Razmatrajući znake Zodijaka uvek ćemo obratiti pažnu na ova tri stepena, zato što su oni ključni i predstavljaju ekstremne vrednosti jednog znaka.

Razmatrajući znake Zodijaka uvek ćemo obratiti pažnu na ova tri stepena, zato što su oni ključni i predstavljaju ekstremne vrednosti jednog znaka. Nulti stepen je mesto gde priroda tog znaka dobija početnu, udarnu, jaku energiju, to je prana sa tog znaka. Krajnji deo tog znaka je sećanje kojim smo povezani kao repom, kao strunom sa drugim životom, gde ovde vučemo neko sećanje koje je pozitivno ili negativno u zavisnosti od prirode planete, njenog aspekta i dispozitora. Centralni deo je deo gde tim znakom možemo vladati. Posmatrajući svaki znak kao jedno polje teritorije koju istražujemo i da bismo razumeli tu geografiju našeg kolektivnog sećanja koje se prelilo u naše individualno – genetsko sećanje, mi vidimo ovih 12 znakova koji su nastali tokom 12 susreta Sunca i Meseca tokom jedne godine. Dva primarna božanstva su stvorila i podelila Zemlju, podelila su celo sećanje na Zemlji, podelila su teritoriju Zemlje na 12 jednakih dela. Zodijački krug opisuje čitavu kosmologiju našeg postojanja i govori nam o osnovnim zakonima koje mi nosimo u sebi. Ovih 12 znakova opisuju 12 velikih teritorija koje imaju svog velikog vladara, kao i svaka teritorija ili zemlja. Te teritorije imaju unutar sebe svoj specifičan reljef koji im daje da u nekoj oblasti postoji neki vladar koji vlada tom oblašću tog znaka. Na taj način je velika vladavina nad 12 znakova izdiferencirana na podvladavine, baš kao što je jedna priča čoveka u suštini izdiferencirana na činjenicu da on jednim delom živi u sadašnjoj inkarnaciji, jednim delom u predhodnoj inkarnaciji i jednim delom u budućoj inkarnaciji. To su tri dela koja čovek nosi onoliko svesno, koliko sa ovom životinjom može da komunicira svesno, koliko može da obezbeđuje vezu sa jezgrom Zemlje, jer to je način da se svest oživi… ili ne uspeva i onda su mu stvari unutar njega povezane.

Pored podele na 12 delova koje nosimo u sebi kao jednu primarnu podelu, svaki znak zodijaka u sebi nosi 3 jednaka druga dela, koja opisuju njegovu vladavinu nad 1/3 njegove vibracije i njegovog postojanja. Iz tog razloga mi pored 12 znakova imamo još 36 manjih delova ili dekanata, koji govore o našoj sudbini kao našoj karmi koju imamo na ovoj planeti kao sećanje na 36 tipova sudbine koju možemo živeti na ovoj planeti. Tih 36 osnovnih sećanja ili osnovnih odnosa su između dekanata i znaka sa jedne strane i dekanata i užih vrednosti sa druge strane, o kojima ćemo govoriti. Ako pogledamo samu prirodu broja 36, jasno nam je da on unutar sebe spaja 3. i 6. znak, ljudske znake Blizanaca i Device, tako da nas tih 36 dekanata vezuju svojim sećanjem za odnos muškarca i žene na planeti Zemlji.

Taj broj zovemo brojem ljudske duše koja je definisana odnosima između onih faktora koji definišu ljudske znake. Merkur predstavlja čoveka koji vlada ljudskim znacima i to sa dva različita pola ljudskih znakova, pa zato i opisuje i sam odnos muškarca i žene, zato će i 36 dekanata uvek govoriti o tome. Priroda dekanata u kome se nalazi neka planeta, a pre svega Sunce u našem horoskopu kome ćemo dati najveću pažnju, opisaće nam zadatak koji je potrebno da ispunimo kako bismo eventualna sećanja koja nisu povoljna i koja nam otežavaju život ispravili, da bismo uspeli da uspostavimo celinu znaka u kome smo rođeni. Da bismo ostvarili svest jednog znaka u kome je naše Sunce, moramo ostvariti svest dekanata kroz koji prolazi priroda tog Sunca u kome jesmo. Vi ćete uvek da vidite da imate puno različitih tipova jednog znaka, ali stvar te različitosti je u tome što oni obuhvataju različite delove u tom znaku, koji ima specifičnu karmu vladara dekanata, koju ako ispuni, čovek može da uspostavi vezu sa celinom tog znaka i da zapravo živi pravu prirodu i svrhu tog znaka. To je uvek samo način povezivanja čoveka sa Zemljom i sa energijom Zemlje i povezivanje toga sa Kosmosom, što čoveku onda daje potpuno kraljevsku sposobnost da živi u skladu sa svim stvarima na Zemlji. Ovaj broj dekanata 36 je vezan za prirodu Merkura, jer povezuje u sebi dva merkurovska znaka. Dekanat će sam po sebi biti inteligencija koja nam nosi poruku šta je potrebno u svom životu da uradimo, koja je to stvar koja nas eventualno sprečava da dobijemo celinu, da dobijemo svoju pravu priču znaka u kome se nalazimo. Možda nam je ta planeta koja upravlja tim dekanatom ipak pozitivno postavljena te na taj način ima svoju misiju, svoju svrhu, da kroz prirodu tog znaka lako ispuni ovaj deo. Najveći deo naše sudbine zavisi od vladara dekanata u kome se nalazi Sunce, iako možemo za svaku drugu planetu koja se nalazi u nekom znaku posmatrati prirodu njenog dekanata. Kada govorimo o Suncu, to je onaj faktor koji će oživeti svest na samoj Zemlji i dekanat je tu kao neka vrsta neba koje može biti oblačno, pa nam stvoriti onaj prolaz Sunca i svetlosti iz nivoa vladavine celog znaka, ili nam može dati čisto nebo, u zavisnosti od toga kako je postavljeno.

Drugi deo koji nosimo kao važno sećanje za ovaj život u kojem jesmo i koji nas razlikuje od osobe do osobe i koji nas čini individuom je to što se svaki deknat sastoji iz dve pentade. Za dekanat smo već rekli da predstavlja odnos muškarca i žene i da se sastoji iz dva dela, pa na taj način u celom zodijačkom krugu imamo 72 pentade, jer svaki znak ima 6 pentada, tako da 12 znakova imaju 72 pentade.

Ako opet posmatramo prirodu brojeva 7 i 2, vidimo da su oni povezani sa 7. i 2. znakom, za-pravo sa znacima kojima upravlja Venera, tako da nam pentade u osnovi govore o zakonu (Vaga) na Zemlji (Bik). Svaki čovek je preko pentade u kojoj se nalazi njegovo Sunce povezan sa svojom konkretnom ulogom koju ima u ovom životu, a koju treba da spoji sa sećanjem koje je sadržano u dekanatu i preko toga da ostvari misiju tog znaka. Dekanat može da predstavi mesto koje je za njega prepreka, budući da je u njemu sadržan odnos dva principa, što je uvek određeno sećanje zbog koga smo se inkarnirali. Ovo trojstvo koje imamo: dekanat, pentada i znak, govore nam o sadašnjoj inkarnaciji što je pentada, dekanat koji je predhodna inkarnacija i znak koji govori o budućoj inkarnaciji ili svrsi koju treba da ostvarimo, što je nivo prirode celog znaka. Onog trenutka kada čovek uspe da spoji 3 entiteta u sebi, on živi veoma snažnu životnu priču i uspeva da bude celovit. Ali, veoma se često događa da čovek ne može da poveže svoju ličnu ulogu koja je u prirodi pentade u kojoj se nalazi data planeta (pre svega Sunce) sa prirodom predhodne inkarnacije koja je možda dug, koja je možda sećanje, da bi još iza toga pronašao svrhu. Ponekad je to kao žongliranje sa 3 loptice koje čoveku nije jednostavno, ali život traži da imamo kontinum između 3 različita dela. Upravo iz tog razloga opisujemo svaki znak kao jednu teritoriju koja je podeljena na određene segmente i iz tog ugla nosi svoja sećanja, svoje zadatke i svoju ulogu koju imajući neku planetu u tom znaku, mi treba da ispunimo. Sunce je tu primarno i zato mi u zapadnoj astrologiji i vezujemo prirodu čoveka za njegov Sunčev znak, kao važan kanal njegovog integrisanja.

Ako posmatramo prirodu znaka Ovna, vidimo da je prvih 10 stepeni u prirodi Marsovog dekanata. Kada određujemo prirodu dekanata mi govorimo o planeti koja je podvladar celog tog znaka, imamo planetu koja vlada celim znakom koja je kao glavni čovek u jednoj zemlji i imamo one koji vladaju određenim regijama. Vladar prvog dekanata Ovna je Mars koji nosi sećanja i uvek nas dekanat karmički vezuje, pa tu imamo zadatak koji moramo da ispunimo. Ako imamo Sunce u prvom dekanatu znaka Ovna naše sećanje je izuzetno jako vezano za prirodu Marsa i traži da ispunimo svrhu Marsa, koji je vladar celog tog znaka.

Drugi dekanat koji ide od 10. do 20. stepena znaka Ovna je vezan za prirodu Sunca i ovaj dekanat je najsretniji u ovnovskoj prirodi, jer je to mesto u kojem već po prirodi stvari imamo egzaltaciju Sunca na 19. stepenu. Ovaj dekanat nosi mogućnost da znak Ovna ostvari svoju prirodu Zlatnog runa, ovenčane slave, svu prirodu energije i snage koju Ovan kao princip sećanja želi da postigne. 

Treći dekanat znaka Ovna je u prirodi Venere koja tu ima negativno dostojanstvo i vrlo malo srodnosti sa prirodom znaka Ovna. Ovaj dekanat veoma često nosi određena sećanja po pitanju emocija koje nisu ispunjene, jer ovde postoji neki dug po pitanju ljubavi. Koliko se razlikuje priroda prvog dekanata koji je veoma marsovski i pun energije, od ovog dela gde je njegov rep, gde je njegov kraj, vidimo već po prirodi dekanata. Venera je vladarka ovog dela gde nema esencijalnu podršku jer je tu u izgonu, a takođe znamo da je na 20. stepenu mesto Saturnovog pada. Ovaj poslednji dekanat je najviše u sferi sećanja na određeni dug, na priču gde je nešto palo. Nekada nas vezuje za određene emocije sa nekom osobom na koju se vraćamo i koje moramo da ispunimo. Ovde Ovan mora da se bavi Venerom što nije tpično za njega, jer on se bavi Marsom ili se bavi Suncem, a ovo je njegovo negativno dostojanstvo. Ovde se bavi suprotnom stranom i tu se od njega traži da bude veoma sposoban da okrene svoju energiju ka unutra, ka nazad, ka pozadi, što sve Ovnu nije naročito srodna stvar. Stoga, kad gledamo kao reljef ovaj znak, rekli bismo da treći deo u Ovnu nije baš onaj koji je najpoželjniji za izgradnju nastambe, to je kao reljef koji nema jako uklopljenu infrastrukturu koja nam treba da bi postigli ono što želimo.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Venera

Sve što volimo, što nas čini srećnima, svu lepotu koju naše oko i duša prepoznaju kao takvu i sve ka čemu težimo skriveno je u našoj Veneri.

Saznaj više

Priroda znaka Ribe (četvrti deo)

Drugi dekanat od 10. do 20. stepena je Jupiterov dekanat i u osnovi je najudobniji deo Riba, jer je Jupiter u sedištu u ovom znaku. Ovde imamo najčistiji deo od Riba uz potencijalnu najbolju mogućnost da osoba ostvari jupiterovske snove, da ostvari velike stvari u svom životu.

Saznaj više