Da bismo nešto novo započeli, prvo moramo nešto da završimo. Rad sa kvadratom je uvek direktna konekcija na roditelje, babe, dede i ostale.

Kada se Mars spaja sa Mesecom to više nije kvadrat koji je u energiji Marsa, već je u energiji Plutona, zato što Mars i Mesec zajedno upravo daju Plutona koji je taj vodeni škorpionski Mars. Na taj način imamo dva osnovna tipa kvadrata: jedan je rastući kvadrat – što znači da se brža planeta odvaja od sporije planete – ako su Saturn i Mars nekada bili u konjunkciji, kada Mars prođe Saturna u jednom trenutku ide u rast. Rastući kvadrat vidimo kada su Sunce i Mesec u konjunkciji –nakon toga imamo fazu rastućeg kvadrata, a 14 dana kasnije, fazu opadajućeg kvadrata kada se taj Mesec smanjuje. Na isti način prepoznajemo i opadajući kvadrat.

Rastući kvadrat bilo koje dve planete je u prirodi Marsa; opadajući kvadrat je uvek u prirodi Plutona. Ovo je važno ako imamo kvadrat u svom horoskopu da li da taj kvadrat, to polje energije zovemo Marsom ili Plutonom, i koja od ovih energija je jača. Svakako da energija koja vodi ka unutra, ako umemo da radimo sa njom, jeste izuzetno snažna. Ostvariti plutonovsku energiju je izuzetno jako i nosi vrlo često neudobniju kategoriju za život. Zato umemo da kažemo da bilo koji rastući kvadrat, na primer Sunca i Meseca, nosi pozitivnu konotaciju dok opadajući kvadrat Sunca i Meseca kada se stvari smanjuju, najčešće nosi negativnu konotaciju, osim ako to ne koristimo u svom životu za unutrašnje promene, spoznaje, otkrivanje unutrašnjih sila itd.

Tek, ovaj rastući kvadrat, gde mi prirodno idemo u egzaltaciju, jeste potreba predaka da ispunimo njihov san. Oni su nešto želeli ali nisu mogli i mi smo sada ti koji to treba da uradimo. Oni žive kroz nas i teraju nas da radimo, da budemo ambiciozni, da konačno uspemo neku stvar da uradimo. Da li ćemo moći, da li je predak zamislio, poželeo previše, a mi nismo od tog materijala da to učinimo, reći će nam konkretna dispozicija. Ako imamo kvadrat koji je rastući i dobru dispoziciju, mi ćemo uspeti, stvorićemo tu stvar. Međutim, ako je loša dispozicija, iako je predak želeo nešto, imao neku jaku ambiciju ali nije uspeo i dao je nama, mi to ne možemo, to je za nas teškoća. Kvadrat ukazuje na potrebu, jaku tenziju sakupljenu u toj zgusnutoj energiji.

Ako imamo opadajući kvadrat, uopšte se ne radi o želji predaka da nešto uradimo, već tu imamo priču koja nas vodi, koja energiju okreće na porodicu, okreće na 4, na naše pretke da nešto završimo, ispunimo, otplatimo neki dug. Postoji određen dug koji je vezan za porodicu koji često treba da se otplati, i zato natus oseća da mu energija pada. Kvadrat koji je u poslednjoj fazi jeste plutonovski što u najbukvalnijem smislu znači da je to kvadrat kraja – on je škorpionski, jer ima tendenciju da nas jako povuče. Konačno, on u svojoj simbolici predstavlja to da 1 ide u 4, odnosno Mars odlazi u Raka, oživljava se trenutak pada. To nosi tendenciju potencijalne malefičnosti opadajućeg kvadrata veću nego kod rastućeg kvadrata. To je jasno iz opšte simbolike – ono je Mars, a ovo je Pluton. Ipak, od izuzetnog je značaja da natus shvati da ukoliko ima opadajući kvadrat, u zavisnosti od pozicije i dispozicije ima vrlo konkretnu situaciju. Šta je to što se od njega traži? Sve što se od njega traži nije zamišljeno da on to ne može da uradi, već je u pitanju način na koji će ispuniti određeni dug, namiriti energiju koja je vezana za neku jaku porodičnu silu unutar njegove porodice i koja ide kroz njega, a koja mora da napravi jednu veliku promenu, veliku transformaciju. On upada u reku predaka, jer Škorpion je uvek reka. Opadajući kvadrat je kvadrat Škorpiona, kvadrat te reke u koju smo ušli, u kojoj smo vezani za jednu genetiku. Možda imamo dobru dispoziciju i možda neku stvar koju je naš predak započeo a nije dobro uradio treba da ispravimo, jer smo nekome nešto dužni u nekoj energiji, što se ovde vidi ako je dobra dispozicija. Natus završava tu stvar jer opadajući kvadrat je uvek znak nekog završetka. Da bismo nešto novo započeli, prvo moramo nešto da završimo. Drugim rečima, ako je dobra dispozicija, zaključujemo da će natus otplatiti to što ima, i da će nakon toga započeti potpuno nova faza života, zato što kad se završi kvadrat otpočinje nova priča.  

Međutim, nekada je opadajući kvadrat sa lošom dispozicijom, što daje teškoću da natus zaista otplati datu stvar, ne prihvatajući stvari kako dolaze, boreći se protiv njih. Opadajući kvadrat nam dolazi kao račun za struju, ili šta god; on kaže: „Dužni ste toliko i toliko“, i mi moramo to da platimo. Ako se bunimo i kažemo: „Nisam ja ništa potrošio“, to Elektrodistribuciju ne interesuje, ona je očitala brojač i moraćemo to platiti – ko god da je, iz naše je kuće i to tako ide. Prema tome, ne vredi nam da se bunimo jer ako se budemo bunili, imaćemo samo kamate. Sve u svemu, šta god da dolazi kroz opadajući kvadrat, neophodno je da se prihvati, da se isplati, da bismo mogli produžiti dalje. To izaziva veliku promenu, i veliku transformaciju. Natus će biti vrlo promenjen, i nastupa velika promena u životu. On mora ovladati i sopstvenim precima, mora ih postrojiti i u svojim osećanjima i dovesti ih u formu u kojoj oni mogu da ispune sve one promene koje su potrebne da bi on mogao da ide dalje. Rad sa kvadratom je uvek direktna konekcija na roditelje, babe, dede i ostale, uvek! Uvek je to deo priče koju imamo sa njima ovde na zemlji, jer preko njih smo konačno tu i došli i oni su nam dali glavne parametre kojima se materijalizujemo.

Ovde razmatramo dve prirode energije – energiju koja ide na jednu stranu, koja je taj rastući kvadrat, i imamo drugu stranu. Rastući kvadrat jeste slika čega drugog nego svastike – to je rastući kvadrat; energija ide gore, to je svastika kao glavni simbol koji se koristi u hinduizmu. Svastika je simbol koji se koristi kao model unutar svih drevnih religija, u hinduizmu najviše, ali postoji i među Slovenima, među germanskim plemenima, jevrejskim, u Persiji, svugde. Svastika je pradavni simbol koji zapravo svoje poreklo vodi iz Indije gde u prevodu sa sanskrita znači „dobrasreća“ – ona znači okretanje energije u pravom smeru.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Venera i transcendentne planete

Kako je Venera kćerka Urana, koja se rodila se iz morske pene – kojom vlada Neptun – a jedna od najsnažnijih ljubavnih priča ispričanih u mitologiji je baš ona između Persefone i Plutona – tada od Venere očekujemo posebno interesantne priče kada se nađe u aspektima sa transcendentim planetama.

Saznaj više

Meridijani tela – astrološko isceljivanje kuća horoskop

Svaka izazovna pozicija planete u znaku, kući ili aspektu u natalnom horoskopu ima ulogu da bude hrana za Više Biće, a ne nepremostiv problem. Ovo predavanje ima za cilj da pokaže kako u svakodnevnoj životnoj praksi možemo da koristimo ove izazovne aspekte, a ne da to budu aspekti koji nam donose problematične okolnosti.

Saznaj više

Niti koje povezuju Dušu 2

Kada iz sopstvenog horoskopa posmatramo svoj život kao jednu celinu, uviđamo da postoji nekoliko faseta našeg života, nekoliko likova koje mi u određenim fazama živimo, nekoliko okolnosti koje nas čine da smo u različitim situacijama promenljivi, odnosno drugačiji.

Saznaj više