Sekstil je u jednom horoskopu, šta drugo nego Merkur – nego Blizanci. Nije funkcija Merkura samo da govori, ili da samo stvara komunikaciju, funkcija Merkura je da u suštini integriše u sebi razum i osećanja, potpuno ljudsko i božansko.

Znamo da je jedna od ključnih planeta koja vlada hermetizmom upravo Merkur. Merkur i Venera su tradicionalno dve planete koje su hermetične. Merkur je onaj koji je Hermes, i ako bismo gledali prirodno spajanje, to je 1 koji je spojen sa 3. U suštini, kada bismo posmatrali od 0 stepeni Ovna, videli bismo da se spajamo sa 0 stepeni Blizanaca što je mesto gde je Hermes kao takav i otkriven. I upravo je to tačka u kojoj dobijamo integraciju dva dela. U Blizancima imamo integraciju razuma i osećanja, integraciju Kastora i Poluksa, integraciju smrtnog i besmrtnog. Mi moramo imati u mogućnosti Blizanaca, u toj ljudskoj sposobnosti s kojom smo rođeni, koja je izražena u Merkuru ili u sekstilu, sposobnost da integrišemo dve stvari od kojih će nastati jedna, ista takva, preko puta nas u odnosu. Znači, nastaće telo, nastaće vrlo konkretna stvar, nastaće okolnost koju vidimo, nastaće događaj. To radi sekstil, to je ta njegova vrlo mistična funkcija i vrednost. Nije funkcija Merkura samo da govori, ili da samo stvara komunikaciju, funkcija Merkura je da u suštini integriše u sebi razum i osećanja, potpuno ljudsko i božansko. On spaja Kastora i Poluksa, on spaja jednog ljudskog i jednog koji je potpuno iznad tog sveta. To dobijamo od ovog aspekta koji je jako bitan. Uvek ga moramo gledati kao najbitniji aspekt za ličnu integraciju, za život na ovom ovde nivou. Mi volimo kada vidimo sekstil između dve planete, jer znamo da nam taj aspekt pomaže da zaista spoznamo sebe, da se dobro integrišemo sa drugom stranom, gde možemo povezati dva dela, možemo povezati razum i osećanja. On se razlikuje od Jupitera koji je vrlo velik, širok, koji je konceptualan, on je spajanje u jednom vrlo širokom i spiritualnom smislu u krajnjoj liniji, kroz njega dobijamo veliku sreću što je jako vredno. Sa Jupiterom, sa trigonskim aspektom dovoljno je samo da se pustimo u taj deo i da kontaktiramo viša bića, anđele, da zamolimo da se stvar dogodi. To je njegov faktor lakoće, a sa sekstilom mi direktno imamo tačku dodira dva dela nas samih – jednog dela koji nam govori o razumu, o intelektu, i drugog dela koji nam govori o onom u kome je Jupiter već egzaltiran što su sama po sebi osećanja, a oni zajedno daju tu jednu čaroliju, daju potpunu čaroliju nastanka svega onoga što ćemo videti preko puta nas. 

Drugim rečima, ceo trik za jedan život jeste sadržan u sekstilu, sadržan je samo u toj sposobnosti da spojimo ove dve stvari koje čine čoveka, koje čine Blizance, dvojni znak. Dvojni znak ne znači da treba da imamo dva dela koja su razdvojena od nas, već znači da treba da smo u sekstilu. Blizanci znače da treba da imamo moć i sposobnost da spojimo razum i osećanja, a ne da su nam razum i osećanja odvojena i da dve osobe žive paralelno u nama, da jedna hoće jedno a druga hoće drugo. Jednostavno, nama su Blizanci potrebni da bismo imali specijalnu hermetičnu moć, da bismo bili čovek koji je ostvaren, koji može da u sebi spoji dve različite stvari i da samim tim vidi ovu treću oko sebe koja je izražena u telu, izražena u svemu što je oko njega, da vidi rezultat – to je vrednost i sposobnost Blizanaca koja će biti izražena gde god da postoji sekstil. 

Sekstil je u jednom horoskopu, šta drugo nego Merkur – nego Blizanci. Sekstil je znak hermetičnog znanja. Koliko je to potpuno fascinantno što upravo sekstil jeste merkurovski aspekt jer spaja prvi i treći znak sasvim prirodno. Broj 6 numerološki jeste Venera, a sekstil jeste Merkur i oni su ovde spojeni u svojoj potpunoj hermetičnoj vrednosti, jer su sekstil i 6 – Merkur i Venera, a to su dve planete koje nam daju svu sposobnost hermetične integracije spajanja i stvaranja evolucije. To su dve najbitnije planete za našu evoluciju. Znajmo da su to dve planete koje nas vode ka svemu, jer to su dve unutrašnje planete koje nas povezuju sa Suncem, koje su ispred nas koji živimo ovde na Zemlji, koje nas vode do Sunca. 

Sekstil možemo posmatrati kao sposobnost komunikacije na isti onaj način na koji svoje reči možemo da posmatramo kao sposobnost da prenosimo informacije jedni drugima, ali isto tako i prste i ruke za koje možemo smatrati da nam služe da njima nešto hvatamo. Univerzum je baš zamislio da imamo prste i šake da bismo mogli da hvatamo stvari, da je to njihova jedina funkcija i da je to jedini deo koji imamo s njima. To je jedan nivo funkcionisanja i zato ćemo jako često videti da sekstil tumačimo isto kao kada bismo rekli da su to prsti ili reči – prsti služe da hvatamo neke stvari, a reči da nešto saopšte. Reči su vibracija koja ima sposobnost da kreira i ako znamo odnos reči i glasa, ako znamo sposobnost Merkura i Venere što su reč i glas mi stvaramo, jer odnos reči i glasa je sekstilna tačka u kojoj su razum i osećanja u jednoj sposobnosti koja proizvodi telo, proizvodi okolnosti koje su oko nas. To je vibracija, radi se o vibraciji! Prsti svakako kao i naše šake nisu zamišljene samo da njima radimo; one imaju potpunu sposobnost – to su antene, to su prijemnici i odašiljači energije, to je razlog zašto ih imamo. To je sposobnost za koju treba da znamo, tako da ako gledamo sekstil, naći ćemo u prosečnoj opciji, u prosečnoj priči da je to jedan model gde dve osobe komuniciraju, ili gde se dve osobe integrišu. Isto je i za Blizance, jer bismo rekli da nema površnijeg znaka od Blizanaca zato što ljudi ne znaju koja je njegova vrednost. Njegova vrednost je da integriše u sebi dve stvari i da nađe tu sposobnost koja tom integracijom direktno proizvodi stvaranje, koja utiče na stvaranje, koja kaže “Ono što sam ja jednako je onome što je oko mene, a ja sam već 2, ja sam već razum i osećanja” i evo tela preko puta – to je ono što ovaj aspekt jeste.

Kada govorimo o sekstilu, kažemo da je to Merkur i primarno ćemo razmatrati njegovu funkciju u aspektima. 

Ako je Merkur u sekstilu sa Mesecom, tada imamo već prirodno datu sposobnost veze između razuma i osećanja, to je ono što Merkur sekstil Mesec već direktno naglašava. Natusu je data sposobnost da oseti misli. On ima dobru sposobnost ne samo da oseti misli nego da ih izrazi, on ume da izrazi misao kroz osećaj, ume da izrazi osećanja, ume da verbalizuje osećanja, ume da svojim osećanjima stvori vibraciju u atmosferi, da stvori vibraciju drugim ljudima i da konačno izazove promenu unutar svog kosmičkog tela tj. oko svojih okolnosti – to je Merkur-Mesec. Mesec-Merkur sekstil ima dobro pamćenje, zato što je on već otvoren tom delu jednog kosmičkog polja odakle ovaj Merkur vadi osećanja – on je tu blizu. On uspeva da se seti svih stvari koje su bile ali ako ode malo dublje on može da se seti i stvari koje uopšte nije znao, jer je on dovoljno dobar kanal, jer može da uđe u podsvesno kod sebe. On ima sposobnost da vibracijom izazove promenu. Odlično za pisce, za ljude koji mogu da kažu i da izazovu određenu promenu i da to stvori efekat oko njih. Ovo je vrlo sretan aspekat za bliskost koja će se stvoriti između majke i njenog deteta. Imamo jedan prirodno blizak kontakt koji već nasleđujemo negde iz same porodice, porodice inteligentnih ljudi. Ovde je vrlo važna majka, ovo kao da govori da je majka komunicirala sa detetom još dok je bila u drugom stanju i ta komunikacija je ostvarena još tad, i natus kad se rodi to već prirodno nosi i ima to stalno sa sobom. Vrlo lepa, sretna stvar. Ovo je svakako vrlo prijatan aspekt koji će ukazati i na kretanja, na selidbe koje će postojati u životu, na promene mesta boravka ali su sve one povoljne i za osobu vrlo sretne. Prosto, ovde je prirodno lepo komunicirati, uspostaviti dobar i blizak odnos. Dobro mentalno stanje, dobro mentalno zdravlje. Sve što je ovde potrebno da natus shvati je da je s ovim aspektom najbliži mogućnosti da pronađe svoju veliku prirodu, veliku tajnu koja postoji u tim njegovim osećanjima, jer on može da integriše sebe budući da u Mesecu već prirodno živi egzaltirani Jupiter i on ide od Poluksa, i on može unutar sebe da nađe sposobnost da stvori sve što bi poželeo. Na isti način na koji je majka njemu ispunjavala želje, ili na koji majka ovde ispunjava natusu želje, na isti način i on može da ostvari ono što bi negde želeo. Jedno – “Molim”, što je Mesec, ovde daje Merkuru mogućnost da stvari nastanu.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Venera

Sve što volimo, što nas čini srećnima, svu lepotu koju naše oko i duša prepoznaju kao takvu i sve ka čemu težimo skriveno je u našoj Veneri.

Saznaj više

Priroda znaka Ribe (četvrti deo)

Drugi dekanat od 10. do 20. stepena je Jupiterov dekanat i u osnovi je najudobniji deo Riba, jer je Jupiter u sedištu u ovom znaku. Ovde imamo najčistiji deo od Riba uz potencijalnu najbolju mogućnost da osoba ostvari jupiterovske snove, da ostvari velike stvari u svom životu.

Saznaj više