Polusekstili su jedna priča, polusekstili su jedan život; polusekstil jeste vrednost kojom mi izražavamo trajanje jednog života, jedan odnos od početka do kraja nečega.

Ako bismo razmatrali ovakav odnos Meseca i Marsa, ovo bi moglo da ukaže da će taj Mars vremenom da se materijalizuje u nešto sasvim drugačije. On je u startu bio čovek koji je trenirao, koji je bio sportista, u zavisnosti od toga kakav je Mars, ali vremenom on postaje neko ko je sasvim drugačiji – on može stvoriti kuću, može se materijalizovati u to ali u vremenu se pretvara u čoveka drugačijeg tipa. On postaje neko ko je mnogo manje sportski tip a mnogo više čovek koji će imati opušten životni stil, najblaže rečeno – Mars se pretvara u jednu Mesec priču. To je ono što je putanja samog tog Marsa, ali je poenta u tome da će se bitno promeniti i da će samim tim spajati te različitosti. Do toga može da ga dovede i kontakt sa određenom ženom ili okolnostima koje bude imao. Ovakav aspekt svakako može biti dramatična promena, on može biti ponekad dramatično nepovoljan, naročito ako Mesec nije odlično postavljen zato što su ovo vrlo nesrodne planete i još ako imamo nesrodne znake među njima ili se radi o takvoj promeni da tog Marsa više ne možemo da prepoznamo ovo je negativna manifestacija, slaba materijalizacija, neuspeh i slično.

Ako govorimo o opadajućem polusekstilu, ovaj Mesec deluje na Marsa tako što ga čini jako osetljivim i daje mu da može biti opasan, da može biti nasilan, jer Mars postaje previše osetljiv i u sebi nosi određenu neudobnu psihu, i natus treba da bude oprezan, bilo da se nalazi negde u mraku ili sam jer uvek taj Mars iza sebe nosi neku čudnu priču, neobičnu, osetljivu; neko psihološko stanje koje je posebno. Polusekstil je jednostavno znak da imamo jednog stanara u sebi, na sebi kojeg vučemo. To je 12. kuća i on nas vodi sa sobom; imamo njega koji je uz nas, otvara nas ka nečemu naročito ako je u pitanju opadajući polusekstil što i jeste osnovna priroda polusekstila. Polusekstilna osnovna priroda i jeste ta 12. podela odnosno 12. kuća i samim tim opadajući polusekstil i jeste onaj koji je prirodni polusekstil.

Ako govorimo o rastućem polusekstilu između Jupitera i Meseca, ne vidimo li da ovde s Jupiterom nema velike razlike kao što je imao Mars između onoga što je želeo, što je učio, što je nastojao da postigne i onoga što će uraditi. On će svojim učenjem, znanjem postići ono što bi hteo. Jupiter, konačno, egzaltira u Mesečevom znaku i po prirodi stvari ovo nije nesrodno. Natus može putovati i živeti u inostranstvu, ostvariti svoj novi život negde drugde, spojiti ta dva sveta. Jupiter inače ima potrebu da spaja natusa sa nepoznatim, novim stvarima a ovde on može doći dotle da ga spoji sa nekim novim životom koji će negde započeti. To može biti vrlo uspešna i sretna kombinacija; potrebno je samo da vidimo šta je, kakvo je stanje tog Meseca – da li je ono harmonično i sretno, da li je bolje nego što je sama pozicija Jupitera, da li će natus moći da ono što je učio i studirao negde konkretizuje ili će to biti njegov promašaj – imao je neke svoje studije, učio je nešto i ima polusekstil sa tim koji ga spaja sa svetom koji njega uopšte ne interesuje ili nečim gde on ne može da se dobro materijalizuje ako je Mesec loše postavljen.

Ako se radi o opadajućem polusekstilu Meseca i Jupitera, ovo je pre vrlo povoljna nego nepovoljna stvar, zato što je Jupiteru prirodno da nosi u sebi stanje psihe ili stanje duše i on je unutar nje već prirodno egzaltiran, tako da je osoba ovde okrenuta ka duhovnosti, ka tom nekom unutrašnjem polju, jednom svom unutrašnjem osećaju. Naravno da ovo natusu može dati i život koji je daleko u inostranstvu, ali mu daje tu jednu vezu s onim gde je negde bio, vodi ga u ta neka stanja, pronalazi sebe u nekim krajevima gde se nekada nalazio. Za Jupitera je prilično dobra varijanta polusekstila zato što on prirodno vlada 12. kućom, a usput upravlja i svim materijalnim resursima kada je u pitanju materijalizacija, tako da je polusekstil koji se formira između Jupitera i neke druge planete u osnovi bliža stvar nego ako je u pitanju polusekstil planete koja nije tipična za to, kao što je na primer Mars koji definitivno nije povezan niti sa prirodom 2. kuće niti sa prirodom 12. kuće na povoljan način, i on se tu teško snalazi. Mars ima poteškoću da se spoji sa nepoznatim svetovima, Mars je suviše direktan i on nema osećaj za ova dva različita sveta.

Srodno je i kada govorimo o prirodi Saturna i Meseca, jer ako imamo Saturna u polusekstilu sa Mesecom, ono što ovakav Saturn želi da postavi kao sistem, vremenom najčešće ne postaje sistem već dolazi do gubitka, do rušenja strukture, do raspada bilo kog sistema. Kvalitet reči, kvalitet onoga što se gradi i postavlja vremenom nije jako. Zamislimo izgradnju kuće na ovakvom nivou – Saturn polusekstil Mesec, koliko je to dobro? Vrlo lako može da opiše da to uopšte nije stabilno niti povoljno za kuću jer će kuća imati vrlo lako nekakvu poteškoću, nešto što nije od dovoljno kvalitetnog materijala ili trajnog materijala, i to se oštećuje. Naravno, moramo posmatrati kakva je priroda samog Meseca ali je ogromna razlika između Saturna i Meseca, i konačno kakva je perspektiva Saturna u 2. kući, kakva je njegova perspektiva u materijalizaciji – najčešće je vezana za otplatu određenih kamata, određenog duga, nekih stvari koje natus ima, a mnogo ređe za nešto što daje samo po sebi kvalitetan sistem i te vrednosti. Stoga, ako govorimo u uopštenom smislu o polusekstilu između Saturna i Meseca, to su dve vrlo različite stvari i uglavnom nisu naročito povoljne za ono što bi natus mogao da ostvari. Naravno, uvek je važno posmatrati samo stanje te planete u koju se materijalizuje, jer ona je konkretna stvar onoga što će u vremenu nastati.

Ukoliko govorimo o opadajućem polusekstilu, gde je Mesec iza Saturna, ovo je prilično jasno određeno stanje u kome natus ima porodičnu tajnu; postoji tajna u porodici, unutar genetike ili tajna koju je otac imao ili neki drugi predak i koja se ovde na natusa odnosi, odnosno na neki deo njegove životne priče zato što je 12. aspekt, 12.-a podela kruga kao 12. kuća, ovde ona otpada i unutar ovog Saturna živi taj Mesec koji je ovde skriven i postoji jedan osećaj nekada krivice, nekada duga, nekada nesigurnosti, nestabilnosti u vremenu, onoga što bi se trebalo živeti ili postići. Saturn ne voli previše kada su mu temelji vlažni, a ovde su vlažni, ovde ono što treba da bude siguran stub, što predstavlja Saturn, ima u sebi, iza sebe, u svojoj 12.-ici neku priču. To je nešto što njemu generalno nije naročito povoljno. Naravno da ćemo posmatrati šta se još nalazi u 12. kući i kako je sve ostalo postavljeno, ali ovo ruši strukturu, ovo ruši priču u vremenu, ovo natusu može da donese određene poteškoće u životu koje razmatramo kao deo sudbine, zato što neke stvari nisu rečene ili dorečene, ili nisu pažljivo postavljene. Vrlo često su ovo stvari koje ne vidimo, koje prođu pored tog Saturna i šta god da je trebalo da bude čvrsto i stabilno, ispostavi se da ima određenu skrivenu stvar na koju nismo obratili pažnju i natusu je jako potrebno da meditira sa ovakvom varijantom, da dosta radi na tom unutrašnjem čišćenju dok ne postigne unutrašnji osećaj sigurnosti, da su ti temelji stabilni i da ima nekih stvari za koje može da se veže a da su kao takve sigurne. Onog trenutka kada vidi da mu ono što je vezano za dom, za kuću, za porodicu, da to počinje da mu se ruši; kao kada bismo rekli da temelji naše zgrade ili kuće u kojoj živimo nisu suvi nego da su vrlo vlažni; tada imamo problem jer je to isto to, to je ista simbolika samo na drugom nivou odražena i to je potrebno ovde pročistiti.

 
Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Venera i transcendentne planete

Kako je Venera kćerka Urana, koja se rodila se iz morske pene – kojom vlada Neptun – a jedna od najsnažnijih ljubavnih priča ispričanih u mitologiji je baš ona između Persefone i Plutona – tada od Venere očekujemo posebno interesantne priče kada se nađe u aspektima sa transcendentim planetama.

Saznaj više

Meridijani tela – astrološko isceljivanje kuća horoskop

Svaka izazovna pozicija planete u znaku, kući ili aspektu u natalnom horoskopu ima ulogu da bude hrana za Više Biće, a ne nepremostiv problem. Ovo predavanje ima za cilj da pokaže kako u svakodnevnoj životnoj praksi možemo da koristimo ove izazovne aspekte, a ne da to budu aspekti koji nam donose problematične okolnosti.

Saznaj više

Niti koje povezuju Dušu 2

Kada iz sopstvenog horoskopa posmatramo svoj život kao jednu celinu, uviđamo da postoji nekoliko faseta našeg života, nekoliko likova koje mi u određenim fazama živimo, nekoliko okolnosti koje nas čine da smo u različitim situacijama promenljivi, odnosno drugačiji.

Saznaj više