Tačka Fortune je poznata kao lična tačka Meseca, našeg najintimnijeg stanja duše. Kako se dobija ova posebna tačka i šta ona znači kod nas, kako se stiče Tačka sreće, kako se zaslužuje, šta ona predstavlja i šta možemo od nje očekivati?

Tačka Fortune je poznata kao arapska tačka naročito popularizovana u ranom srednjem veku ali njihovo znanje potiče iz veće dubine poznavanja kombinacije trojne strukture bića. Poznata je kao lična tačka Meseca, našeg najintimnijeg stanja duše. Kako Mesec predstavlja polje u kome smo veoma osetljivi, gde imamo dodir sa našim precima, tako tačka Fortune predstavlja ono polje u kome smo mi zapravo svojom dušom najviše dodirnuti ne sa genetskim precima već sa našom prethodnom inkarnacijom, sa našim stanjem duše u jednom evolutivnom smislu te reči. To je nematerijalna tačka, koja samim tim predstavlja jedan entitet koji je veoma suptilan u našem postojanju.

Kako se dobija ova posebna tačka i šta ona znači kod nas, kako se stiče Tačka sreće, kako se zaslužuje, šta ona predstavlja i šta možemo od nje očekivati?

U jednom trenutku našeg postojanja dolazi do iskustva poravnanja. To su iskustva koja zovemo eklipsama ili pomračenjem, kada se tri vrednosti nađu u istoj ravni – naše svesno, podsvesno i nesvesno biće, odnosno duh, duša i telo. To je trenutak kada prelazimo iz jednog sveta u drugi, što zovemo smrću ili rođenjem jer ono što je trenutak smrti je isto tako i trenutak začeća u nekom drugom vremenu.

Trenutak kad su Sunce i Mesec u konjunkciji poravnati sa Zemljom istovremeno predstavlja kraj jednog ciklusa i automatski početak drugog, novog, i ti trenuci su za nas veoma bitni jer tu zapravo dolazi do odmeravanja kvaliteta duše. Ključno pitanje koje imamo prilikom prolaska kroz taj unutrašnji svet je da li je bilo lako. U Egiptu je to poznato kao merenje duše, kada bi na na jednom tasu vage bilo pero boginje Maat, a na drugoj srce čoveka, i ako bi njegovo srce bilo teže od tog pera to znači da je život bio težak, i to bi mu po egipatskoj kosmologiji duše govorilo o stvaranju jednog sasvim drugačijeg života nakon smrti.

U meri u kojoj je bilo lako ili teško dobijamo određene roditelje koji nas začinju, jer trenutak smrti jeste istovremeno i trenutak začetka našeg novog rođenja i dobijamo takvu genetiku, aspekte i okolnosti koje nas jasno uveravaju da je život lagan ili da je život borba.

Sve to se vidi primarno kroz tačku Fortune. Tačka Fortune je zapravo stanje duše i u kojoj meri je naša duša lagana i sva sreća dolazi ukoliko ovo iskustvo lakoće postoji. Ukoliko se natus tokom života ne oslobodi tereta koji nosi, tog unutrašnjeg potisnutog problema koji je vrlo često duboko u njegovom nesvesnom vezan za njegove pretke, za roditelje, za okolnosti, za mnoge stvari koje žive u njegovom životu, to je ono što postaje njegova realnost, njegovo utelovljenje. Drugim rečima, svako ima tu tačku Fortune kao potencijalno mesto karmičke nagrade, u kojoj je zbog lakoće koju je živeo ostvario put ka svojoj sreći.

Drugim rečima, Fortuna želi da je lagano, sretno i jako dobro postavljena, naročito kroz svoju poziciju i dispoziciju, odnosno kroz vladara same Fortune.

Tri stvari koje se poravnavaju u jednom trenutku jesu Sunce kao svesni deo nas, Mesec kao deo nas koji govori o osećanjima, kao podsvesni deo nas i kao polje odnosa, i Zemlja kao telo, kao koje predstavlja nesvesni deo našeg uma zadužen za materijalizaciju. Fortuna je sačinjena od tri dela, ona je odnos Sunca, Meseca i Ascendenta. Ascendent predstavlja telo, a Sunce i Mesec su naši roditelji, to su naše svesno i podsvesno i to su te tri tačke, te tri sile, ta tri entiteta od kojih smo napravljeni.

Fortuna je jedan budući, još nematerijalizovani, nespušteni Mesec ali to je suština Meseca, tačka egzaltacije Jupitera u znaku Raka, to je 15° Raka, gde je sve lagano. Ova tačka ne trpi napete aspekte jer u lakoći postoji sreća. Ako bismo morali da se borimo za to sreća se gubi jer nemamo više tog osećaja lakoće, samim tim ni te karmičke nagrade.

Fortuna predstavlja mesto našeg odnosa sa 15° Raka i kakav je naš odnos ka egzaltaciji Jupitera, ka centru duše, ka budućem izvoru celog Meseca i svega ostalog što će nam biti buduća majka ili budući dom u kome ćemo živeti.

Ta tri stanja Zemlje, Sunca i Meseca, svesno, podsvesno i nesvesno, celo trojstvo u jednoj tački zajedno predstavljaju četvrti entitet, koji je potpuno poseban, svetao, božanski, lagan i napravljen od svetlosne energije.

Ovaj znak, ovaj jedinstveni model koji sama Fortuna predstavlja je veoma dubok, veoma hermetičan u svojoj prirodi jer predstavlja tajnu tačku. To je uvek prolaz za centar duše, ono mesto u kome u centru našeg postojanja boravi to potpuno znanje koje je izraženo kroz lakoću.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Postnatalna eklipsa

Postnatalna eklipsa jeste prvo pomračenje koje se dešava nakog rođenja osobe i ovo pomračenje predstavlja kanal za suptilniji nivo bića koja prolaze kroz nas. Ona je uvek povezana sa svetlosnim nivoom postojanja – sa onim nivoom odakle Vatra i Vazduh dolaze.

Saznaj više

Slike aspekata Neptuna

Pozicija Neptuna u svakoj natalnoj karti je jedna misterija, jedna tajna, ali on je od velike važnosti, jer je ključna planeta za celinu, kvalitet i dubinu života, kao i za sve ono što nekoga čini jedinstvenim. Čitav jedinstveni kod života u čemu je neko jedinstveno spiritualno biće koje ima neku sudbinu i svrhu, živi u Neptunu.

Saznaj više

Priroda Zmajevog repa

Uvek trebamo biti svesni da sudbina koju nosimo u svojoj natalnoj karti može da se živeti na više nivoa. Možemo se pitati koji je to primarni faktor koji bismo trebali da imamo da bismo mogli da razvijemo sposobnost da dobro živimo ili „vozimo“ svoj horoskop?

Saznaj više