Orbis sa fiksnom zvezdom zavisi od prirode planete koja je u konjunkciji sa njom i od prirode ostalih planeta kojima natus to priziva.

Orbis sa fiksnom zvezdom zavisi od prirode planete koja je u konjunkciji sa njom i od prirode ostalih planeta kojima natus to priziva, kao na primer nekom planetom na samom vrhu stelarne kuće. Ali ako je Venera na 3° ili na 28° Škorpiona, ili ako natus ima netipičnu planetu, npr. Urana, on ne nosi ličnu priču i nije u toj igri, osim ako nije vladar 7. kuće, pa će se povezati sa tim. Sam Uran bi doneo samo lavirinte i rebuse, teškoće da se neka stvar ispuni i reši, i samo taj deo priče jer je on povezan sa zagonetkama i problemom, a dispozitor će možda da pokaže da li osoba to rešava. Stoga je orbis relativan, može biti i do nekoliko stepeni ako je data priroda planete bliska prirodi konstelacije.

U indijskoj astrologiji koriste se lunarne kuće po kojoj se daje da je orbis jedne fiksne zvezde realno vezan za 13 stepeni i 20 minuta, što dakle govori da uopšte nije u pitanju fiksna zvezda i njen fizički upliv, već čitava oblast koja je pod jurisdikcijom te zvezde, pa šta god da se nađe tu nosi tu simboliku.

Primer za to je konstelacija Severne Krune (Corona Borealis) za koju bi se reklo da je sasvim minorna, počinje na 3° Škorpiona a završava se na 28° Škorpiona. Stepeni granica sazvežđa su od istog značaja kao i vrhovi kuća, pa da bi se tumačio upliv priče na život natusa, mora se videti da li je u pitanju početak ili kraj te konstelacije u vezi sa natusovom planetom.

Iz ove konstelacije poznata je zvezda Alfeka na 12° Škorpiona, sasvim mala zvezda koja opisuje biser u kruni. Postojaće razlika u zavisnosti od toga da li je aktivirana priča sa početka konstelacije (3°), sa 12°, ili možda sa samog kraja sazvežđa, ali sve će jednako aktivirati. Ipak, vrh konstelacije nosi celu priču, a posebno se odnosi na početni deo priče, a ono što je na kraju ima istu vrednost kao u numerologiji broj 9 – dakle opisuje sve iz ugla celine, iz ugla kraja i ima tendenciju da privuče pre svega poslednji deo priče vezan za taj mit.

Postoje ljudi koji imaju jednu planetu na početku date konstelacije, jednu na kraju i još neku na samoj zvezdi iz iste konstelacije, pa je jasno da je njihova životna priča u potpunosti vezana za ceo taj mit.

U knjizi „Stubovi sudbine“ su navedeni vrhovi stelarnih kuća koji se posebno izračunavaju, kao i same zvezde. Vrhovi stelarnih kuća se pomeraju istom brzinom kao i fiksne zvezde – po stopi precesije, na 72 godine oko 1 stepen.

Storija Severne Krune govori o Tezeju, koji je želeo da oslobodi svet od čudovišta što je ubijalo svake devete godine po 7 muškaraca i 7 žena. Kako bi mu pomogli, bogovi su učinili da se Arijadna, ćerka kralja koji je postavio lavirint u kome se nalazilo čudovište, zaljubi u njega. Ona mu daje Arijadninu nit da se ne izgubi u lavirintu. Tezej uzima nit uz obećanje da će je osloboditi nakon okončanog zadatka, oženiti se njome i odvesti je. Zatim ubija čudovište i oslobađa Arijadnu. Međutim, po odlasku sa njom na jedno ostrvo on je tamo ostavlja, potpuno je napušta i zaboravlja. Na kraju se Arijadna udaje srećno, a Tezej se ženi njenom rođakom.

Suština priče je njegova izdaja, ali je ovo jedna složena priča. Šta se može očekivati da natus doživi iz nje?

Ukoliko je ovo povezano sa natusom postojaće neka osoba koja će ga voleti, ili koju će on voleti, u zavisnosti od signifikatora. Potom je tu deo priče gde jedan pomaže drugom ali negde neko biva ostavljen i razočaran. Nakon toga se razočarana osoba venčava po drugi put i živi srećno, a ova prva postaje nesrećna. Na astrologu je da sve ovo ume da primeni ukoliko pronađe ove kodove na stepenima 3°, 12°, 28° Škorpiona.

Vladar 7. kuće, povezan sa ovim, ili neki signifikator može prizvati celu priču ili jedan njen deo, ukoliko nije aktivirana tipična planeta za storiju. „Tipična planeta“ bi u ovom slučaju bila Venera, ili vladar 7. kuće – znači nešto što nosi glavnu notu sa kojom se može povezati sa pričom. Mora se razumeti priroda planete u vezi sa ovim.

Suncem se vidi osoba koja biva izdana. Vidi se potpuno napravljen aerodrom da se spusti ova priča, jer je u tom slučaju lična stvar koja je priziva. Ali mora sve da bude tipično – 7 kvadrat vladar 12, 7 u lošoj igri sa Neptunom, ili Sunce u lošoj igri sa tim; mora se videti materija o kojoj ova zvezda priča da bi se to dovelo na jedan lični nivo.

Postoje tačke u Zodijaku u kojima se spaja jedan mit, i posmatra se koliko je to natusovo i tek tada se daje najveći deo priče. Mogućnost da ne bude čitav mit već samo deo je u meri u kojoj ta planeta nije tipična za ovu priču, na primer malefik koji nije lična planeta, pa će postojati borbe sa nekim čudovištem, komplikovane situacije, pomoć nekoga i mogućnost izdaje, što je samo vrlo mali deo te priče.

Ako se nađe planeta koja je netipična za konstelaciju ljubavne zvezde Andromede, kao npr. Saturn, postojaće slika dela priče o osobi koja je zarobljena i ne može da se oslobodi, ali to je minoran deo jer je ovo priča venerijanskog tipa, priča oslobađanja i ljubavi. Ako neko ima Jupitera, Veneru ili Mesec na ovom delu on može imati ceo mit.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Slike aspekata Venere

Aspekti svoju priču najsnažnije izražavaju kroz prirodu Venere, jer aspekti predstavljaju komunikaciju i odnose. Koliko god da je Merkutr važan u svojim aspektima jer boji prirodu našeg intelekta, toliko Venera govori o samoj prirodi odnosa koji se kod nas izražavaju kroz osećaje zadovoljstva ili nezadovoljstva.

Saznaj više

Životna svrha kroz pogled Jupitera

Najbliža stvar svrsi je pronalaženje onog razloga zbog kojeg smo stvoreni i zbog kojeg ostali karmički uplivi koji postoje dobijaju svoje mesto i ne predstavljaju više težinu, već određeno mesto za učenje.

Saznaj više

Tranziti mesečevih čvorova

Svi razumemo tranzite planeta kroz lični horoskop, ali ovo je priča o tome šta nam čvorovi kao nematerjalni objekti aktiviraju svojim prolaskom kroz horoskop i kako ih tumačiti. Ovaj tranzit ima potpuno drugačiju logiku i tumačenje od onoga što aktivira tranzitna planeta.

Saznaj više