Tema o Mesečevim čvorovima je od velike važnosti u našem životu zato što oni opisuju evoluciju duše čoveka i predstavljaju primarnu opoziciju koju svako u sebi nosi, ukazujući istovremeno na to da Mesec nije samo ono što vidimo u formi Meseca, već se izražava i kroz Severni i Južni čvor.

Tema o Mesečevim čvorovima je od velike važnosti u našem životu zato što oni opisuju evoluciju duše čoveka i predstavljaju primarnu opoziciju koju svako u sebi nosi, ukazujući istovremeno na to da Mesec nije samo ono što vidimo u formi Meseca, već se izražava i kroz Severni i Južni čvor.

Mesec je osnova našeg života koju zovemo vodom, ali voda nije samo tečna, to je samo stanje Meseca, jer imamo vodu i u obliku vodene pare, što je u ovoj simbolici Severni čvor, i imamo vodu u formi leda, što bi bio Južni čvor. Voda je živo biće, suština duše i ima tri stanja, a mi se u svojoj evoluciji, u svom životu susrećemo sa sva tri oblika, isto kao što imamo i tri slike nas samih, tri dela duše koja se traže u životu ne bi li se skupili u jednu jedinstvenu sliku bića koje mi zaista jesmo.

Ta tri oblika našeg bivanja izražena su kroz tri osnovna dela naše ličnosti – kroz svesni, podsvesni i nesvesni deo i mi stalno menjamo stanje svesti, dolazeći u različite situacije u životu. Svakako da čvorovi na taj način predstavljaju tri inkarnacije koje živimo istovremeno jer uvek imamo jedan deo ka kome težimo, koji je naša buduća priča, imamo jedan deo koji sada živimo i imamo jedan deo koji smo nekada živeli. Čvorovi su zajedno sa Mesecom puzla od kojih se sastoji naša duša i upravo preko ta tri elementa mi prepoznajemo ono od čega smo u osnovi sagrađeni.

Kada razmatramo ovo u okviru našeg točka, kažemo da je najsrodnije mesto prirodi Severnog čvora u Zodijaku ono gde Mesec doživljava svoje ushićenje, odnosno egzaltaciju. To je potreba duše da ide napred, koju poznajemo kao potrebu za življenjem u materijalnom svetu. Na 3° Bika nalaze se definitivno velika kosmička usta kroz koja primamo hranu i odakle nam dolazi život. Severni čvor predstavlja i po zapadnoj i po istočnoj tradiciji glavu Zmaja ili glavu zmije u indijskoj mitologiji, i uvek je predstavljen ustima. Sa druge strane, na 3° Škorpiona, gde je Mesec u padu, videli bismo onu zaleđenu vodu, sećanje gde je voda u tvrdom obliku i ide dole jer je teška, nije kao vodena para koja se uzdiže i daje nam put ka gore. To ne znači da čvorovi nemaju osećanja, oni su samo delovi Meseca izraženi na drugačiji način i predstavljaju vrlo duboko sećanje koje smo potpuno zaboravili. To uopšte nije sećanje ni iz prethodnog života, to je sećanje iz pretprošlog života, vrlo davno sećanje. Sva sećanja koja imamo u podsvesnom su u Mesecu ali sećanja koja nosimo u nesvesnom su u Južnom čvoru, to su dve inkarnacije pre ove sada.

Tako je napravljen čitav mehanizam u Univerzumu da zapravo najdublje sećanje u nama, duboka priča sa kojom mislimo da nemamo neku vezu, koju uopšte ne možemo prepoznati, ni osetiti kao deo sebe, zapravo predstavlja materijalnu realnost kroz koju prolazimo, zato što je tvrda voda led i taj led jeste slika, to je sve ono što vidimo oko sebe kao konkretnu realnost, a načinjena je od naših osećanja koja su se stvrdnula. Celog života, sve situacije, sve okolnosti materijalnog života kroz koje prolazimo, počevši od naših gena, što Južni čvor uvek predstavlja kao vladalac fiziologije, pa preko svih ostalih vrednosti, mi zapravo upoznajemo sebe i svoje nesvesne delove, koji su formirali oblik čvrstoj strukturi, kao led.

Svaka naša želja ili namera će se materijalizovati onda kada je zaboravimo, onda kada potpuno odemo u nesvesno. Tada se budi taj duh iz Južnog čvora koji je u svojoj simbolici najbliži prirodi 3° Škorpiona. To je mesto gde je egzaltiran Pluton i gde je Mesec najteži jer je u padu, voda je teška i ide dole, više nije ni H2O već H3O, što nam treba za nuklearni reaktor jer je Pluton tu egzaltiran. Tu je naš nesvesni stvaralac sa druge strane, onaj koga bismo nazvali vladarem jezgra i to je ono što nam se dešava u dnu kičme, u polju 1. čakre.

Prva čakra jeste 3° Škorpiona, a 7. čakra, gde je egzaltiran Mesec jeste 3° Bika. To mesto egzaltacije Meseca je mozak i tu smo povezani sa samim sa centrom Mlečnog puta, dok smo sa 3° Škorpiona povezani sa osnovom odakle idemo. Ta osa čvorova je kičma kao priča o strukturi koju nosimo kao sudbinu i sve što je za nas važno je da umemo da kanališemo vezu između naših vrlo suprotstavljenih delova. Jedan deo nas živi u jezgru Zemlje i potpuno je nesvestan, i njega dodirujemo kada uđemo u stanje strasti, kada dodirujemo svog nesvesnog Ja, kao deo svog seksualnog bića. 3° Bika je sa druge strane ono mesto gde idemo u svoje nad-Ja. U svojoj najvišoj formi čovek ima potrebu da spozna ovaj svet, da ga vidi iz najšireg ugla, da ga razume i da da život, ali da li on to može da uradi ako prethodno nije spoznao 3° Škorpiona i da li mi uopšte možemo da damo bilo kakav život, ako ne znamo osnovu koja postoji sa one druge strane, to je osnovno pitanje. U onoj meri u kojoj nismo konektovani sa 1. čakrom, u onoj meri u kojoj ne provodimo energiju kroz kičmu između suprotnih delova kičme ili samih čvorova, u toj meri nikada ni kroz svoj mozak ni kroz tu egzaltaciju Meseca ne dolazimo do potpunog znanja i sposobnosti da živimo znanje, niti čak da razumemo sve.

Ključna stvar da bismo uopšte mogli da preko 3° Bika spoznamo čitav svemir, da razvijemo kosmičku svest, da uopšte dođemo do razvijene 7. čakre, da razvijemo potpuni potencijal i znanje o životu jeste da otkrijemo ono što se nalazi u podrumima našeg postojanja, u onom delu gde dodirujemo zemlju svaki put kada sedimo jer je ta sedalna čakra, 1. čakra, ona koja je direktno konektovana sa jezgrom Zemlje. Preko nje se povezujemo sa svim tim nesvesnim delovima i upravo je kičma taj model koji kroz sebe prenosi priču o čvorovima.

Stoga, jedna od najvažnijih stvari koje astrolog treba da razume je da postoje specijalni periodi u vremenu kada dođe do otvaranja ovog kanala kroz osu čvorova, što je trenutak kada se svetla poravnaju sa osom čvorova, pa imamo pomračenje ili eklipsu. Eklipsa je trenutak kada je moguće potpuno pročistiti sećanja neke dalje karme i povezati se sa svojom 7. čakrom, odakle možemo oživeti svoju svrhu, dobiti određeno znanje, napraviti kontakt sa Univerzumom. Upravo je zbog toga ova kosmička kičma koja ide kroz osu čvorova za nas veoma značajna jer predstavlja samo stanje naše svesti, kako nam uopšte energija iz jednog ugla našeg postojanja kruži u drugi ugao. Da bismo to shvatili od ogromnog značaja je da razumemo da sve ono što nam se čini da je ispravno u jednom delu nije u potpunosti tako, zato što često ne razumemo suprotnu stranu. Dokle god postoji ova suprotna strana iz 1. čakre koju ne razumemo, ni ono što nam je na 3° Bika nije zapravo pravi život, niti pravo znanje.

U suštini, Severni čvor generalno predstavlja polje stvaranja karme.

Ona je dobitak na isti način na koji je ono što progutamo ili iskustvo koje dobijamo za nas dobitak, ali to je polje koje će izazvati da u sledećem trenutku, u sledećoj fazi kad ta hrana uđe u stomak moramo da je metabolišemo. Tako mi kroz sopstveni Mesec vidimo šta treba da metabolišemo, kakva su nam iskustva koja dobijamo ali smo sve to stvorili onim što smo juče radili u svom Severnom čvoru. Severni čvor je stvaranje karme, to su usta – čovek mora da jede i tako ide ceo krug, a Južni čvor je sve to što nismo uspeli da izmetabolišemo, sve to za šta smo rekli da je neko drugi za to odgovoran. Sve što ne možemo da izmetabolišemo odbacujemo i nekada se to doživljava kao gubitak.

Ova opozicija je zapravo Mesec, kao dualno stanje života u kome stalno radi na tome da svoje pretke i potomke, Južni i Severni čvor, majku i oca spoji, da spoji sve ono od čega je on ovde nastao, da tu svoju porodicu, te suprotne polaritete, što Mesec jeste, u sebi objedini.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

ZNAK 11:11

Nalazimo se u jedanaestoj godini i ona je posebno značajna. Broj 11 je značajan u astrologiji zato što predstavlja Urana i određeno buđenje, a činjenica je da je Uran upravo ove godine definitivno ušao u znak Ovna gde će ostati narednih 7 godina.

Saznaj više

Slike aspekata Saturna

Saturn je priča o jednom od najvažnijih zakona koje imamo u životu i sa kojim se stalno iz života u život poistovećujemo, odnosno trudimo se da uđemo u sklad sa tim zakonom. Zakon Saturna izražen je kroz vrlo mističnu silu gravitacije koja je osnovna sila inercije koja nas vodi putem koji zovemo sudbina. Sudbina je gravitaciono izražena u svakom životu, ona je inertivna sila unutar nas i svako od nas ima svoju gravitaciju kojoj teži i koja nas vodi da idemo ka određenoj jednačini.

Saznaj više

Priroda Zmajeve glave

Ono što je energetski prisutno kod nas kao nesvesna energija koja je često potiskivana, živi u delu Južnog čvora i čovek treba da bude dovoljno hrabar da uđe u to i dovoljno plemenit, da to može da živi. Oni koji su to napravili u svom životu, imali su mogućnost i da razviju više ideale ka kojima u svakom razvoju i evoluciji težimo.

Saznaj više