendenta i prvom kućom koja je konačno u sekstilu sa Jupiterom u Jupiterovoj personi ali ono što će biti u vremenu vidi se kroz 10. kuću, gde je Mesec u konjunkciji sa Saturnom na stepenu pada Neptuna, što je jedna teška slika i naravno da će tu biti i ubistava, tajni, laži, davljenja. Venera se nalazi na 29° i to znaka Škropiona. Sigurno da ovaj horoskop sam po sebi ne daje srećnu postavku žena i ženske energije u njegovom životu, zato što je Venera tu vrlo slaba, u izgonu i na poslednjem stepenu, a sa druge strane Mesec je ovde ozbiljno ugrožen Saturnom i Neptunom.

On nosi mržnju prema majci pre svega, i iz tog odnosa majke i dede, njegovog Meseca i Saturna, nastaje njegov ključni mentalni sklop, mentalni problem koji donosi jednu tešku prirodu. Počinje se od Jarca na Ascendentu, pa preko Saturna i završava se sa Marsom i Plutonom. To mu je sve na Ascendentu natala i to sve kvadrira Sunce iz persona charta, tj. natalnog Merkura. Ako bismo samo posmatrali natalnog Merkura videli bismo svakako da je to Merkur u Škropionu, dubok, kojeg interesuju razne okultne stvari. On čak ima i konjunkciju sa Venerom. Ali zaključiti zbog toga da je on jedan sasvim pozitivan lik bila bi greška. Iz samog natala najjači faktor bi eventualno išao preko dispozitora Merkura što je Pluton na 13 ° Lava koji kvadrira Jupitera na 13° Škorpiona. Ali to je sve što bi se iz natala moglo videti. Ne može se videti koliki je stepen agresije, konačno mržnje koju on nosi u svojoj glavi, dok je iz Merkurovog persona charta to veoma lako uočiti.

Tek ulaskom u priču u stepen kojim se osoba vezuje za datu planetu, a vezuje se preko Ascendenta i preko MC-a, dobija se potpunija slika. I zato se svi vezuju za svaku planet upravo kroz tačan stepen na kojem se ona nalazi, jer kada Sunce dođe upravo na taj stepen u prvoj godini života, ono joj daje život. Znači 10 planeta otvoriće 20 tačaka jer svaka od njih ima Ascendent i MC, što su sadašnjost i budućnost.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Stvaranje slika kroz aspekte

Aspekti su jedna od najznačajnijih oblasti u astrologiji i razumevanje aspekata predstavlja fundamentalan princip ispoljavanja svih astroloških kvaliteta. Ako znamo kakav je međusobni odnos nekih planeta, znaćemo i koliko je neka planeta sposobna da kvalitetno i pozitivno ispolji svoje osobine.

Saznaj više

Astrološki kod sreće

Priča o sreći u svačijem životu predstavlja onu osnovu koju imamo duboko usađenu u unutrašnjoj prirodi. Svako od nas nosi određeni potencijal iskustva sreće tokom života i življenja te sreće. Kod nekoga je to samo delimično prisutno, a kod nekoga je tek prisutno u jako malim tragovima.

Saznaj više