Iako je astrologija primarno vezana za prirodu Urana kao ključnog faktora sve simbolike, Uran ipak predstavlja stanje svesti koje čovek tek treba da dostigne. Živeti Urana je cilj i put svakog natusa ali to nije lagano. Primarni princip kroz koji živimo astrologiju je jedno suptilno biće koje nas vodi, inspiriše i koje je ženskog roda. Zato astrologiju pre svega vezujemo za Uraniju, božanstvo astronomije i astrologije.

Iako je astrologija primarno vezana za prirodu Urana kao ključnog faktora sve simbolike, Uran ipak predstavlja stanje svesti koje čovek tek treba da dostigne. Živeti Urana je cilj i put svakog natusa ali to nije lagano. Primarni princip kroz koji živimo astrologiju je jedno suptilno biće koje nas vodi, inspiriše i koje je ženskog roda. Zato astrologiju pre svega vezujemo za Uraniju, božanstvo astronomije i astrologije. Od trenutka kada je definisana kao mitološki entitet vrlo je brzo dobila status jer u to vreme nije postojala razlika između astronomije i astrologije. I dan danas ćemo naći da Uranija predstavlja zaštitni znak mnogih astronomskih škola i astronomije same, ali je i ključni faktor za sve one koji se bave astrologijom, budući da ima vrlo važnu i specifičnu simboliku koju možemo živeti u svakodnevnom životu.

Uranija nije tako odbojna kao Uran, ona predstavlja žensku energiju preko koje znanje prelazi ovde na Zemlju i kroz nju razumemo prirodu astrologije i poruke koje dobijamo. Uranija je otkrivena 22. jula 1854. godine sa Ascedentom na zanimljivom mestu, na 28 Raka. To je horoskop dana ili Sunčeva karta, koji koristimo kad nemamo tačan sat već samo datum otkrića, i pravimo ga tako što stavimo Sunce na Ascedent. Sunce je bilo tačno na stepenu Marsovog pada, ukazujući na nešto što ne očekujemo – da je priroda Uranije ona koja nas u velikoj meri povezuje sa stvarima na Zemlji i vezuje za sećanja na pretke, za nešto što je u dubini i što se nalazi u padu.

Mesec kao vladar Ascendenta se nalazi na 26 Blizanaca, u konjunkciji sa Venerom, što daje izuzetno snažnu žensku prirodu. Konačno, Uranija i jeste bila jedna od devet muza. Ona je ćerka Zevsa i Mnemozine, Titanke, ćerke Urana. Njegova prva ćerka Afrodita ili Venera je direktno nastala od Urana, a Uranija bi bila njegova unuka. Uranija je bila poštovana i kao ona koja je uvek zagledana u nebo i u zvezde, i razume astrologiju ali i kao zaštitnica pevanja i svake vrste umetnosti. Ona spaja umetnost sa znanjem i predstavlja vrlo specifičnu, egzaktnu astrologiju, koja istovremeno ima astronomski, matematički i umetnički pristup. Uranija nam pre svega daje Veneru i Mesec u konjunkciji, i to u 12. kući, pa vidimo i okrenutost ka jednom unutrašnjem polju tajni, polju intuicije. U vreme kada je otkrivena, na 26 Blizanaca se nalazila zvezda Polaris, koja je danas na 28 zajedno sa Betelgezom. Polarna zvezda je ključna zvezda oko koje se vrti celo nebo, i Mesec se našao baš na tom važnom, mestu koje daje Uraniji ulogu da bude centar oko koga se vrte sve stvari i čitav spektar znanja.

Mitološki, Uranija je imala preko majke Mnemozine povezanost sa svakom sposobnošću dobrog pamćenja, dobre komunikacije između racionalnih, jasnih, konkretnih stvari i onoga što je veoma intuitivno. Ascendent  je u Raku, pa svakako zaključujemo da je Uranija najviše i dobila od svoje majke. Ona mnogo više liči na Mnemozinu nego na Zevsa, koji je ovde ipak u znaku svog pada i u 6. kući, i Uraniju ćemo mnogo više videti kao jedan vrlo ženski, vrlo ženstven, sasvim drugačiji princip nego klasičan, uranovski, muški princip. Uostalom, ako pogledamo sferu astrologije, sva astrologija i najveći deo astrološkog znanja ide upravo preko ženske energije. Najveći je broj žena astrologa, mnogo ih je više u čitavom svetu nego što ima muškaraca astrologa. Uranija je uvek ona koja je dominantna i tako je svuda u svetu, gde god da odemo videćemo da će apsolutno znanje astrologije da se razvija kroz ženski model. Tek će se tu i tamo pojaviti neko s muškim principom i prenositi ga kroz sebe, ali ona ima sposobnost spajanja ta dva dela – vrlo intuitivnog i vrlo logičnog. Uranija se u trenutku kada je prvi put viđena našla tačno na 15 Vodolije, što je ovde sam vrh 8. kuće. 15 Vodolije uzimamo kao veoma važan astrološki stepen jer se glavno nebesko telo, asteroid koji je božanstvo astrologije našao u samom centru Vodolije – u trenutku sadašnjosti. Ako nešto u Zodijaku predstavlja sadašnjost, onda bi to bio sam 15 Vodolije. Unutar znaka Vodolije nalaze se tri dela, tri dekanata koji govore o tri života. Prvih 10 stepeni Vodolije govore o onome što je prošlo, drugih 10 stepeni o onome što je sadašnjost, a poslednjih 10 o onome što je buduće, odnosno o budućem životu. 15 stepen Vodolije govori o samom centru sadašnjosti i povezuje nas sa znanjem, prisutnošću i sposobnošću da astrologiju aktiviramo u sopstvenom životu.

Interesantno je da se Ascendent nalazi na stepenu Marsovog pada, sa Uranijom na vrhu 8. kuće. To je kod gde Uranija priziva duh nekog pretka ili nečeg što više nije sa ove strane. Konačno, Pluton našao egzaktno na stepenu svog pada, Uran u znaku svog pada, a čak se vrh 11. kuće ovde nalazi skoro na samom stepenu njegovog pada.

U Uraniji ne doživljavamo energiju iz ugla onoga što je egzaltirano ili u sedištu, već iz onoga što je u padu, u prošlosti, od onih koji su bili pre nas, a koje imamo unutar svog nesvesnog genetskog nasleđa. Ona nas direktno povezuje sa iskustvima na Zemlji. Uranija je mnogo više Uran iz Bika u padu, nego Uran na nebu.

Konačno, šta je glavno Uranovo delo koje ovde svi živimo? Naravno, Venera, Venera je Uranova ćerka, i šta je onda mogući prenos astrološkog znanja ako to nije Venera? Koliko god da nam se činilo da je ona samo jedan faktor umetnosti, treba se uvek setiti da je ona nastala od Urana, i ona jeste ženski princip koji preko umetnosti, oživljava vrlo striktnu geometrijsku figuru na nebu u svom odnosu sa Suncem, gde u toku 8 godina pravi pet retrogradnih konjunkcija sa Suncem koje formiraju vrlo jak pentagram ili sliku cveta sa pet latica.

Konačno, Uranija je potpuno isto što i Venera povezana sa serijom 11, zato što se tako prenosi i živi astrološko znanje. Sam Uran je previše intelektualan, izaziva napetost, ima malo mogućnosti primene, i u krajnjoj liniji daje čoveka koji, čak i ukoliko ima vredne uvide, ne može da ih živi niti može nekome da pomogne. Način da oživimo astrološko znanje koje može da leči, koje može da pomaže, koje može da isceljuje ide preko Uranije. Uran nikad neće ništa isceliti, on će kao munja upaliti svetlost, ali često to naša fiziologija ne može da izdrži i time ne pomaže natusu da doživi isceljenje. Uran je suviše snažan, prejak, predaleko je i natus mora da razvije vrlo visoko stanje svesti da bi mogao da ga živi ali zato Uraniju, koja ide preko ženskog principa, može da živi.

Ova Venera je u natalnoj karti Uranije Uranov dispozitor i vladar 11. Kuće, pa je vladar 1. kuće u konjunkciji sa vladarem 11. i Venera je na 11 stepenu, što je srodno 11. znaku. U svakom chartu treba pogledati u kojoj meri je Venera uranovska jer će to dovesti do toga da astrologiju počnemo da živimo, da povezujemo dve suprotne stvari, da svoj život na Zemlji povezujemo sa životom na nebu. Uran je u padu u Biku a Venera koja je vezana za znak Bika dolazi iz same Zemlje i u sebi nosi sećanje na tog davnog u semenu Zemlje. Na ovoj planeti, Zemlji Uran se nalazi kao seme, što govori o našem kosmičkom poreklu, a mi intuitivno prepoznajemo svoju povezanost sa kosmosom, sa Univerzumom.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci