Ovo je znak koji je specijalan u svakom od nas i čini to svetlo na kraju tunela. On je mesto gde postoji obećanje da postoji jedan smisleni život, gde postoji naša prava životna priča.

Druga dekada je lunarna i opisuje centralni deo ovog znaka, što je prava potreba duše, jer znamo da je Jupiter u sedištu i vlada centralnim delom znaka, a egzaltira u znaku Rak. Ovo je ona potreba da se pronađe svoj dom, da se pronađe sopstvena duša, da se pronađe nešto više od mentalnog razumevanja. Ovo je potreba da se pronađe ono što je duboko, šta mi jesmo, da se pronađe sopstveno uverenje i sopstvena pripadnost nečemu. Šta je svrha jedne duše? Čovek može da bude vrlo duhovan i vrlo spiritualno okrenut u potrazi za dušom, a može svakako dati i sliku života negde u inostranstvu, mogućnost da se neke stvari ostvare i da se postigne. Treba videti kako su Mesec i Jupiter postavljeni i ako su u dobrom odnosu, onda se ovde vidi da će čovek imati tu promenu u životu i da će ići na bolje. 

Treća dekada u Strelcu je zanimljiva, jer je Saturn vladar ovih poslednjih deset stepeni. Znamo da je sledeći znak iza Strelca Jarac, pa ovih deset stepeni daju jednu najavu ili pripremu Strelca za ulazak u naredni znak gde se od njega traži da neke stvari konkretizuje. Tu treba da nauči da radi sa vremenom, da bude sređen i da fokusira stvari, najpre on u svojoj glavi mora jasno da poređa stvari u vremenu i sekvencama. Mora da razume da je vreme samo izraz prostora, a ovaj treći dekanat govori o intelektualnom potencijalu i onome što je u glavi, o onome šta osoba misli, kako priča. Ovde je veoma važno da osoba ima izvrstan odnos komunikacije i sređenosti, da bi ostvarila ono što se traži od Strelca, a to je da na kraju komunicira sa sobom u vremenu. Treba da uspostavi komunikaciju sa sobom za 6 meseci ili godinu dana i da ima taj kontakt sa svojim budućim ja. U zavisnosti od toga kako je Saturn postavljen, osoba će imati tu vrstu izazova u svom životu, koji su ovde izkazani u tome da mora najpre da se uđe u sledeći znak i da se sve ostvari. Ovde će postojati izazov na nivou genetike, neki dug treba da se otplati i da se neke stvari isprave. Hironov otac je Saturn i ovde imamo neku priču genetike preko oca i sa te strane neke stvari treba da se isprave, jer postoje neke greške ili neki problem. Gledaćemo šta Saturn nosi i koje sećanje odatle ima, ali kao da se određeni gresi moraju ispraviti, jer ako pogledamo mitološki, Saturn je hteo da proguta Jupitera, ali ga je majka sačuvala podmetnuvši umesto njega kamen. Ali, ovde postoji neki dug koji može biti izražen preko oca i preko genetike sa te strane a predstavlja ulaz u naš život u kome smo sve ostvarili u vremenu. Ovde je potrebno da osoba sebe konkretno materijalizuje u vremenu, da nebo spusti na Zemlju i da ima lagan odnos sa vremenom.

Prva pentada je Jupiterova, u znaku Jupitera i dekanatu Merkura što joj daje specifičnost, jer ovde je Jupiter u svom sedištu međutim postoji ovaj faktor ljudskog koji daje Merkur. Ovde postoji jaka potreba i mogućnost da čovek ostvari život u inostranstvu, da pronađe svoj dom, jer ovde je u samom središtu pentade egzaltacija Južnog čvora. Ovde može da se pronađe mesto u nekom delu sveta koje se prepoznaje kao dom, gde osoba oseća da u potpunosti tu pripada. Međutim, mora se pogledati da li postoji problem sa Merkurom, da li se čovek iz tog ljudskog dela plaši, brine, ne može da ostane, jer ga nešto odbacije. Gledajmo kako je Merkur postavljen, jer ovih pet stepeni daje veliku nadu da će čovek negde otići. Sa druge strane, ovo će dati najveću potrebu da razume, da dobro shvata i da poseduje duboko znanje o raznim stvarima. Južni čvor ovde, kao bivši Mesec, daje to jedno unutrašnje sećanje na stvari, nekada ovo mogu biti šamanistički pogledi na svet, ili stvari koje se povezuju sa nečim religioznim. Ovo daje mogućnost da se spoji nešto vrlo duhovno sa praktičnim delom. Svakako je dobro za obrazovanje, u onoj meri u kojoj čovek može sa Merkurom ovome da priđe. Znak Strelca jeste znak u koji se mi pretvaramo. Ovde Merkur, kao običan čovek, više nema šta da traži, on se ovde menja u jedan viši entitet.

Druga pentada, od 5 do 10 stepeni Strelca je pod uticajem Marsa, u dekanatu Merkura i u znaku Jupitera. U zavisnosti od postavke planeta koje se ovde nalaze, čovek će na fizičkom nivou biti veoma vešt i sklon sportu ili drugim aktivnostima. Ovo je praktično mesto veštine i primene znanja, obrazovanosti u tome. Može biti reči i o vojnim veštinama ili proučavanju nečega u toj oblasti. Ako natus ima problem sa ovom oblašću, ako bi Mars bio u nekom religioznom znaku i sa problematičnim Merkurom, odavde mogu nastati verski fanatici. Mogući su i povremeni problemi sa zakonom, jer u ovom delu je Mars jak, a Hiron u padu i ovde neko lako može biti povređen ako mu nije dobar Mars, a naročito ako postoji problem sa Hironom. Ovde vidimo da nešto iz Strelca forsira te je možda stoga i najproblematičniji deo u celom znaku Strelac, zato što je tu i Hironova povreda i zato što je ovo i strela koja ga pogađa. Ovde treba videti šta rade Mars i Jupiter, Mars i Merkur, da li čovek duguje ovom delu i vuče na deo priče o povredi ili eventualno, ima veštinu u borbi i nekom postignuću. Ovaj deo je najmanje vezan za mentalni rad ili za neko duhovno spoznavanje. 

Treća pentada od 10 do 15 stepeni Strelca je Sunčeva i ona se ovde nalazi u Mesečevom dekanatu a to je sasvim druga atmosfera i slika. Ovo je daleko pozitivniji i srećniji deo, zato što Sunčeva pentada ovde daje svetlo, a Strelac je najjači kada ima Sunce i Mesec. To je ona njegova priča gde su 4. i 5. znak spojeni, gde on može razviti treće oko, ovo je ono što ga vodi ka centru, ka 15. stepenu Strelca koje je mesto gde se Jupiter uliva u ovaj znak. U ovom delu čovek može da bude vizionar sa idejom da stvori nešto novo, može imati svog unutrašnjeg vodiča. Ovo je znak nekog novog početka, jer tu gde su Sunce i Mesec zajedno, nastaje i počinje život i u jednom trenutku se kroz ovu osobu spuštaju vizije i kanali. Ovo je divna slika početka života ili u inostranstvu ili neka svetska slava, sve u zavisnosti od potrebe planeta koje se ovde nalaze i naravno od postavke Sunca i Meseca spram Jupitera. Ako čovek ima dobru postavku ovih planeta, ovo je izuzetno dobar božanski deo i njemu je praktično dovoljno da samo dopusti da su sve stvari u redu. On čak ne mora da zna intelektualno zašto je to tako, može da poseduje ovu karticu za to, da bi sa tom predivnom karticom mogao da postigne šta god hoće. Ako može da prihvati da je sve OK, da vidi smisao, onda u vremenu može sve da ostvari i ovaj deo daje budućnost za svaku slavu i poziciju.

Četvrta pentada od 15 do 20 stepeni je takođe veoma srećna, ali je malo drugačija i pod uticajem je Venere. Ova pentada Venere u Mesečevom dekanatu će sigurno dati i neke afere ili neke različite egzotične veze, samo zato što zna da je sve u redu kada je ljubav u pitanju. To je neki unutrašnji osećaj da nema drugih pravila i da postoji potreba za nekim ljubavnim iskustvom u skladu sa tim. Da to ne bi bila afera, mora imati snagu u 8. kući i snagu besmrtnosti, da bi mogao dalje da stvori. Ali ovde, postoje i trudnoće koje su ne naročito planirane, dešavaju se i sve one lepe i srećne stvari kada je u pitanju svakodnevni život, ljubav u inostranstvu, na putu, studije lepih nauka, umetnosti itd. Ovo je srećno mesto i ono takođe daje i fizičku lepotu.

Peta pentada od 20 do 25 stepeni Strelca je pod uplivom Merkura u Saturnovom dekanatu i ovo je više intelektualni deo. Uhvatio je način Merkurovog razmišljanja kroz znak Strelca, ali na Saturnov način i ovo je potreba da se veoma racionalno pristupi stvarima. Čovek ovde može da se suočava sa konkretnim životnim situacijama koje mu se čine nelogičnim, jer je Merkur u lošem dostojanstvu u znaku Strelca, a Saturn će davati jednu neminovnost i forsiranje određene situacije. On će od čoveka tražiti da bude učenik koji će se truditi da mnogo stvari zapamti, a može biti i mesto gde je nekada problematična komunikacija. Svrha ovog dekanata je da osoba ne govori, jer je Saturnov dekanat, i ako osoba to zna, ona tako stiče najveći deo znanja. Bilo koja druga vrsta kontakta ovde može da bude problematična jer ovde čovek zbog nesmotrenih i pogrešnih reči može biti povređen ili može reći nešto što nije trebalo.

Poslednja pentada od 25 do 30 stepeni Strelca je pod uticajem Meseca i možda je najbitnija, ukoliko je osoba ka tome otvorena. Ovo je Mesečev deo i osoba treba samo da oseća stvari i mora da prihvata čitavog Saturna. To znači da ceo pritisak koji ide mora da prihvati dok on ne postane lagan i onda se otvaraju vrata Strelca. Ovo je čista genetika, to je Mesec Saturn u polju Strelca i da bi se otvorila slika neba, najpre treba roditelje i pretke dovesti u balans. Najpre treba rešiti osećaj nekog emotivnog neispunjenja da bi se čovek potpuno otvorio ka ovome i tu je bitna tišina, meditacija, post i voda. Jupiter kao vladar ovog znaka egzaltira u vodi i on govori da je voda najinteligentnija na ovoj planeti. Voda je živo biće i potpuno je sveta, u sebi ima Jupitera u centru i govori da osoba treba da ima kontakt samo sa tim energijama, sa vodama. Mora stalno da bude u tom laganom stanju, prihvatajući stvari koje su oko nje, ako je umorna i ako je nešto teško, mora to da reši. Osoba mora ovde da bude toliko opuštena, da bi mogla da doživi lakoću ovog dela, jer on traži da smo istovremeno voda, ali da iza toga stoji kamen i taj kamen ima relativnu težinu kada je u vodi i to je ono što se mora postaviti da nije tako teško. To je relativno i to Strelac može da reši, jer ovo je cilj ovog znaka.

Ovo je znak koji je specijalan u svakom od nas i čini to svetlo na kraju tunela. On je mesto gde postoji obećanje da postoji jedan smisleni život, gde postoji naša prava životna priča. Ulaznica za njega je izražena u energiji 8. kuće, ukoliko smo uspeli da je uhvatimo i koja tad postaje 9 i mi imamo 9 kao stalnu vezu sa kojom smo u kontaktu i odatle život više nije isti. Odatle je sve drugačije, odatle se stvara novo vreme, stvara se novi znak Jarca i nova sudbina. Da bi se promenila sudbina, da bi se promenio znak Jarca i sve ono što se čini stabilnim i sigurnim, ovaj znak se mora oživeti, ovo svetlo iza smrti mora da postane živo i prisutno. Tada sve ostale stvari dobijaju svoje mesto i ovo je priča o božanstvenosti i relativnosti svih stvari koje su vezane za znak Strelca. U svojoj najvećoj vrednosti on je božanstven, a u svim ostalim delovima ljudi ga žive kroz relativan doživljaj iskustava znaka Strelac.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Venera

Sve što volimo, što nas čini srećnima, svu lepotu koju naše oko i duša prepoznaju kao takvu i sve ka čemu težimo skriveno je u našoj Veneri.

Saznaj više

Priroda znaka Ribe (četvrti deo)

Drugi dekanat od 10. do 20. stepena je Jupiterov dekanat i u osnovi je najudobniji deo Riba, jer je Jupiter u sedištu u ovom znaku. Ovde imamo najčistiji deo od Riba uz potencijalnu najbolju mogućnost da osoba ostvari jupiterovske snove, da ostvari velike stvari u svom životu.

Saznaj više