Škorpion traži pročišćenje, naravno da u njemu nije čisto i on je onaj koji traži da se pročisti, jer kakvi god da su preci, kakve god da su stvari, to je ono što smo dobili. Vode su takve, ali zadatak je da se energije pročiste kako bi mogli da imamo stalnu vezu između jednog i drugog sveta.

Prva pentada u Škorpionu je najintenzivnija, jer je pod uplivom Marsa u deksanatu Marsa i u znaku Marsa, a još je i Pluton egzaltiran na 3°, u centru ove pentade. Ovo je najsnažnija pentada u celom Zodijaku, ona vodi direktno u jezgro i tu je nuklearna sila. Svaka povezanost sa tim delom je ona koja natusa vodi u tu stranu. Nije ni čudo što Severna Koreja ima vladara Marsa na 4° Škorpiona i oni su stalno vođeni idejom da vuku na nuklearni sukob. Oni su sasvim jedna mala zemlja, potpuno mala i beznačajna kao i škorpion kako je Orion smatrao, koja ovde postaje vrlo jaka. Škorpion je vrlo mističan, on je kao jedna tačkica koja jednog velikog džina Oriona možda može da povredi. On je ovde kao jedna slika koja se pojavljuje, pa da li je to jedna mala Kuba koja će predstavljati najveću pretnju u doba hladnog rata za velikog džina Oriona, ili će to biti isto tako mala Severna Koreja, koja predstavlja pretnju? Pretnja je Škorpion, on vuče tu energiju i ova prva pentada je upravo takva i može biti najagresivnija. Ako nije osvešćena, to je apsolutna agresija, a mogućnost osvešćivanja je ona koja postoji u jezgru Zemlje i mora se otud dovoljno duboko prodreti da bi se došlo do svesti. Ovo je opis najvećih oklopnih sila, zato što je ovo Mars koji radi sa druge strane, potpuno iz naličja.

Druga pentada od 5. do 10. stepena je muški deo, to je muškarac i neko ko je postigao poziciju kroz borbu, neko ko je preživeo opasnost ili izašao iz rata. Ovo je pentada pod upravom Sunca i ako je ono ugroženo, ovde je došlo do opasnosti i do gubitka života, a ako je Sunce snažno, natus je uspeo da spoji najveće neprijatelje i velike različitosti. U ovoj pentadi se nalazi 7° Škorpiona, mesto gde je dodirna tačka (međurastojanje) egzaltacije Plutona i Urana. Ovaj stepen nudi ili tačku sjedinjenja i nalaženja zajedničke vrednosti i tada je natus uspeo da spoji i da bude potpuni ratnik svetla, neko ko će pronaći svetlo umesto bilo koje mržnje, ko će pronaći pobedu u toj integraciji, ili je ovo gubitak. Posmatramo šta se dešava, kakve su prirode Sunca i Marsa, u kakvom su međusobnom odnosu i da li postoji sukob između njih, pa u odnosu na to zaključujemo o ishodu. Ovde možemo svakako govoriti o sukobu koji može postojati sa ocem, jer ovo mesto nudi tu vrstu sećanja, naročito ako su Sunce – Mars ili Sunce – Pluton pod tenzijom, ali ako je ovo dobro, ovo su osobe koje uspevaju ono što drugima teško polazi za rukom.

Treća pentada od 10. – 15. stepena Škorpiona je po svojoj prirodi Venerina i u njoj je egzaltiran Uran na 11°. Venera je Uranova ćerka, ona u sebi nosi tog Urana, pa je ovo mesto promene, razvoda, oslobođenja, pronalaska sebe, vaskrsnuća jedne priče koja se završila na 19° Vage, koje jeste mesto razvoda. Ovde se doživljava jedno oslobođenje i ovde neko oseća da ima šansu za novim životom, tu se izlazi iz jednog tunela i ulazi se u novi svet. Ovo mesto daje osećaj ljubavi koji nije vezan za formalnu vezu, često će to biti ljubav sa oženjenim muškarcem, jer je ovo Sunčev dekanat i ima potrebu da da takvu slobodnu vezu. Ovo nije mesto koje je vezano za brak, jer brak ovde traži mnogo slobode, to pobuđuje Urana i traži vezu sa slobodnom osobom ili na slobodan način, to su i skrivene veze ili su na neki način neočekivane, ali jako strastvene, jako burne, iznenadne i nude mogućnost sreće. Ovo mesto može dati i uspeh u igrama na sreću, neočekivane dobitke, nasledstvo, bilo da je ono željeno ili ne, jer svakako Škorpion to daje, ali ovde se doživljava kao neočekivano i može doći kroz razne situacije.

Četvrta pentada od 15. – 20. stepena je Merkurova i ovo je prva pentada van Via Combustusa ili Spaljenog puta. Kad se izađe iz ovog polja, to je kao da se izlazi iz te crne rupe, iz tog vira i tu se vidi jedna nova stvarnost, jedan novi deo sveta. Ovaj deo nudi duboke uvide i veoma je inteligentan deo, ovde je način razmišljanja jako dubok, pa to mogu biti slavni psiholozi ili istraživači ako je dobro postavljeno. Ako pak, postoji sukob između Merkura i Marsa, ili Sunce nije naročito srećno postavljeno sa ovim planetama, tu mogu biti svađe i sukobi. Tada su tu energije kojima čovek ne ume da vlada, kao da reka predaka stalno dovodi do slika sukoba, kao da su svi oni međusobno nezadovoljni i to prenose na energiju osobe koja je sklona da govori reči koje nisu udobne. Za ceo znak Škorpiona je mnogo važna tišina, svaki Škorpion bi trebalo da nekoliko puta manje priča od onoga što radi da bi ušao u svoju energiju, ali ovaj ovde deo naročito voli da priča. On ima potrebu da priča a ne bi trebao da govori, jer ono što iz njega treba da govori je samo njegova 3. čakra, on ovde treba da spoji svoju 5. čakru Merkura sa 3. čakrom Sunca i da dopusti da iz njega ide ne njegova lična misao, nego da bude onaj koji provodi. To je ono što je za ovaj znak važno, jer Škorpion je tišina, on ne boluje više nego što je potrebno i tad je on usklađen sa svojom prirodom.

Peta pentada od 20. – 25. stepena je Mesečeva u dekanatu Venere i ovaj deo je potpuno emotivan. Ovde se Venera seća svih emocija i raznih iskustava koja smo imali u prethodnom životu, međutim, ovde je Venera u izgonu, a Mesec je u padu. Ovde su jake emocije i gotovo sigurno nasleđene po ženskoj liniji i ne naročito lagane. Ovo su emocije koje su imale težinu, koje nose bol, koje su imale iskustvo da nije bilo lagano. Treba pogledati kakvu prirodu ima Venera a kakvu Mesec, ovde se jako lako javlja ljubomora, tu su bila neka nezadovoljstva i ovo se mora isčistiti, jer u protivnom ovo zatvara kanal. Ako osoba ne pročisti ovo i ako tu svoju pretkinju ne učini srećnom, a to će učiniti ako natus sam bude srećan u nekoj vezi u kojoj njegov predak nije mogao da bude srećan, tada će to izgledati kao reka koju ne može da prenosi i ne može da nađe put do drugog dela. Ako reka ne ide, ako je prekinuta, tada energija staje i osoba nema snagu za životom i stvari se urušavaju. Sve što je u Škorpionu mora da bude pročišćeno, Škorpion je ekolog, ono što vide Škorpion i Pluton to je ako neko baci otpatke i zagađuje ovu planetu, oni to obeleže vrlo jasno, oni traže da sve bude vrlo čisto, traže da vode budu čiste. Škorpion pročišćava naše eterično telo i ako su ovde ostale nerazjašnjene zgusnute i jake emocije, ovde energija biva blokirana od neke pretkinje. Najidealnija situacija je da osoba ima Veneru i Mesec božanstveno postavljene bez ikakvih aflikcija, kao i da su i dispozitori odlični. To bi dalo da je u emotivnom smislu osoba nasledila sav blagoslov od svojih predaka, da niko nije imao ništa teško i da su imali božanstvene ljubavne priče, a što je jako retko.

Poslednja pentada u Škorpionu je u boji Saturna u Venerinom dekanatu. Ovde bismo voleli da vidimo da su Venera i Saturn ili Mars i Saturn dobro postavljeni, što bi dalo srećnu i stabilnu priču u partnerstvu, u karijeri, uspeh i poziciju preko politike i javnih poslova. Ovo može dati sve ono što će osobu učiniti stabilnom, zato što je u nečemu negde zadužila svet. No, čim je ovo Saturnova pentada, sumnjamo da priča nije naročito lagana i da više govori o mogućnosti nekog duga. Posmatraćemo šta je ono što osoba možda duguje na planu emocija i gde je potrebno nekome sa kim je osoba u odnosu pomoći, dati, vratiti, učiniti, ali i ne očekivati da je to njegova prava emotivna priča. Vrlo često je taj neko drugi tu da bi natusu otvorio put ka nekom smislu i ka onome što vodi u 9. znak, ali ne zato da bi natus bio stalno sa tom osobom. Sve u zavisnosti od prirode Saturna, ovde on vrlo često govori da je potrebno nešto vratiti, jer neki osećaj težine je ovde ostao spram nekih emocija.

Za nas je važno da koji god segment ovog reljefa imamo zabeležen kao naše sećanje, da njega pročistimo. Škorpion traži pročišćenje, naravno da u njemu nije čisto i on je onaj koji traži da se pročisti, jer kakvi god da su preci, kakve god da su stvari, to je ono što smo dobili. Vode su takve, ali zadatak je da se energije pročiste kako bi mogli da imamo stalnu vezu između jednog i drugog sveta, između jedne i druge dimenzije, kako bi zaista bili čili u punom smislu te reči. Ako je ova energija niska i ako ona padne, čovek ima osećaj svih problema, gubitka snage, velikog straha, nemaštine, jer sva energija i svo bogatstvo su sadržani u ovom delu sveta koji vezujemo za onostrani. Veza između jednog i drugog dela sebe se odvija kroz ovaj kanal, čovek treba da bude spreman da pusti svoje Sunce, pusti svoje budno ja i da zaroni i uđe na 19° Vage. Kada čovek tu uđe više njegov lični ego nije uopšte bitan, jer on je ušao u svoju 3. čakru. Treća čakra je Sunce ispod zemlje i odatle on počinje da deluje, da oseća i da ulazi u svoje energetsko telo, on ne misli više, već energija misli kroz njega. On pretvara energiju u mišljenje, održavajući lagano osećanje u telu preko znaka Vage i rađa se na drugom delu kao 11° Škorpiona. On budi svoju kosmičku prirodu i na tom delu on govori samo ono što je potrebno, rađa se njegova ljubav, sreća, ispunjenje, jer to je pentada pod upravom Venere. Tada čovek dobija svoju novu formu, novu priliku, a svako ima svoj deo Škorpiona koji je moguće i potrebno transformisati. Sve što je u Škorpionu, zamišljeno je da se transformiše i nije zamišljeno da ostane kao takvo, već je zamišljeno da doživi prelaz iz jednog sveta u drugi svet. Škorpion traži da se čestica pretvori u talas i talas u česticu, da se želje pretvore u ispunjenje, pitanja u odgovore, traži da se suprotni delovi spoje, da lice i naličje budu jedno, jer je tada energija celovita. Škorpion to zna, on živi između jednog i drugog sveta, samo je jako važno pre nego što se uđe u ovaj znak postaviti svoje Sunce u predeo ispod zemlje, jer ako se uđe sa Suncem iznad zemlje, biće mrak i čovek će biti vrlo divlja životinja. Tada će energije koje idu kroz njega biti samo divlje energije koje su ostale u sećanjima predaka. Treba najpre da spustimo Sunce, svoju svest, svoj ego u predeo solarnog pleksusa i tada smo na 19° Vage, da bi odatle mogli da uđemo u ovaj podzemni svet. Tada imamo unutrašnje svetlo, ali tada to uopšte ne izgleda isto kao kada smo bili budni i želeli da se istaknemo sasvim iz drugog ugla i to je ta promena koja je za ovaj znak vezana.

U mitološkoj osnovi Škorpion je entitet koji je poslala Artemida da ubije Oriona, zato što se Orion hvalio kako može da ubije svako živo biće na planeti. Artemida je poslala ovog najmanjeg stvora škorpiona, da ubije najvećeg džina Oriona i to govori o potpuno najmanjoj stvari od koje postoji najveća opasnost. To je kao kad kažemo da se otrov uvek čuva u najmanjim bočicama, ili kao da je sama smrt jedna nevidljiva tačka, ali kao da je ta beskrajno mala tačka zapravo ona koja je najbitnija. Jer, u eteričnom svetu znak Škorpiona zauzima dva znaka i on je veliki u tom nevidljivom svetu, ali u vidljivom njega je gotovo nemoguće videti, jer je samo jedna mala tačka. U vidljivom svetu za njega nema mesta, on je iz tog dela prognan i to je ta veza između jednog i drugog sveta. On je prosto predstavnik drugog svemira, on je vanzemaljac i uopšte nije put za ovu dimenziju. Škorpion je put u svemir, let rakete u svemir i slika 8. kuće i Škorpiona je sam svemir, jer to je bezvazdušno, vakuum mesto koje je opasno po život. To je 12. kuća od 9. kuće i najdalje putovanje u inostranstvo, to je suprotno mesto od 2. kuće, od znaka Bika i od planete Zemlje. On je prolaz u potpuno drugi svet, on je napuštanje planete Zemlje, on je obećanje da u svemiru postoje mnoge civilizacije i tamo je egzaltiran Uran, jer je život beskrajno živ. Život nije samo ono što se nalazi na planeti Zemlji, i to još uvek izgleda kao polje straha, ali dokle god se čovek drži za planetu Zemlju ima osećaj sigurnosti. Kada uđe u znak Škorpiona odlazi u polje nepoznatog iako je vrlo logično razumeti da je život vrlo prisutan u svemiru, da ga ima još na mnogim mestima i upravo Škorpion o tome govori.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Venera

Sve što volimo, što nas čini srećnima, svu lepotu koju naše oko i duša prepoznaju kao takvu i sve ka čemu težimo skriveno je u našoj Veneri.

Saznaj više

Priroda znaka Ribe (četvrti deo)

Drugi dekanat od 10. do 20. stepena je Jupiterov dekanat i u osnovi je najudobniji deo Riba, jer je Jupiter u sedištu u ovom znaku. Ovde imamo najčistiji deo od Riba uz potencijalnu najbolju mogućnost da osoba ostvari jupiterovske snove, da ostvari velike stvari u svom životu.

Saznaj više