Sposobnost da cenimo stvari, da njima dajemo vrednost i lakoća, idu nam od ovog znaka i naš lični osećaj vrednosti počinje da raste.

Pored ovih dekanata kao sudbinskih delova, mi znamo da u svakom znaku imamo još 6 manjih delova koji čine njihove pentade. Prvih 5 stepeni znaka Bika su pod uplivom Jupitera, gde imamo jedan od najsretnijih delova, jer je to mesto u Biku gde je Mesec egzaltiran u dekanatu Merkura i znaku Venere. Uz malo dobre sreće, osoba će sa planetama ovde, imati mogućnost da bude najuspešnija, dobijajući najviše. Naravno, ako osoba ima određenu aflikciju od Jupitera, nikada to neće biti onoliko moguće koliko bi bilo da nema aflikcije, ali je ipak ovo prilično povoljan deo. Bik jeste Zevs i nije ni čudo što su prvih 5 stepeni Jupiterovske vrednosti, jer je on onaj koji najviše opisuje ovaj znak i sa egzaltacijom Meseca i padom Plutona, upravo u ovom delu se može steći i ogromno bogatstvo uz malo dobre podrške od Merkura, Venere, Meseca ili Jupitera.

Drugih 5 stepeni nisu toliko povoljni, jer su oni u prirodi Marsa i ova priroda je dosta različita od Jupiterovog dela. Koliko god ovo bio Merkurov dekanat, mi smo ovde izašli iz onog dela gde je egzaltiran Mesec i gde je vladavina Jupitera i ušli u jednu tendenciju borbe i sukoba. Ovde u prosečnom stanju svesti sa vrlo malo bilo koje aflikcije prema Marsu ili prema planeti koja se ovde nalazi, postojaće tendencija da se naglo reaguje i da se snažno bori za materijalne vrednosti i da se ulazi u sukobe. Ovo je slika sukoba sa braćom, jer se Mars nalazi u Merkurovom dekanatu. To se dešava naročito ako su Merkur i Mars u sukobu, ili Mars i Venera, pa se razvijaju različite ljubomore i različite vrste problematičnih odnosa, uzrokovanih upravo na polju materije. Ovde su reči one koje mogu da budu problem, jer je ovo dekanat Merkura i sve ono u simbolici Merkura će nositi poteškoće Marsu koji će biti agresivan. Uvek pentadu posmatrajmo kao vrh olovke kojom se ispisuje sudbina, te ako je planeta koja vlada pentadom problematična u horoskopu ili je problematična u odnosu na vladara dekanata ili vladara znaka, znamo da nije lako ničemu što se u ovoj pentadi nalazi. U najboljem slučaju ovo bi moglo da da jedan uspeh kroz veliki rad, ali Mars je ovde prilično stran i morao bi da natalno bude zaista jako dobro postavljen, da bi opisao osobu koja će kroz rad postizati uspeh. Ovaj znak je zamišljen za ostvarivanje snova, a ne za postizanje energije, ovde se podrazumeva da već imamo potrebnu energiju i ovo traži lakoću manifestacije.

Treća pentada je od 10. – 15. stepena i pod vladavinom je Sunca u dekanatu kojim vlada Mesec. Ovo ovde daje jaku mogućnost da se nešto novo započne, da osoba može da bude poznata, popularna, uspešna i stabilna, naročito ako planeta ovde ide više ka 15. stepenu, jer se onda približava centru samog znaka a udaljava se od stepena Uranovog pada. Ovaj 11. stepen Bika može biti potencijalna opasnost ako osoba ima lošeg Urana spram ovog stepena, pa ako neko ima planetu u ovoj pentadi a Uran pravi loš aspekt sa planetom koja je tu, ili sa Suncem, ili Mesecom kao vladarem dekanata, pa čak i sa Venerom kao vladarem znaka, imamo sumnju da osoba vuče deo neudobnih događaja vezanih za nesrećne okolnosti koje mogu da joj se dese. Zato obraćamo pažnju da li ovde postoji taj neudobni faktor, koji osobu može negde da iznenadi i da joj napravi problem. Ali, ako je ostalo dobro, naročito ako je Sunce jako, ovo je povoljna pentada i osoba može imati veliki uspeh.

Pentada od 15. – 20. stepena je Venerina pentada u dekanatu Meseca i u znaku Venere. Ovo je potpuno ženska i plodna pentada i ako natus natalno ima povoljan aspekt Venere i Meseca, ovo daje maksimalno ispunjenje zadovoljstva, sreće, hedonizam i uživanje. Ovo je potpuno razvijanje talenata čula i sposobnost da osoba ima jak kanal da bude srećna i da privlači sreću. Tako su prva – Jupiterova pentada i ova četvrta Venerina, sigurno najpovoljniji i najsrećniji delovi sećanja teritorije znaka Bika. Posmatrajmo kako su postavljeni vladari pentade Venera i vladar dekanata Mesec i ako su oni međusobno dobro, onda ćemo gledati preko dispozitora u kakvom su stanju, pa će osoba u tolikoj meri imati veću sposobnost da bude srećna u životu. Ovaj ovde deo donosi ljubav, donosi lako ostajanje u drugom stanju i ovo je uživanje u životu i jedan prirodan tok stvari i dobijanje najboljeg dela Bika. U nekom drugom slučaju će uvek dati mogućnost za afere, baš onakvu koju je imao Zevs kad je uzeo na sebe oblik Bika pa je odneo Evropu na Krit gde je sa njom imao troje dece. Ali, nije ostao sa njom, a ona se preudala za drugog čoveka, ali su deca kasnije postala uspešna i poznata. Cela priča sa Bikom vrlo lako zbog jakih čula može da donese aferu, jer sve što je povezano sa Zevsom uvek je povezano sa tim. Nemojte misliti da je znak Bika onaj koji je po prirodi zemlje veran, on je stabilan i čulan i to je njegova suština, ali nije vernost njegova osobina, jer mi nemamo ni jednu mitološku priču koja bi potkrepila ovu vernost. Čula su ovde jaka i oni naprosto ne mogu da odole i to je ključni deo za Veneru i za ovu pentadu, ona ne može da odoli iskušenju i izazovu, bilo da je u pitanju muški ili ženski horoskop. Ovo vrlo lako privuče i ako osoba ima neku planetu na ovom delu i pojavi se neki jači imperativ, vrlo lako će u braku ili nekoj vezi ući u drugu vezu i to je više od nje, to nije planirano, to joj se naprosto događa. Posmatrajmo poziciju Venere i Meseca i ako oni imaju jako skladnu priču, to ne mora da bude, ali ako postoji samo mala aflikcija, naravno da će osoba sa planetama u ovom delu biti aferoidna. Mi ipak znamo da se afere ovde uglavnom završavaju srećno na neki način, pa imamo dobru pretpostavku da se ovo može lepo završiti, ali moramo pogledati konkretnu situaciju.

Nadalje ulazimo u Saturnov dekanat i Merkurovu pentadu i već vidimo da ovaj deo može biti problematičan, obzirom na komunikaciju, reči, način razmišljanja. Ovde je Merkur u Saturnovom dekanatu u znaku Bika, što znači da je cela logika malo prizemna i veoma usmerena na jako rigidne okvire. Ovde bi čovek morao da ima perfektno postavljenu priču Merkura i Saturna da bi mogao izvući dovoljno dobra sećanja i da bi mogao da bude praktičan, uspešan, finansijski postojan i da ima jednu poslovnu uspešnost. Ovde mora biti dobra postavka sa Merkurom i sa Saturnom koji je prirodni vladar 10. kuće, a Merkur je prirodno vezan za 6 i Venere ili Bik koji su prirodno vezani za 2, pa će ova veza 2., 6. i 10. kuće u osnovi dati osobi da kroz ovo uspe. Ali, to je mali kanal i mala verovatnoća i dovoljno je da osoba ima na neki način aflikciju između Merkura i Saturna i to onda postaju veoma rigidne osobe, bilo da je vlasnik horoskopa u pitanju ili neko drugi. Ovde postoji nesklad Merkura, briga usled različitih okolnosti i osoba je dosta daleko od ostvarenja svoga sna. Ta osoba ovde doživljava znak Bika iz vrlo mentalne i rigidne konstrukcije i vrlo malo ima ovog uticaja i sreće od Venere i Jupitera, potpuno je fokusirana u jednu drugu tačku. Već je rečeno da će u najboljem slučaju ova osoba biti poslovno uspešna, ali da li će imati osećaj za nešto više od toga, za zadovoljstvo, ispunjenje i za svoju pravu životnu priču, to je ono što sa ovom pentadom sumnjamo da će imati mogućnost da se otvori.

Poslednjih 5 stepeni znaka Bika su pod uplivom Meseca i koliko god se činilo da je ova pentada osetljiva jer je Mesec prirodno jak u Biku, on je ipak pod uplivom Saturnovog dekanata. Taj odnos vladara pentade Meseca i Saturna kao vladara dekanata koji su prirodni antipodi i najčešće govore o najstarijoj genetskoj karmi, o stvarima koje se natusu ponavljaju na način koji je to bilo njegovim roditeljima, o stvarima koje su slične i koje su se generacijama već ponavljale. Ne treba da nas čudi što će u narednih 300 godina prolaziti zvezda Algol baš kroz ovu pentadu, jer Algol je najače sećanje na priču predaka i na različite stvari koje je negde neko učinio. To je problem po ženskoj genetici ili nekog muškarca spram neke žene, ali ovde imamo problem Meseca koji je u dugu spram Saturna. To može biti porodični problem ili u odnosu sa nekom osobom, ali je svakako emotivan i može doneti depresiju. Moramo pogledati u kakvom su odnosu Mesec i Saturn i ako su oni u lošem odnosu a ovde se nalazi zvezda Algol, znamo da je planeta koja se ovde nalazi veoma ugrožena i šta god da predstavlja u životu natusa, svakako da nije naročito lagana. Potrebno je mnogo svetla da bi se ova tvrda sećanja prosto isčistila, jer ova pentada je emotivno veoma teška. Kada bismo gledali koji su najteži delovi u znaku Bika, sigurno je da su to ovih poslednjih 10 stepeni, jer su u pitanju planete koje su često pritisnute od Saturna (kao Merkur ili Mesec). Iza toga možemo reći da je druga pentada koja je pod uplivom Marsa ona koja može da bude nagla, inpulsivna, sklona sukobima i borbama, dok su preostala tri dela veoma povoljna, pri čemu smo rekli da su prva i četvrta pentada verovatno najsrećnije i sa najboljim potencijalom za uspeh. Gledajući bilo koju planetu koju imamo u znaku Bika, nikad nemojmo smetnuti sa uma da ćemo sliku uspeha u životu u materijalizaciji svog sna dobiti ako razumemo odnos vladara pentade spram planete koja se nalazi u njoj, ili vladara dekanata spram te planete. Ovo je bitno da bi razumeli sam kvalitet te materijalizacije i ostvarenja sna.

Ljudi će na planeti Zemlji uvek imati potrebu za ovim drugim znakom, za znakom Bika više nego za bilo kojim drugim. Uvek će težiti za njim sve dok ne ostvare ovaj perfektni krug ostvarenja svog sna, sve dok na planeti Zemlji ne dožive nebo, sve dok se tu ne ostvari lakoća u kojoj se Jupiter potpuno pretvara u Bika i dok osoba ne pronađe to jedinstvo sa Zemljom i dok ne doživi tu lakoću. Sve mimo toga će uvek čoveka da vodi kao kroz jednu inerciju, ili iz inkarnacije u inkarnaciju i uvek će nesvesno težiti ka vrednostima 2. kuće, znaka Bika, sticanju novca. Cilj svega toga je više nego samo gomilanje tog novca, cilj je u onome što čovek i ne zna, u nesvesnom i u mogućnosti da ostvari onu tajnu priču koju u sebi negde nosi. Zbog toga veoma poštujemo 2. kuću, veoma razumemo ovaj drugi znak i znamo da je za većinu stvari u životu svake osobe znak Bika mnogo važan, pre svega kao mogućnost da osoba bude srećna, kao sposobnost da vrednuje stvari i da ne kritikuje previše. Jer, Venera kao vladarka se loše oseća kad je kritikovana, ona ne voli kada ode u znak Device. Sposobnost da cenimo stvari, da njima dajemo vrednost i lakoća, idu nam od ovog znaka i naš lični osećaj vrednosti počinje da raste. To je jedan od načina da se približimo ovom velikom cilju kome smo uvek težili iz mnogo života, a to je ostvarenje svog pravog života, jer pre ili kasnije u celoj toj strci čovek će se zapitati da li živi zaista svoj život, da li živi svega 20% svoju priču a ovo ostalo radi što mora i to radi zbog drugih ljudi, zbog obaveza itd. U onom trenutku kada se pronađe ta veza, čovek će biti potpuno slobodan i imaće sve ovo, to je obećanje na ovoj planeti i to je ono čime smo vezani za nju jednom posebnom niti zbog koje se stalno rađamo sve dok to obećanje ne ispunimo.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Venera

Sve što volimo, što nas čini srećnima, svu lepotu koju naše oko i duša prepoznaju kao takvu i sve ka čemu težimo skriveno je u našoj Veneri.

Saznaj više

Priroda znaka Ribe (četvrti deo)

Drugi dekanat od 10. do 20. stepena je Jupiterov dekanat i u osnovi je najudobniji deo Riba, jer je Jupiter u sedištu u ovom znaku. Ovde imamo najčistiji deo od Riba uz potencijalnu najbolju mogućnost da osoba ostvari jupiterovske snove, da ostvari velike stvari u svom životu.

Saznaj više